Sabes como se prepara o té?

YES

VÍTOR MEJUTO

SEGUE Os PASOS DUNHA CATADORA. A especialista Tatiana Pérez (elclubdelte.com) explícanos algúns dos erros máis comúns á hora de preparar a infusión máis bebida do mundo. Se es dos que creen que o té se toma para a dor de barriga... queda moito por aprender. Despexa a mente, agudiza o olfacto e a gozar. Chega o «tea estafe»

29 abr 2018 . Actualizado ás 11:59 h.

Esquéceche das bolsitas do súper e non che achegues ás cápsulas para usar nas cafeteras, se queres saber a que sabe un bo té comeza por comprar un produto de calidade nun establecemento especializado. Alí explicaranche que todo o té sae da mesma planta, unha parente da camelia, e que mentres o de calidade nútrese de brótelos e as follas máis tenras que se colleitan a man, o das bolsitas é das partes máis próximas á terra e recólleo unha máquina. A partir de aí e segundo o tratamento posterior que reciban haberá té branco (sen oxidación algunha e o máis exquisito), té verde (con algo de oxidación), amarelo (máis doce e floral), azul, negro (moi oxidado) ou vermello (fermentado con bacterias). Un arcoíris de sabores no que sin duda poderás atopar o teu preferido. Ata «hai tés anellos de máis de 60 anos, pero eses son moi caros», explica a catadora Tatiana Pérez.

Unha vez elixida a variedade, pasemos á elaboración. O da auga fervendo de toda a vida non vale. «Tanto a temperatura da auga como o tempo de infusión dependen do té que se estea preparando e son fundamentais para a correcta preparación», dinos Tatiana. Así para o té branco a auga deberá estar entre os 75 e os 85 graos e infusionarse de 3 a 5 minutos, mentres que para o verde ou amarelo a temperatura irá dos 70 aos 80 e o tempo é só de 1 ou 2 minutos. E se non falo así pois estragas o sabor. Así que che van facer falta un termómetro e un reloxo. E se usas auga mineral, mellor.

A tetera é outro dos puntos máis importantes. As mellores son as de cerámica ou porcelana, xa que as de ferro, aínda que moi bonitas, poden transmitir sabor. «É moi importante amornar a tetera antes de usala para que non arrefríe a auga», aclara a catadora. As teteras máis especiais son as fabricadas con arxila da rexión chinesa de Yixing, pero os seus prezos non son para calquera peto. As teteras que teñen filtro son moi prácticas, aínda que tamén se poden usar cuncas específicas que levan filtro e tapa incorporados. Hai verdadeiras monadas.

AZUCRE NIN NOMEALO

E agora que xa preparaches esta exquisitez non se che ocorra estragalo engadindo azucre, sacarina, limón ou leite... Só conseguirás cambiar o refinado sabor do té. Se non podes evitalo, elixe un azucre moreno natural en roca.

Antes de bebelo goza do seu aroma achegando o teu nariz á cunca e tapando coa man. Logo anímache a degustalo. Primeiro sorbe cos beizos para non queimarche, como faría unha verdadeira profesional.

Agora só queda servilo á mesa combinado con algo para comer. Pode ser doce ou salgado dependendo da variedade do té. Ata se poden facer cócteles. Se queres aprender máis o 12 de maio terás a oportunidade de asistir en Vigo a unha cata profesional organizada por Tea Bridge London e Silvia&GuyStudio. Unha experiencia de #tasting para iniciarche neste universo de sofisticación.

1. Temperatura da auga

A auga, mellor se é mineral, debe estar á

temperatura exacta que requira a variedade de té que vaiamos preparar. Fervela sen máis non vale.

2. Tempo de infusión

Cada tipo de té necesita un

tempo de infusión diferente. Se che pasas estragas o sabor. Tamén é moi importante amornar a tetera antes de verter a auga.

3. Cheirar e degustar

Empeza gozando o teu té co olfacto e logo sórbeo para degustalo sen queimarche. Non lle engadas azucre, leite nin limón. Pódelo combinar con alimentos doces e salgados. Aínda que os británicos o toman ás 5, calquera hora é boa. Á mesa.