Estes son os viños cos que triunfarás este Nadal

YES

María Pedreda

Aposta polo noso. Galicia é terra de caldos e, cada vez, máis. Se non que llo pregunten aos narices galegos máis destacadas. Para eles, a selección está clara. Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras, Monterrei e por que non? Tamén Terra de Betanzos. Proba a pólos na mesa, encantaranlles

14 dic 2020 . Actualizado ás 10:42 h.

A estas alturas o menú de Nadal xa está máis ou menos perfilado. Pero e os viños? Xa os elixistes? Non é unha tarefa doado acertar e sorprender aos teus invitados. Ademais, como este ano a capacidade é limitado (dez como máximo), poderás darche algún capricho e triunfar con eles. Non o dicimos nós, senón tres dos mellores narices do momento. Así que comezamos por pór a punto o noso padal.

Ismael López, catador de Casa Solla, ábrenos as portas da que tamén é a súa casa. Na súa lista de imprescindibles para estas datas quixo facer un símil da vida fronte á botella. Para iso, subliñou os valores que máis apreciamos en tempos de pandemia. Un deles, sin duda, é o tempo. «O máis valioso da nosa vida. Todo cho dá e todo cho quita». Así propón Gorgola, un espumoso de uva 100 % albariños. «É un avanzado no seu tempo, porque se comercializa moito máis tarde do que o fan outros espumosos. Elabórase en Barro e, en lugar de dar os nove meses de crianza habitual, danlle máis de 40 meses». Ao ter unha longa crianza, «a burbulla é moito máis delicada. O viño máis redondo e máis complexo. Deixas atrás a acidez e atópasche un espumoso para gozar onde a burbulla case non pesa». O prezo en tenda oscila entre os 22 e os 24 euros. Pero ao contrario do que poidas pensar, este espumoso non só está asociado á celebración e ao brinde. «Encaixaría de principio a fin, tanto para un aperitivo como para acompañar un marisco ou mesmo levalo á sobremesa. É un viño moi versátil».

O traballo é algo que moita xente non tivo neste ano tan atípico. Por iso, Ismael destaca o gran esforzo que hai detrás de moitos viños: «Valoramos a viticultura heroica de viñas vellas e con moita pendente da Ribeira Sacra». Propón Leira Meixeman, de adega Guímaro, «unha representación moi honesta, pero que sitúa a Ribeira Sacra onde habitualmente non se coñece. Quero dicir que non vai ser un viño acedo, nin excesivamente afrutado, nin novo». Cuesta algo máis de 20 euros e resulta perfecto para o acompañamento «de pratos máis contundentes como a carne ou pratos ao forno, estofados ou guisos».

O terceiro valor que Ismael destacaría deste ano é a tradición: «Seguir esa fina liña que che conecta con algo anterior». Vénlle á mente Miguel Alfonso, que é o herdeiro dunha pequena adega de Portas (Caldas) e que elabora Pedralonga, un viño 100 % de uva albariño: «Fai o que se chama a malolacta. Non imos atopar tanta acidez como en moitos outros. É un viño que se gozará moito e moi válido para o que lle guste un branco gastronómico e versátil». Ideal para «mariscos, pescados -mesmo sushis ou peixes crus-, recoiro, bivalvos... todas esas cosiñas máis relacionadas co mar». O seu prezo, sobre 16 euros.

E nestas datas non podía faltar a familia: «Por iso busco o xeracional, a substitución e a renovación. E todo iso se aúna en Adegas Moure, da Ribeira Sacra. Moi coñecida por Abadía dá Cova. É das adegas máis antigas da Ribeira Sacra, de 1892, e xa está a cuarta xeración á fronte, facendo cousas diferentes». Suxire Rosado de Mencía, «un viño pensado máis para esa xente que non estea do todo conectada co viño ou que pense nel só en ocasións especiais. É moi aromático, con moita froita e moi divertido. Ademais, o seu prezo é para todos os petos, sobre 12 euros».

ANGEL MANSO

PARA ABRIR BOCA

De Casa Solla, en Poio, ímonos a Bido, na Coruña. Alí recíbenos sempre cunha cálida acollida Manuel Otero, xefe de sala do restaurante de Xoán Crujeiras. Comeza a súa selección por un viño de fóra de denominación de orixe. Dpieiga (branco lexítimo), de Adega Sidrón, en Negueira de Muñiz. «É un viño doado, para abrir boca, que gusta moito á xente. Non é tan acedo, e a froita, en lugar de ser cítrica, é máis pexego e albaricoque» e é perfecto para uns entrantes e para recibir á xente. Non chega a 20 euros a botella.

Para o seu segundo viño elixe Ribeiras de Armea, de Indicación Xeográfica Protexida Terra de Betanzos, tamén branco lexítimo: «Gústame para os primeiros porque achega moito cítrico. Ten lima e limón e sente a vertente do mar. É un viño fantástico para empezar o primeiro prato». Pódese atopar por 18 euros a botella.

Pero se o teu son os albariños, Manuel queda co Sebal de Albamar (19 euros) e fóra da D. Ou. Rias Baixas. Un viño sen filtrar, o que lle dá un sabor moi natural de froita e acidez «e onde gozarás o que é un albariño». A maridaxe é amplo e pouco hai que dicir sobre o acompañamento deste viño, que casa con case todo: «Cun bacallau está impresionante», por exemplo. Otero tamén nos sorprende con outro tinto galego As Covas (38 euros), con uva pinot noir: «Sorprende ver que ben se dá en Galicia. Ten moito mérito este viño, que conta cunha acidez moi equilibrada. É ideal para tomar cun capón, un pito, carne de caza... É un vinazo».

Para rematar, Manuel Otero non quere deixar de sorprender e propón un viño galego semidulce, ideal «para acompañar a sobremesa de Nadal ou entrantes como un foie ou queixos». Chámase A Morena (22 euros), «de adega Bordel, e elabórase en Abegondo. É impresionante. Ten once graos, moi pouca gradación, e elabórase con branco lexítimo (Indicación Xeográfica Protexida Terra de Betanzos). É un semidulce moi fresco. Aprecias acidez, pero moi ben equilibrada co doce».

XOAN A. ADOITAR

TRES VIÑOS HONESTOS

E da Coruña a Santiago. Ábrenos as portas da Tafona Martas Costas. Esta nova catadora entende o Nadal como a época para compartir, por excelencia: «A miña proposta baséase en tres viños honestos que nos acompañarán e farannos gozar xunto á nosa familia e amigos. Como a humildade, que nos axudan a achegarnos aos nosos». Ela atópaa no Alanda 2018 (12 euros), de Xosé Luís Mateo (Quinta dá Muradella). «Elaborado a partir de doa branca, godello e treixadura en Monterrei, é un viño puro, sen artificios, pero serio, que podemos maridar tanto con mariscos, peixes ou mesmo queixos». Como segunda proposta, Marta suxire «un viño con carácter que reflicte a procura e o inconformismo». É Ollos de Roque 2018 (20 euros), «elaborado por Iago Garrido e Liliana Lafuente (Fazenda Agrícola Augalevada) en Cenlle, Ribeiro». É «un viño profundo e persistente», que tamén marida á perfección con mariscos, peixes grasos, queixos ou mesmo carnes brancas.

E do inconformismo á emoción, a alegría, «cun viño tinto que quere ser rosado». Saíñas Granito 2019 (14 euros), froito da colaboración entre Adega Saíñas e Pablo Soldavini en Pantón (Lugo). «É o que chamamos un viño de sede: moi versátil, fluído e afrutado que nos pode acompañar ao longo de todo o menú». O brinde faino con Cava Mestres Coquet Gran Reserva Brut Nature 2014 (19 euros), da adega Mestres en Sant Sadurní d'Anoia. «É fresco, cun carbónico moi ben integrado, untuoso, longo e, sobre todo, vivo». ¡Chinchín!