Apúntasche a beber o 'classic blue'?

Marco Soriano de Tejada

YES

Cedida

Cal é a cor do ano? No 2020, o pantone classic blue, ademais de conquistar pezas de roupa e outros obxectos, estará presente nunha das bebidas máis consumidas: o té

14 ene 2020 . Actualizado ás 00:09 h.

Din que esta tonalidade de azul achega unha sensación de tranquilidade e paz ao espírito. Precisamente estamos a falar dunha infusión, procedente da Butterfly Pea Flower, que se caracteriza polo seu baixo contido en cafeína, e que colabora ao encontro deses momentos de tranquilidade e descanso que nos pode achegar a segunda bebida máis consumida do mundo. As variedades de té son moi diversas e, segundo as súas cores, falamos de té negro, vermello, verde ou mesmo un té azul denominado oolong. Pero para despexar dúbidas, hai que aclarar que non estamos a falar dun té propiamente devandito. A orixe do té está nas follas de distintas variedades de camelias, das que mesmo podemos atopar plantacións en Galicia. A primeira delas, estableceuse no Pazo Quinteiro dá Cruz, nas Rías Baixas, da man da doutora Beatriz Piñeiro, que actualmente traballa nun proxecto de sustentabilidade contribuíndo a mellorar a saúde das persoas. Se falamos da variedade oolong, estamos a falar dun proceso de fermentación das follas que se detén a propósito e así obtemos esa tonalidade azul. Para obter o classic blue, habemos de partir da flor dunha planta denominada clitoria ternatea. Aínda non existe unha clara denominación en castelán para este tipo de bebida pero o nome da flor é a conchita azul. A súa orixe sabemos que non é novo, pois a súa historia se remonta por centos de anos, aínda que a Occidente chegou hai pouco, procedente dalgún país asiático como Tailandia ou Vietnam.

CAMBIA DE COR

Unha das características desta infusión, é que cambia de cor segundo alteremos a súa pH. Se engadimos unhas gotas dun ácido, como pode ser o limón, tornarase nunha cor púrpura e irá escurecendo e volverase avermellada se engadimos flores de hibisco. Pero máis aló destas peculiaridades cromáticas, os pétalos da Butterfly Pea Flower achéganlle a esta bebida propiedades tranquilizantes. Debido á súa achega de antioxidantes prevén o envellecemento e tamén funciona como antiinflamatorio, aínda que hoxe día podemos atopar pouca literatura científica acerca desta. O seu sabor é amaderado e achégase máis ao dun té verde que uno negro, aínda que non pertenza á familia dos tés. Xeralmente, nos países asiáticos, tómase tanto fría como quente, despois das comidas e adózase cun pouco de mel ou mesmo con leite condensado. O proceso de preparación é tan sinxelo como calquera outra infusión e podémola atopar en herboristerías ou tendas on-line.

Por certo, este ano, tamén estarán de moda os chamados mocktails, combinacións sen alcol. Nada mellor para estar á última que facelos coa infusión da cor do 2020. Iso si, sen pórlles moito limón, xa que se non estaremos pasados de moda ao perder o noso bonito e tranquilizante ton classic blue.