Canto tempo aguanta a comida cociñada na neveira?

YES

hemul75

A Tu NAIS CÓPIALLE, PERO SÓ As RECEITAS. Os expertos din que nada de deixar arrefriar a sopa antes de metela na neveira, e moito menos meter a pota. E se non queres que che dean a lata, cando a abras tíraa ao lixo

25 feb 2019 . Actualizado ás 20:36 h.

Hai pouco botabámonos as mans á cabeza co mozo que se morreu despois de comer uns espaguetes que levaban varios días fóra da neveira. O prato de pasta estaba contaminado pola bacteria Bacillus cereus, un microorganismo que se desenvolve cando os alimentos ricos en almidón pasan moitas horas a temperatura ambiente. E é que, a pesar do que poidamos REVISAR pensar moitos, os expertos sentencian: «A comida cociñada xamais pode permanecer fóra da neveira». Pero, ¡ollo! Que dentro tamén caduca, non creamos que porque estea fresquita está segura para sempre. Non, non, de feito os prazos son máis ben curtos. A pasta, arroz e legumes como moito 2 días, a verdura e a carne como máximo 3-4 días, o peixe uno como moito do mesmo xeito que a tortilla, e os ovos cocidos ata unha semana. «A xente ten moitas dúbidas co leite, cando se abre un cartón, non debemos deixalo aberto máis de cinco días. Que pode non pasar nada, como sempre, pero poida que si», explica a nutricionista Fátima Branco. 

E se gárdoa unha vez cociñada no conxelador? Entendemos que son pratos que conteñen diferentes tipos de alimentos, non conxelamos a verdura por unha banda e a carne por outra, senón unhas lentellas ou un guiso, polo que o prazo é único: «como moito tres meses».

Outra das prácticas máis habituais é almacenar na neveira os alimentos tal e como veñen, crus, ben porque nese momento non imos preparar tanta cantidade ou porque coñecéndonos queremos ter un resolve de menú para dentro duns días, aínda que xa che adianto que non serán moitos. Obviamente nin a pasta, nin o arroz nin os legumes pasan polo armario máis fresco da casa, basta con mirar a data de caducidade para non correr perigo «alimentario». No caso da verdura, depende do tipo que sexa «pero normalmente unha semana -explica Branco- como é o caso da cabaciña, con todo, a leituga en dúas ou tres días pónseche pocha, pero iso a primeira ollada xa se ve». O mellor é cociñar o peixe o día que se compra, pero de non ser así deberiamos facelo nos dous días seguintes. Non todas as carnes se conservan en boas condicións durante o mesmo tempo, a tenreira ou porco entre 3 e 5 días, mentres que o pito só 1 ou 2. Os ovos poden presumir de manterse en bo estado durante case tres semanas. Como supoño que algunha vez se che caeu algún ao colocar na porta da neveira, que saibas que hai que usalo no momento, en horas como moito, pero nada de gardalo nun vasiño, unha vez que perde a súa protección, a túa está no aire.

DEPENDE DA GRAXA

Se somos dos previsores, dos que nos gusta gardar e gardar polo que poida pasar, por ter «algo de carne», porque colliches do andel a bandexa máis grande de filetes.... ¡tranquilo! Sempre estará o conxelador agardando algo que arrefriar. A verdura aguanta ata dez meses a temperaturas baixo cero, o peixe se é magro seis meses, se é graso tres meses, «canta máis graxa ten menos tempo debe estar no conxelador», a carne de pito consérvase ata dez meses, a de porco seis meses, e a carne picada só dúas.

Podes ler dúas veces a seguinte frase porque me atrevo a dicir que poida que o esteas facendo mal. «Unha vez cociñada a comida nunca se debe deixar arrefriar fóra da neveira». «Pregúntanmo moitas veces, e non pasa nada polo contraste entre o frío e a calor, porque precisamente durante este tempo que está fóra é cando pode contaminarse, que foi o que pasou no caso dos espaguetes, que ese tipo de bacteria produciu unhas esporas que son termorresistentes, e non se morren aínda que logo quentes a comida. Se o metes na neveira, non pon esas esporas», explica Fátima Branco. Así que se non o vas comer no momento, á neveira, xa sexa pasta cocida, verdura ou a sopa que acabas de facer.

Outra das recomendacións que con frecuencia incumprimos é a de conservar algúns alimentos que veñen en lata no frigorífico. «Se abres unha lata de atún e só usas a metade, pois a outra metade a pos nun recipiente hermético, preferiblemente de cristal, e quítalo da lata, porque adoitan desprender sustancias nocivas para a saúde», comenta a experta en nutrición. A mesma explicación válenos para as cazuelas. Se che sobrou caldo ou lentellas, cámbialo de recipiente, e á neveira, pero esquéceche de meter a pota.

Nesta master class de nutrición, a última pregunta xa é para nota. Cal é o mellor xeito de descongelar a comida? Hai varias opcións, o microondas é válido no relativo á hixiene e a saúde, pero hai que ter en conta que é irregular e poden quedar zonas torradas e outras conxeladas. «Hai alimentos que se poden descongelar e cociñar no momento, por exemplo uns cogomelos ou unhas croquetas que estean sen cociñar, pero se é algo que xa cociñamos previamente ou cru o mellor é: primeiro á neveira, mínimo un día, logo xa a temperatura ambiente e listo para cociñar», explica Branco. Se non es capaz de lembrar, ponche un pósit na neveira, non che vaias a quedar xeado.