Por que estes alimentos teñen mala fama?

YES

MABEL RODRÍGUEZ

Están na lista negra, pero teñen máis beneficios para a túa saúde que prexuízos. Descobre eses alimentos que desterraches de levarchos á boca e dálles unha segunda oportunidade. Seguro que en canto saibas o ben que che sintan, sucumbirás

28 novs 2020 . Actualizado ás 05:00 h.

A fama éo todo. Tamén no pracer de que levar á boca. Por iso, algúns alimentos están malditos e prohibidos desde hai tempo para moitos. Aquí presentámosche a lista negra dos produtos que peor fama teñen, pero que, en realidade, non son tan malos como os pintan. Ás veces, incluso todo o contrario. Teñen máis beneficios que prexuízos. Destapa falsos mitos e verás que as segundas oportunidades si son boas. Non terás dúbida en canto saibas por que debes introducilos na túa dieta. Sucumbirás.

Nesta lista de ingredientes prohibidos o chocolate é o rei. Si, pois non é tan negro como o pintan. Porque a súa mala fama non procede do cacao, senón do azucre que leva a clásica libra de chocolate con leite. Así que a solución é doado. Busca comprimidos de alto contido en cacao e problema resolto. Neste caso, a nutricionista Ana Fernández Vidal recomenda que teña máis dun 80 % de cacao: «Os que non están acostumados aos sabores amargos poden ir subindo pouquiño a pouco a porcentaxe». Descubrirás que é un gran aliado para a túa saúde e para evitar os efectos do paso do tempo: «É bo para regular a presión arterial porque os antioxidantes do cacao demostraron ser eficaces. E despois tamén poden reducir o risco dalgúns tipos de cancro e do envellecemento prematuro», explica o nutricionista Saúl Sánchez, de Deporclínica.

E que hai do café? É tan malo como o pintan? Pois non. Co único que debemos ter coidado é coa cafeína, que non hai que abusar dela. Polo demais, son todo boas noticias porque contén tamén un alto grao de antioxidantes: «Hai que tomalo nunhas cantidades adecuadas e proporcionadas. Pero descontada a cafeína, ao café pásalle un pouco como ao cacao, que ten unha serie de antioxidantes que controlan a presión arterial, reducen o risco cardiovascular e melloran o funcionamento de moitos sistemas», aclara Sánchez. O mellor xeito para sacarlle o máximo partido é tomar «unha ou dúas cuncas de café ao día, con cafeína ou sen ela. E se queremos incrementar o seu consumo: tirar do descafeinado». Sobre este aspecto, Adriana Fernández recomenda consumir café natural e evitar mesturas ou torrefactos porque «poden levar azucre engadido».

E que hai do ovo? Outro dos alimentos demonizados durante anos. Pois podes tomarche todos os días un ovo, mesmo dous. O que tes que evitar é fritilo. No resto das súas formas de preparación ten moitísimos beneficios: «Antes críase que tiña unha influencia moi grande no perfil lipídico, o tipo de colesterol, e agora demostrouse que non. E ademais ten proteínas e nutrientes esenciais como a vitamina D. É dos poucos alimentos que a teñen e é un nutriente importantísimo», apunta Saúl Sánchez.

Outro dos produtos aldraxados por algúns é o leite enteiro e os queixos. Pois debes saber que os acedos grasos saturados que conteñen son bos para o teu organismo: «Non teñen máis problema que o feito de que sexan calóricos e que hai que ter en conta esas calorías á hora de expor a dieta». Sobre este asunto, Adriana Fernández recomenda consumir leite fresco na medida do posible, porque «nas pasteurizaciones pódese perder valor nutricional» e non obsesionarnos cos produtos desnatados: «Os lácteos pódense tomar enteiros. Debemos deixar de demonizar estas graxas porque son diferentes ás que ten un produto procesado. É importante saber que na graxa dos lácteos está a vitamina D, que é importante para que se absorba mellor o calcio que ten ese lácteo».

O AGUACATE

O aguacate é outro dos alimentos malditos para algúns, cando se trata dun produto «marabilloso». Di Adriana Fernández que se lle ha demonizado porque engorda», pero «é moi interesante a nivel nutricional porque o perfil de graxas que ten son moi beneficiosas para o noso organismo. Favorece que suba o colesterol que chamamos bo e regula os niveis. É moi rico en fibra, en vitaminas e antioxidantes. O que vai importar é a ración que consumamos, aí é onde hai que prestar atención». Esta nutricionista especializada en reeducación alimentaria equipárao, en canto a graxas boas, ao mesmo nivel que «o aceite de oliva virxe extra, os froitos secos ou o peixe azul».

Os amantes da pataca tamén están de parabén. Porque xa teñen escusa para comela, iso si, de calquera xeito menos frita: «Achega carbohidratos de boa calidade e complexos. E ten outras características moi boas. A primeira é que conta cuns niveis moi altos de auga e isto o que fai é que a caloría total do produto diminúa. Polo que poderiamos introducila nunha dieta para baixar de peso. Outro dos beneficios é a cantidade de vitamina C que ten, que é moi importante para o sistema inmune e para os músculos e os tendóns. E, para rematar, destaca polo seu contido en fibra».

No caso dos froitos secos, Fernández cualifícaos de «moi interesantes a nivel nutricional porque teñen proteínas vexetais, moitas vitaminas minerais, fibra e graxas saudables». Pero si debemos controlar a cantidade. É dicir, non che acabes a bolsa enteira. Tómache un puñado ao día e lograrás un gran beneficio. Tampouco o consumas frito nin salgado. En cambio, si tostado ou ao natural. Lembra que o mellor para a túa dieta non é ir contando calorías, senón fixarche en cal é o teu patrón de alimentación: «Está a achegarme algo interesante a nivel nutricional? Pois, tómome un puñado e marabilloso».