Xa hai xeado de festa da cervexa

CARLOS B. TORRADO / S.F.

YES

MARCOS MÍGUEZ

Ímonos de copas... de xeado. Este verán a tendencia son os sabores con alcol. Probaches o coñac en cucurucho? E o cava con maracuyá? Tranquilo, que non se soben

15 jul 2019 . Actualizado ás 10:06 h.

Estamos no verán, e iso significa máis tempo libre, máis lecer, máis consumo e, sobre todo, máis xeado. A versatilidade deste alimento conxelado levoulle a relacionarse con algúns compañeiros de traballo que van desde as fresas ou o chocolate ata a outros tan dispares como os pementos de Padrón. Pero entre os seus contactos máis selectos atópanse as bebidas alcohólicas, que resultan ser unha combinación tremendamente laboriosa que finalmente conseguen crear sabores realmente sorprendentes. Falamos con algún dos grandes heladeros de Galicia para que nos digan como converter un Bloody Mary nunha sobremesa delicatesen.

Gin-tonic con culler

A combinación entre os doces e o alcol non é precisamente unha novidade, pero si a creación de novos sabores, algúns totalmente inimaxinables. Como nos conta Manuel Vázquez, encargado da creación de novos sabores en Porta Real, non hai límites á hora de crear un sabor. Adoitan ser os clientes quen propoñen novos sabores, ou se aproveita un evento importante para promocionalo. Por exemplo, nesta xeadería hase creado un sabor a cervexa aproveitando a festa da cervexa, e podemos dicir que é un sabor bastante particular que sorprenderá aos máis asiduos a ir de cañas. Pero a experimentación non acaba aí: cócteles clásicos ou combinados exóticos son a tendencia á hora de crear estes xeados tan especiais. Manuel cóntanos que para unha festa encargaron un xeado de licor de herbas e bebida enerxética e aínda que di entre risos que non o repetiría, o resultado foi moi positivo: estaba bo.

Antonio Gómez, de The Bio Factory, tamén nos conta que chegou a facer un xeado de gin-tonic por encargo. A importancia de usar produtos ecolóxicos é clave para esta xeadería, na que chama a atención o seu xeado de mojito vegano. Con todo, os verdadeiros reis da festa aquí son a crema de bagazo e o licor café. Aos clientes sempre lles gusta, estes produtos próximos á terra, e o certo é que son dos sabores máis intensos e cremosos.

Pero non todo é licor café, e podemos atopar opcións tan dispares como coñac con ciruelas, ron con pasas, cava con maracuyá... O único obstáculo é a dispoñibilidade do produto, por iso algúns sabores van rotando entre as diferentes épocas do ano.

A creación deste tipo de xeados é unha actividade constante de proba e erro, vendo que é o que falla e que é o que gusta ao cliente. En The Bio Factory tardaron a friorenta (nunca mellor devandito) de 2 anos en crear a súa receita de mojito vegano. O problema que ten o alcol é que é un anticonxelante natural, polo que hai que manter estas mesturas a temperaturas moi específicas, requirindo unha atención especial por parte dos dependentes á hora de servilo.

Non é de garrafón

Ademais, os produtos han de ser de certa calidade, xa que ninguén querería tomarse xeado feito cun cóctel de garrafón, polo que o custo tamén é superior. Os licores e cócteles que conteñen leite teñen unha maior facilidade á hora de ser elaborados, mentres que os outros precisan un pouco máis de enxeño heladero. Daniel, da xeadería Limoncelli, explícanos que para facer o seu xeado de Limoncello, crean unha base de sorbete de limón con cortizas do cítrico e o propio licor italiano. Pero a cousa non queda aí: hai tamén un granizado de limón que se serve cun groliño do licor. Tamén se innova o concepto en The Bio Factory con polos dos seus xeados con alcol, recubertos de chocolate.

Se es menor, non se che permite o consumo destes manxares para adultos. Iso si, tomarnos un xeado de ron con pasas non nos fará dar positivo ao volante nun test de alcoholemia, a condición de que non o acompañemos cunhas cantas tortas ao whisky.

Catro sabores que che deixarán xeado

Limoncello

DANY MARQUES

Limoncelli

O clásico licor italiano feito con limóns de Sorrento agora é un sorbete que triunfa nesta xeadería de Santiago

Licor café

XURXO LOBATO

Bico de xeado

Realizo con con Licor de Coto de Gomariz, é o xeado con alcol preferido dos máis cafeteros

Crema de bagazo

The Bio Factory

Elaborado con augardente ecolóxico de Adegas Docampo, é a estrela indiscutible do verán

Mojito

Xeadería Porta Real

O cóctel máis estival convértese nunha experiencia nunha experiencia totalmente refrescante que resultou ser un exitazo