O sector da pesca no porto de Vigo

Jesús Vázquez Almuiña PRESIDENTE DO PORTO DE VIGO

VIGO CIDADE

Imagen de archivo de la lonja de Vigo, líder en Galicia por facturación
Imaxe de arquivo da lonxa de Vigo, líder en Galicia por facturación Óscar Vázquez

Só nos primeiros oito meses do 2021 movéronse 508.584 toneladas

05 oct 2021 . Actualizado ás 07:42 h.

O Porto de Vigo é un referente mundial no sector da pesca, encabezando desde hai décadas todos os ránkings de tráfico marítimo tanto en pesca conxelada, como en fresca e en conserva, actividades todas elas que xeran unha gran actividade loxística e laboral en Vigo e no resto de Galicia, ademais dunha gran importancia económica. Xa historicamente, a mediados do século XX, Vigo era coñecido a nivel mundial pola súa descarga de pesca salgada, chegando a descargarse no ano 1956 máis de 62.000 toneladas de bacallau verde.

No momento actual, Vigo segue consolidado como un porto crave a nivel nacional e internacional no sector da pesca. Só nos primeiros oito meses de 2021 movéronse polo porto 508.584 toneladas de produtos da pesca, incluíndo aquí a pesca conxelada, a fresca, a conserva e a pesca salgada.

Conxelada

O porto de Vigo e a súa contorna contan coa maior capacidade nacional de almacenamento para pesca conxelada; só na área portuaria a súa capacidade achégase aos 820.000 metros cúbicos, en vinte e seis frigoríficos. Isto tradúcese nunha poder de conxelación superior a 1.000 toneladas ao día.

Desde os anos sesenta, o crecemento do sector da pesca conxelada foi moi importante, acadándose o máximo histórico no ano 2012 coa cifra de 718.314 toneladas.

O pasado ano, as cifras de pesca conxelada acadaron a cifra de 569.971 toneladas, e é importante indicar que na actualidade, un gran volume de produtos que antes se descargaban como conxelado no noso porto, teñen agora unha preelaboración no país de orixe e impórtanse como semiconserva; este é o caso do atún procedente de países como Chile, Ecuador ou Papúa Nova Guinea. Ademais, a loxística do conxelado cambiou, xa que un considerable volume da pesca conxelada que antes se descargaba no porto de Vigo, agora comercialízase directamente desde os centros de captura aos países de destino, sobre todo porque diminúen considerablemente os custos.

O de Vigo é un porto de gran importancia para o sector, cun recoñecemento que lle chega da man de empresas e organismos privados con eventos como as seis edicións da que era no seu día a feira internacional de pesca máis importante a nivel mundial, a World Fishing Exhibition, e desde o ano 1999, con carácter anual, a feira Conxemar, cuxo poder de convocatoria e transaccións económicas convértena nun referente mundial para o sector.

O tráfico de pesca conxelada é principalmente de comercio exterior. Neste aspecto, Vigo destaca excesivamente. A través do porto comercializouse no 2020 o 40,93 % de toda a pesca conxelada que se distribúe en territorio español por vía marítima.

Despois de ter superado a parte máis difícil da pandemia, á altura de finais de agosto o tráfico de pesca conxelada evolucionou de forma moi positiva, acadando con 391.808 toneladas, o que supón un crecemento do 11,71 % sobre o mesmo período de 2020.

As exportacións están moi diversificadas, sendo China , Canadá e Exipto os principais destinos, mentres que as importacións se concentran principalmente dos principais caladoiros internacionais; así, temos que a súa principal orixe é o das Illas Malvinas e Namibia; e en menor medida, Arxentina, Perú e Seychelles.

Fresca

Pode dicirse que a cidade de Vigo naceu e desenvolveuse economicamente en torno ao Berbés; ata o século XVIII a súa principal actividade era a derivada da pesca, embrión da futura industrialización da cidade. Desde o primeiro momento os volumes de descarga eran moi importantes, aínda que tamén a pesca fresca sufriu moitas transformacións.

Na actualidade dúas especies son as que copan o maior volume de descargas, o peixe sapo e o galo que, en 2020 representaron o 30 % do volume de descargas e o 50 % do valor en poxa. Isto dá idea de que a pesca fresca evolucionou da cantidade á calidade e valor do produto. A nivel nacional e internacional, Vigo segue sendo referente na pesca fresca, aínda que diminuíse o seu volume respecto de mediados do século pasado, aumentou no seu valor comercial.

Conserva

A conserva é o sector que máis evolucionou nos últimos anos. Ata o ano 2005 era eminentemente exportador, pero os cambios loxísticos da pesca, os da distribución, etc. fixeron que a partir desa data importar máis conserva da que se exporta; unha das cuestións que máis contribuíron a iso foi o mencionado anteriormente en que parte da pesca (atún fundamentalmente) que antes se descargaba directamente en Vigo agora transfórmase en orixe e impórtase como preconserva, chegando o produto xa cocido, refrigerado en salmuera e listo para ser enlatado nas conserveiras da comunidade.

Hoxe en día, a industria conserveira está moi estendida por toda Galicia e as nosas empresas tamén mostran músculo con establecementos conserveiros en gran número de países, por iso é polo que en moitos casos a produción ou preelaboración realícese nestes países e acabe sendo importada polo porto de Vigo. Este é o motivo do impresionante crecemento deste sector no porto. Os datos da evolución histórica reflicten un espectacular crecemento ao longo dos últimos quince anos.

O tráfico de conserva é, basicamente, de export/import, e a través do porto de Vigo comercialízase un volume equivalente ao 61,34 % de todo o comercio marítimo español neste sector das conservas.

No que levamos de exercicio, as conservas seguen marcando unha evolución excelente, cun crecemento do 9,14 %. En canto ás principais orixes e destinos desta mercancía, durante este ano, destacan as importación de Ecuador, Papúa Nova Guinea e Chile. En canto ás exportacións, estas teñen o seu principal destino nos mercados dos Estados Unidos e Francia.