A que temperatura tomas o ron?

YES

MARCOS MIGUEZ

22 sep 2018 . Actualizado ás 05:00 h.

Entre 24 e 26 graos, como o adoitan gozar na República Dominicana. A 22, como normalmente o serven nos locais de aquí. Ou a unha temperatura menor, entre os 15 e os 20 graos. Recoñezo que é algo que non me expuxo ata hai uns días. Resulta que se presentou en Galicia o proxecto Double Taste Experience, que anima a saborear o ron Brugal gran reserva 1888 das dúas formas. Pero, realmente nótase a diferenza se nolo serven a 15 ou a 25 graos? «Percíbese demasiado. Todo o mundo pensa que son dous rones distintos porque se aprecian diferentes matices. É unha das características deste produto, que ten un dobre añejamiento. Permanece oito anos madurando en barricas de carballo americano que no seu día conservaron burbon e despois seis anos en barricas de carballo europeo que contiveron jerez», explica o coctelero coruñés Alberto Gómez Ponte, nacido en 1988, cen anos despois que o ron. Este profesional do establecemento A Oliveira é un dos catro bartenders españois seleccionados para ser embaixadores deste produto. Os outros tres son reputados especialistas de Bilbao, Madrid e Barcelona. «Poder traballar tan preto deles é unha tolemia», confesa o representante galego.

CÁLIDO O Fresco

Os profesionais dunha decena de coñecidos locais da Coruña recibirán as instrucións de Alberto para preparar catro cócteles nearly neat. «É algo así como case puro. Trátase de que o protagonista sexa o ron e que todo o que engadamos potencie o sabor orixinal e non o desvirtúe», explica. Das cousas que se decata un tomando rones anellos.

COTI E CAFÉ QUIJANO

Aínda que teñen outras coñecidas, todo o mundo agarda que Café Quijano cante a da Lola. Igual sucede con Coti e o seu Nada foi un erro. Ambos os artistas compartiron escenario na sala Pelícano da Coruña, practicamente enche dun público variado, aínda que máis ben da miña quinta. Cando nos marchamos os talluditos seguro que fixeron acto de presenza os máis novos. Pero o que está claro é que hai público de mediana idade que quere ver aos seus grupos e solistas. Loquillo, Homes G ou Os Segredos seguen enchendo anos despois dos seus primeiros éxitos. O propietario de Pelícano, Juan Carlos Rodríguez Cebrián, invitoume a unha copa. Estiven a piques de pedir o ron a 16 graos, pero non me pareceu oportuno. Gocei do recital e dun gin tonic dos de sempre, como Coti e Café Quijano.