A auga no verán hai que bebela así

YES

m-imagephotography

APRENDE A Beber. Na praia ou no traballo, consumir a cantidade correcta de auga é fundamental para manter o noso corpo hidratado e non reter líquidos, pero sabes realmente como hai que tomala?

03 jul 2019 . Actualizado ás 17:24 h.

O verán está ao virar a esquina e coa súa chegada agardamos que Lorenzo se instale en Galicia. Para que cando suban as temperaturas o teu corpo non sufra, é necesario que che hidrates máis que nunca e para iso é fundamental que bebas moita auga. «É imprescindible que as persoas se conciencien da importancia de consumir máis auga durante os meses calorosos», indica a nutricionista Ana Golpe. Ela ten claro que non valen as escusas. «O de que non me gusta ou me senta mal é porque non se bebe de forma correcta, pero como todos os hábitos saudables é unha cuestión de aprendizaxe e vontade». Para comezar, Golpe resume os puntos máis importantes. Toma nota:

Tres litros

Se a cantidade recomendada de auga ao día é dun litro e medio ou dous durante os meses de verán é necesario incrementala. «É importante beber máis e pasarse a uns tres litros por día», di Ana, que engade: «No caso das persoas que practican deportes de intensidade, como correr ou ir en bicicleta, que agora está moi de moda, é fundamental porque pode ser que o corpo non lles pida beber, pero teñen que facelo para evitar deshidratarse». Ademais, Golpe sinala a importancia de beber auga para non reter líquidos. «Escoito moito o de que non beben para non reter e é xusto ao contrario. Retéñense máis líquidos canto menos bébese porque o corpo necesita ter unha determinada cantidade no organismo para poder expulsalos».

Aínda que non teñas sede

Para lograr beber a cantidade de auga recomendada non se pode agardar a ter sede. «Hai que beber sempre, non só se temos sede, pero tampouco nos temos que pasar porque consumir máis de tres ou catro litros non é bo porque se empeora o funcionamento do organismo», sentencia a nutricionista. Neste sentido apunta a que hai que ter en conta os alimentos que consumimos. «Se unha persoa come purés, sopas ou moita froita, ten que saber que como eses alimentos xa teñen auga despois poderá beber unha menor cantidade».

Non moi fría e sen xeo

Para Ana a temperatura ideal é ao redor dos 10 ou 15 graos. «Non debe estar moi fría, non é a aconsellable porque o organismo realmente non admite cambios bruscos de temperatura. Tampouco é bo consumir alimentos moi quentes, é malo en xeral. Nos países cálidos toman infusións, tés e a auga tépeda porque mesmo é bo que o corpo súe un pouco para estabilizar a temperatura», explica. Para ela é importante combater tamén a tendencia de consumir a auga con xeo. «Non é bo nin iso, nin beber dunha botella conxelada», di.

Dosifica o consumo

É un dos puntos máis importantes para os nutricionistas. «Ter que beber unha cantidade mínima de auga ao día non significa telo que facer de golpe. Non hai que beberse un litro e medio de auga ou dous seguidos, senón que temos que ir facéndoo ao longo do día de xeito paulatino», aclara. Neste sentido apunta á importancia de aprender a beber. «Hai persoas que din que a auga lles encharca, que se senten moi cheas, que non lles gusta ou que non lles senta ben. É fundamental que aprendan e que comecen bebendo a sorbitos pequenos, aos poucos, porque logo o corpo se acostumará e pediralles auga. Como todo o saudable, é unha cuestión de aprendizaxe». Nestes casos, Golpe apela a truquitos como o da rodaja de limón. «Para a xente que di que non lle gusta a auga é unha boa opción engadirlle limón de forma natural», explica.

Refréscache

Sin duda a bebida que máis calma a sede é a auga. «Se nós non acostumamos o corpo a bebela e sempre consumimos refrescos, o corpo tirará ao azucre e iso non axuda nin a diminuír a retención de líquidos nin achega realmente unha boa hidratación».

Usa un bo envase

Se queremos beber a cantidade de auga recomendada é fundamental que cando nos vaiamos traballar ou á praia levemos connosco unha botella, pero que tipo de envase é o máis adecuado? «O ideal é usar recipientes con dobre capa de aluminio, xa que manteñen a temperatura durante 24 ou 48 horas. Son xeniais para ir á praia porque, aínda que faga sol, a auga non se vai a quentar. Ademais a maioría son de 750 centilitros que é unha cantidade moi boa para consumir líquidos fóra de casa», di Ana Golpe, que destaca que ademais é unha forma de evitar xerar máis residuos. «É importante utilizar botellas deste tipo, que están dispoñibles en Internet, e son moi doados de atopar. Así evitamos as de plástico que contaminan».

Tamén en infusións

De acordo coa nutricionista é fundamental que a xente entenda que o consumo de auga pódese facer de diferentes formas. «Pódense utilizar outras fórmulas como os tés ou as infusións. Ademais tamén se pode recorrer aos zumes». «Sempre naturais, para min como nutricionista os envasados, do mesmo xeito que os refrescos, non son bebidas, senón que son alimentos procesados que debemos evitar», aclara.