Canto se engorda dun día para outro?

YES

MARIA PEDREDA

NON CHE OBSESIONES con eses sustos que che dá a báscula. Por moito atracón que che metiches, para gañar un quilo de graxa terías que consumir 7.716 calorías nun día.

03 dic 2017 . Actualizado ás 17:57 h.

Xa abonda de sentirse culpable polo atracón de comida da fin de semana. Se o domingo pola tarde tiveches un día bobo e puxéchesche morada a Conguitos, non é motivo suficiente para que, ao día seguinte, explótenche os vaqueiros e a báscula márqueche un quilo e medio máis. E por que iso pásache tamén o día en que non cometiches ningún exceso? Hai moitos outros factores que inflúen nesas oscilacións de peso diarias: gases, deposiciones pendentes ou un aumento da auga no corpo despois de comidas máis condimentadas. Ademais, «para engordar un quilo de graxa, terías que excederche en 7.716 calorías nun día, o que é case imposible», explica o doutor Manuel Viso.

UN ATRACÓN = 200 GRAMOS

Fagamos un cálculo sinxelo. Imaxínache que che metiches entre peito e costas unha bolsa enteira de patacas fritas das grandes, das de 300 gramos. Pois ben, con esas 1.500 calorías -a maiores das 2.000 que o teu organismo consome normalmente- terías engordado só uns 200 gramos ese día. Entón, de onde saen os dous quilos de máis que che dá a báscula? Porque que saibas que unha palmeira de chocolate son só [bo, «só» ;-)] 550 calorías e unha pizza enteira, 2.000. «Un quilo de mazás non se traduce nun quilo teu. Iso hai que metabolizarlo. Por iso, sempre se recomenda pesarse despois de ir ao baño. É moi importante».

Para a nutricionista Viki Lorenzo, «isto ten que ver máis coa retención de líquidos que cun verdadeiro aumento da graxa corporal». Se, por exemplo, a fin de semana deglutiste unha rica fabada, logo ceaches pizza e, ademais, tomaches algo de alcol, aumentouche moi rápido o nivel de auga no corpo, consecuencia típica da inxesta de alimentos ricos en sal e en sodio. De aí a hinchazón e por iso é polo que, cando che peses o luns, haxas aumentando un quilo e medio ou dous quilos o teu peso. «¡É mellor agardar ao xoves para pesarse!», aconsella Viki Lorenzo. Solucións, segundo a experta: «Reducir o sal; aumentar o consumo de froitas e verduras -que son ricas en líquidos e en potasio-; e manterse hidratado e activo».

Outra explicación para eses días nos que sentes que non che dás abrochado o pantalón está nos gases. «Por cada 1.000 calorías extra que eu me meto, almaceno uns 60 gramos de graxa, así que o volume é moi pouco como para que unha persoa o note dese xeito. Ás veces, é máis un tema intestinal ou de distensión abdominal por flatulencia, cousa que si lle ocorre a moita xente», aclara o doutor.

Para engordar de verdade, o exceso de comida ten que ser sostido no tempo durante semanas ou meses. É dicir, por dous días de atracones, non che vas a converter en Sancho Bandullo. Esta é a razón de que as persoas delgadas tamén cometen excesos de cando en vez e, con todo, ¡seguen sendo delgadas! Resolto este inxusto misterio da natureza, temos dúas malas noticias para ti e unha boa. Empecemos pola boa: canto é o tope que se pode engordar? Realmente hai un límite? «Fisiológicamente, non existe un tope», asegura Viso. E as malas novas son estas:

-1) Engórdase moito máis doado que se adelgaza: «Se eu gaño un quilo nunha semana, lévame dúas semanas baixalo. A primeira semana, cando adelgazo, o que perdo é auga e azucres. En condicións normais, tardo o dobre de tempo en queimar a graxa que primeiro almaceno», afirma Manuel Viso.

-2) As persoas que levan toda a vida a dieta, teñen máis facilidade para gañar peso. «Isto é debido a que teñen un metabolismo máis baixo, porque acostumaron ao seu corpo a ser ahorrativo». Se a media do metabolismo dunha persoa son 2.000 calorías de gasto ao día, hai quen ten 1.200, que son esas persoas ás que todo lles engorda. A verdadeira lotería sería que nos tocase un metabolismo de 3.500 calorías, para que todas esas patacas fritas, pizzas e Conguitos tivesen cabida eternamente na nosa dieta sen que o notase a nosa báscula xamais.