¿É mellor a auga mineral que a da billa?

MOLLÁMONOS Dous nutricionistas responden que auga é máis adecuada para beber e para cociñar. «Galicia non ten as mesmas augas que Levante», subliñan desde o Chuac. E esa diferenza nótase no sabor e a cor


Que corra a auga, pero con sentido. O sabor do café, do té e dos alimentos que cociñas depende da auga que usas. ¿Da billa ou mineral? Non entramos en marcas. «A auga da billa e a embotellada diferéncianse no sabor. Na da billa, hai que distinguir entre augas duras e brandas. En Galicia témolas brandas, o que quere dicir que son augas con poucos minerais, e o sabor que deixan é mínimo. En cambio, na zona do Sur ou de Levante o sabor que a auga lle deixa á comida, ao ser augas duras, nótase na comida», apunta Sonia González, do departamento de Nutrición do Chuac. «O sabor da comida é diferente, hai que ter padal», subliña a nutricionista Fátima Branco, que advirte as diferenzas básicas entre auga da billa e mineral. «A embotellada é auga subterránea non sometida a ningún tratamento de depuración, mentres que a da billa sométese a un proceso de potabilización en pozos, pero que non elimina os metais pesados», explica a dietista.

En EE.UU. publicouse recentemente un estudo que comparou infusións de té elaboradas con auga da billa e outras con mineral. Nunha mostra de cen presentas habituadas ao té sen leite e sen azucre, que podían apreciar ben o seu sabor, concluíuse que gustaba maioritariamente a infusión de auga da billa. Con todo, era a que tiña menos antioxidantes. «A auga da billa que utilizan en EE.UU. vén sendo como a de Levante en España, unha auga dura, que extrae poucos antioxidantes da folla do té. En Galicia, con auga branda, non hai este problema, así que a diferenza sería mínima», di González.

«Aquí temos a sorte de que a auga é branda, apta para o consumo e para cociñar os alimentos a diario. É perfecta», asegura, unha visión na que coincide Fátima Branco.

Si a auga da billa sábeche a metal, deberías revisar a antigüidade das tubaxes. Si teñen moitos anos poden pasar chumbo á auga e neste caso a da billa non sería a mellor opción.

VERDURAS MÁIS VERDES

Si as tubaxes están en bo estado, as propiedades saudables dos alimentos non cambian, indica a nutricionista do Chuac. A súa cor si acusa diferenzas pola auga. «Proba a cociñar verdura verde con auga mineral, non perde cor, algo que ocorre coa auga da billa», di Branco. Si é para beber, mellor a sorbos. «A pauta sería beber máis veces menos cantidade», apunta Sonia González.

A auga galega é óptima para beber e cociñar. E as nosas expertas elixen a da billa sobre a mineral.

Coñece toda a nosa oferta de newsletters

Creamos para ti unha selección de contidos para que os recibas comodamente no teu correo electrónico. Descobre o noso novo servizo.

Votación
14 votos
Tags
Comentarios

¿É mellor a auga mineral que a da billa?