Que engorda máis, a sacarina ou o azucre?

YES

ads

REDUCE Os teus NIVEIS DE GLICOSA Aínda que o mellor substituto do azucre é aquel que non existe, os edulcorantes artificiais non son unha mala opción. Como a súa capacidade de adozarche o café é moi superior, necesitas inxerir unha cantidade moito menor para lograr ese sabor azucarado (do que tamén che podes desenganchar, por certo)

22 sep 2018 . Actualizado ás 05:00 h.

Queridos fans da sacarina: non ides mal encamiñados. Aínda que o ideal para a saúde é non adozar máis os alimentos e recuperar o seu sabor orixinal, unha boa alternativa a iso son os edulcorantes artificiais. Por que si, digámoslo ben alto e claro: «O azucre engorda máis que a sacarina». Así o afirma a xefa do Servizo de Endocrinoloxía do Hospital Universitario da Coruña (Chuac), Teresa Martínez Ramonde: «A capacidade para edulcorar da sacarina é moi superior. Necesítanse cantidades moi pequenas para conseguir o mesmo efecto».

Para comprobalo, só fai falta ir ás cifras. Un gramo de sacarina achega 3 calorías ao noso organismo, pero o seu poder adozante é equivalente ao de 10 gramos de azucre, que supoñen 40 calorías. «O nivel calórico da sacarina é practicamente 0. E a súa capacidade para adozar é moi grande». Niso baséase o seu éxito. Aínda así, algúns edulcorantes artificiais son máis enerxéticos que outros. «Nós o que máis recomendamos no hospital é o aspartamo”, engade Ramonde.

GRAXA O Azúcar?

O único que non engorda é aquilo que non comes. Si, parece que nos coamos na consulta do nutricionista, pero este é o axioma co que debemos enfocar o tema: «É como aquel sketch de televisión no que un home se puña cego a comer nun restaurante e ao final pedíalle ao camareiro sacarina para o seu café», lembra a doutora Martínez Ramonde. «Iso é ridículo. Os pasteis engordan máis pola graxa que teñen que polo azucre».

Agora ben, cando pedimos un café con sacarina, estamos tomando un produto igual de san ou daniño para o noso corpo que se lle botamos á bebida un terrón de azucre? Pois máis ou menos igual. Se sempre tomas as proporcións ou doses autorizadas e recomendadas para cada día pola Organización Mundial da Saúde, non hai ningún problema. Os aditivos son seguros. «Agora claro, se che tomas o bote enteiro de edulcorante, pois non».

A nivel saudable, son os mellores substitutos do azucre? Depende de se o resto da nosa dieta é sa. Non penses que por botarlle edulcorante ás túas receitas, todo o que comas vaise converter en adelgazante así por encantamento.

No que coinciden a maioría dos expertos é no «sen azucre». A mellor opción é non botar man do azucreiro, está claro. «Eu, por exemplo, non o consumo», aclara Teresa Martínez Ramonde. «Tómome o café sen nada. Só lle boto un pouco de azucre no caso de que o café sexa malo, pero para disimular o seu sabor», aclara a experta en endocrinoloxía. «E a todo se acostuma un», engade a especialista. Isto é case como desintoxicarse do tabaco. Os primeiros días, non hai produto que lle sente ben ao teu padal, pero, ao cabo dun tempo, volves recuperar o auténtico sabor dos alimentos. Se non es capaz, sempre podes optar por un edulcorante artificial.