Os sabores de Líbano chegan a un pequeno recuncho de Vigo

María Jesús Fuente Decimavilla
maría j. fonte VIGO / LA VOZ

VIGO CIDADE

M.MORALEJO

O Fenicio abre as súas portas cunha oferta variada de Oriente Próximo

18 sep 2021 . Actualizado ás 05:00 h.

Desde hai unha semana Vigo é máis cosmopolita ao contar cun pequeno recuncho de Líbano nunha das súas rúas máis céntricas, República Arxentina. Tanto o propietario do restaurante, SamirSlim , como a xefa de cociña, Hanna, proceden dese país e pretenden que O Fenicio, como se chama o local, reflicta a súa gastronomía e cultura. Para iso envorcáronse na decoración ata o punto de ter que viaxar a Granada para conseguir a celosía das paredes que conforman arcos similares aos de ferradura.

«Sempre foi o meu soño achegar a gastronomía do meu país á miña segunda casa que é Vigo», comenta Samir Slim, fincado na cidade e con experiencia no sector. Durante un tempo o seu cátering era degustado polos pasaxeiros da compaña Qatar Airways.

Agora pratos como o tabulé, fatush, baba ganush, warak enab e shwaema transportan no Fenicio á cociña do Oriente Próximo sen renunciar a produtos da terra como a tenreira galega.

«A xente asocia ás veces esta comida co picante e moi especiada e neste caso está máis aberta a todos os públicos. Hai moita verdura e frescura nos pratos. Algúns adaptáronse un pouco ao gusto do galego», explica a encargada Dana Rodríguez. Destaca desta cociña a fidelidade á dieta mediterránea e a variedade dos produtos que se ofrecen, desde cordeiro e tenreira a todo tipo de verduras, peixes e froitas.

Para dar a coñecer aos clientes a gastronomía máis simbólica creouse un menú degustación por 25 euros que inclúe doce pratos. Que ninguén se asuste, non se serven en grandes fontes, senón en pequenos recipientes acompañados de distintas salsas. Inclúe bebida, coa posibilidade de degustar as cervexas e os viños libaneses que ofrece o catador Juan Carlos Galán, así como pan e sobremesa.

Á hora de crear este menú hase tido en conta un aspecto moi importante. E é que parte da cultura gastronómica libanesa baséase no mezze, unha selección de aperitivos ou pratos pequenos, algo así como as tapas españolas, ideais para que os clientes coñezan os sabores típicos desa cociña. Dispón tamén de formato regalo para familia e amigos.

Entre os mezze máis habituais e sinxelos de Líbano figuran o humus, talvez o máis coñecido. A súa popularidade chegou ata os andeis dos supermercados, aínda que diferente ao que se pode degustar nun restaurante especializado. Tamén se inclúen entre estes pequenos pratos típicos libaneses baba ghanpush, feltal mathunn, tabulé e, por suposto, o pan de pita.

Á marxe do menú anterior ofrece outro do día por 14,50 euros, que publica a véspera na súa web, e opcións variadas para vexetarianos.

«Ao ser un restaurante chiquitito é conveniente facer unha reserva antes para garantirse o sitio; por exemplo, esta fin de semana estamos completos. Agardo que non sexa pola expectación que esperta e que se manteña no tempo», apunta a encargada.

A idea do propietario era abrir o local antes, pero ao contrario do que cabería pensar, non foi a pandemia o motivo do atraso, senón problemas á hora de renovar o espazo. «Ao final, abrimos o día 10, Samir é un valente por animarse a abrir o restaurante nestas datas, aínda que agora xa estea mellor a situación», indica Dana Rodríguez.

Levada polo entusiasmo da terra, a cociñeira Hanna estaba disposta a ofrecer setenta pratos como mostra dos trinta anos que leva nos fogóns. Esa cantidade era practicamente imposible nun restaurante destas dimensións e seleccionaron os máis representativos. Para matar a espiral decidiron ofrecer algunha opción fóra de carta que varíe cada día, de tal forma que o cliente que repita teña a opción de coñecer todo o saber da cociñeira.

Na primeira semana que leva aberto puideron comprobar que é moita a xente de Vigo que coñece Oriente Próximo e que, xa que logo, ten experiencia con este tipo de comida. «Viñeron clientes que coñecen a gastronomía, coméntannos que a botaban en falta en Vigo».