Non che vaias a traballar sen almorzar

YES

getty

NIN Ao COLE SEN UN BOCADO Almorza como un rei, din, pero hai quen necesitan darlle un tempo ao estómago tras pórse en pé. «Hai que romper o xaxún» con algo para ter un bo rendemento escolar e laboral, din os expertos a YES. E se almorzamos pouco, sumarnos a unha tendencia que gaña peso pero non engorda, redesayunar.

06 oct 2018 . Actualizado ás 18:31 h.

Almorzar máis tarde non axuda a adelgazar. Non que saibamos, aínda que un estudo da Universidade de Surrey conclúa que atrasar o primeiro bocado do día pode axudarche a perder peso. Entón, almorzamos como reis, seguindo ese devandito popular, ou pospomos as torradas para o momento «brunch»? A pauta para adultos e nenos é máis ou menos a mesma en canto á necesidade de almorzar. «Hai que romper o xaxún sempre, aínda que sexa cun zume», asevera a xefa do Servizo de Endocrinoloxía do Complexo Hospitalario A Coruña (Chuac), Teresa Martínez, que subliña a importancia da primeira comida do día para pór a funcionar o metabolismo. O almorzo debería cubrir o 25% das necesidades calóricas diarias dos nenos para un correcto desenvolvemento e rendemento escolar, apunta a nutricionista Fátima Branco, que di que un bo almorzo combina froita, pan ou cereais e un lácteo (leite, queixo ou iogur). O ideal sería, sobre todo cos máis pequenos, reservar polo menos 20 minutos para almorzar. «Pero se imos con présas, e os nenos son moi lentos ou lles custa comer porque están aínda medio durmidos, poden tomarse un iogur, un vaso de leite cun pouco de pan, ou ben unha peza de froita, e despois a media mañá redesayunar coa parte que quedou pendente», propón Branco.

Que pasa se es deses adultos que se levantan co estómago pechado, dos que se van ao traballo como se irían facer unhas análises? «Estar en xaxún non é o adecuado. É necesario tomar algo», afirman as expertas consultadas por YES, que suxiren un iogur ou unha peza de froita.

Hai tres razoes importantes para arrincar o día almorzando e seguir a pauta de facer 4 ou 5 comidas ao día: 1. «É un hábito que axuda ao corpo a perder graxa, porque se o corpo entende que non hai alimentos, cústalle desprenderse desa graxa, e o que fai é reservala». 2. «O feito de facer a dixestión queima calorías». E 3. «Almorzando e facendo varias comidas ao día evitamos comer o que non debemos por non ter comido cando toca», explica pormenorizadamente Fátima Branco. Canto máis tempo pasamos sen comer, máis custa queimar as reservas de graxa e máis probabilidades temos de caer na tentación do snack procesado.

Pola mañá, en xeral, estamos máis activos, «e non só iso, senón que o noso sistema metabólico funciona mellor, traballa máis polas mañás», subliña Branco, polo que é nese momento cando necesita máis combustible. Mesmo se traballamos por quendas ou de noite? «Se traballas de noite, de noite estarás máis activa. Ti si, pero o teu metabolismo non, el sempre está máis activo durante o día».

A froita, mellor en peza que en zume (pero se é en zume, que sexa natural). «É preferible a peza polo efecto da fibra no noso corpo e polo índice glucémico, que é o que aumenta o nivel de glicosa en sangue cando inxerimos un alimento que ten glicosa. As laranxas cortadas en anacos aumentan menos o límite glucémico que consumilas en zume -explica Fátima-. O efecto da fibra no corpo fai que engorde menos».

Cada bocado á súa hora

É importante ter claro que o almorzo ten un horario. Se un día nos levantamos ás dúas da tarde «non almorzamos, ¡comemos!, que é a comida que toca».

O redesayuno é unha boa tendencia, rica e moi saudable, en especial para os que resistiron o primeiro tramo de mañá só cun iogur, un vaso de leite ou unha peza de froita. Engorda ou non o redesayuno?, pregunto pensando nas opcións desta gastrotendencia en boga. «Todo engorda, salvo non comer», remarcan a obviedad as expertas. «Un redesayuno ten calorías, pero tamén depende do que comamos. Unha torrada con aceite e tomate é unha boa opción. Unha palmeira de chocolate, ¡non! Un bo redesayuno pode axudar a longo prazo a perder peso», asegura Fátima Branco, que desaconsella a froita á hora da cea polo seu contido en azucre. Pero esta é outra historia.

¡Bos días!