Onde se pode tomar un bo polbo en Vigo?

Laura Míguez Rúa
L. Míguez VIGO

VIGO CIDADE

M.MORALEJO

Chega o verán e aumenta a demanda. Ao estilo tradicional, á prancha ou en pratos innovadores, a cidade conta con máis dunha opción para degustar ao rei do tapeo de Galicia

10 jul 2021 . Actualizado ás 22:18 h.

Cocido, con aceite de oliva, pemento e sal. Á prancha, cun pouco de allo, en empanada, coa súa cebola pochada ou en grella, con zamburiñas e cogomelos. Hai máis dunha forma de tomar polbo en Vigo, como en case toda Galicia. Poucos pratos hai que representen máis a gastronomía galega e aínda que O Carballiño leva a fama, na cidade non son poucos os seguidores da tradición deste municipio ourensán ou os que mesmo innovan coas rodajas deste cefalópodo que todos os turistas buscan chegado o verán. Para os máis atrevidos,Vigo ofrece polbo mesmo ata como ingrediente das arepas venezolanas, existe a versión en pizza en varios locais italianos da cidade e mesmo algún heladero atreveuse co sabor. Cunha receita ou con outra, ofrecémosche dez lugares imprescindibles que tes que visitar se estás a buscar gozar dun bo polbo en Vigo

A Aldeá. Rúa Rosalía de Castro, 6. 986 439 161

La Aldeana (Vigo)
A Aldeá (Vigo) Óscar Vázquez

Un clásico de Vigo para os oficinistas que buscan un petisco de tortilla, para os que adoran as empanadillas e a ensaladilla, para os que teñen antollo dun pouco de marisco e para os amantes do polbo. Este pequeno local do centro de Vigo ten pouca carta pero de calidade. E en cuestións de polbo non podía ser menos, así que o pulpeiro Alberto do Carballiño é o encargado de servilo todos os días, excepto os luns que pechan. A ración rolda os 11 euros. «Temos moi boa acollida así que collemos o local de ao lado e estámolo reformando para ampliar. A carta será misar pero con máis terraza e máis espazo interior. Agardamos que estea listo a finais de agosto», explican desde A Aldeá, capitaneada por Antonio e Manuel David Domínguez. 

A Machina. Rúa Canido, 181. 986 460 541

M.MORALEJO

É todo un emblema do barrio, xa que abriu as súas portas no ano 1968. «Os meus avós Camilo e Machina estaban detrás, era un bar de mariñeiros de toda a vida que se foi modernizando. Ahroa temos tapas, psecados da ría, mariscos e moi bo polbo. De aquí, de roca da ría, de quilo», explica Jose Luis Lorenzo. No seu local pódese gozar dun polbo enteiro con cachelos ou ben en táboa á feira. A súa nai, recentemente xubilada, tamén o cociñaba en tortilla por encargo. 

Casa Pinales. Avda. Redondela, 124. 986 450 242

Aquí a preparación estrela do polbo é á prancha con puré de pataca. «Puré que se fai todos os días con pataca e noz moscada, nada de pos. E polbo fileteado á prancha co seu aceite de oliva virxe, o seu allo picado e o seu pemento, todo da maior calidade», explican desde este local, onde se pode degustar tamén ao estilo tradicional e o prezo non varía, 17,60 euros a ración. 

A tapa do barril. Rúa López Mora , 63. 986 298 983 

M.MORALEJO

Se queres probar outra forma para comer o polbo pero sen perder o selo de produto galego, entón tes que degustalo en empanada. O local de Ana Terzado, onde tomou as rendas como legado familiar, é toda unha insignia en canto a empanadas e empanadillas de Vigo. Sempre é bo reservar con antelación, para garantir que os recheos que pides van estar dispoñibles. 

O Farol. Praza de Compostela, 36 36201 Vigo. 986 114 142

Nogel Agulla rexenta esta pizzería que os seus pais arrincaron en Bueu. Abriu en xuño do 2019 e segundo explica, a que máis éxito teñen é a de polbo e gambas, con pemento e aceite. Téñena en carta desde hai 20 anos. A clave do éxito, a masa artesá das pizzas, que ofrecen tamén en versión sen gluten e tamén pratos sen lactosa. 

Bar do Porto (A Mona). Praia de Canido, 48. 986 490 415

Óscar Vázquez

É un clásico de Vigo para tomar o polbo e parte da vantaxe de estar a pé de praia, todo un luxo para presumir ante invitados e familiares. A carta non é moi extensa pero o que hai é todo de gran calidade, moi recomendables tamén as súas pescaditos fritos, a tortilla, os pementos e calquera produto do mar en xeral. 

Bodegón do polbo. Via Norte 68 - 70.  986 25 36 14

Abriron en marzo de 1979 e desde entón non pararon. Primeiro como tapería e aos poucos como restaurante onde ofrecen peixes, mariscos, carnes, paellas ou menú do día. O polbo é a insignia do local e só o ofrecen estilo feira ou con patacas. «A clave é que o imos cocendo segundo vai saíndo, cada día cócense varias veces, para que estea no seu punto. É moi importante unha boa calidade e tamén un bo aceite e pemento. E logo, claro o cariño, que a miña nai é a cociñeira e todo pasa polas súas mans», explica Jaiver Rodríguez Alejandro. A ración véndese a 15 euros e a media a 9.

Bar Chavolas. Rúa Cesteiros, 3. 986 22 50 02. En parrillada con zamburiñas

M.MORALEJO

Este clásico local do centro hase convertido desde hai uns anos en todo un referente pola súa localización, en pleno Casco Vello, e pola terraza magnífica que ten na outra entrada ao local. Aquí o polbo ofrécese á feira pero o que máis sae, sobre todo no verán, é en parrillada con zamburiñas e cogomelos. «Ás veces tamén o hacemoa ao estilo Ons, cunha ajada, porque a miña familia é da zona». No caso da grella o prezo rolda os 16 euros. «Cocémolo nós seguindo o método tradicional, a clave é facer moita cantidade para que se vaia concentrando o sabor. Hai pulpeiros que ata gardan a auga dunha vez para outra», explica Alberto Cabaleiro. 

Juan Manuel do Carballiño Rúa de Aragón, 194 e Sanjurjo Badía 260. 653 011 979

Óscar Vázquez

Ese experto pulpeiro de Carballiño empezou como moitos outros, pondo o seu posto diante dos bares e locais cos que chegaba a un acordo. Tamén facía eventos e cátering e mesmo coa pandemia, lanzouse ao polbo a domicilio. Na actualidade ten dous locais na cidade, onde traballa desde hai 27 anos. Ofrece polbo á brasa, á feira e en bocadillo con queixo teto. Neste último caso o prezo rolda os 15 euros, e no das racións, sexa en casa ou no local, os dez euros. 

Taberna A Pedra. Rúa Cesteiros, 2. 986 43 86 92

M.MORALEJO

 É un clásico para turistas e locais, situado en pleno corazón do Casco Vello e cunha oferta que segue a liña máis tradicional das tapas galegas. Os seus pescaditos fritos, os seus pementos, as súas carnes e o seu polbo son un imprescindible dos que se animan a pasear pola zona, un enclave privilexiado pero tamén moi transitado, especialmente en xullo e agosto. 

E de todos estes, cal é o teu favorito?. Quizais sexas dos que prefire achegarse ao céntrico Peregrinus, en pleno Urzaiz, para tomarse unha tapa de polbo, dos que gustan de ir á rúa das recoiro para gozar do bulicio e das súas racións, como o Casa Vella e O Portón, talvez o prefiras no medio da masa de millo de Arepas dá Ría ou talvez no bar do teu barrio apostan polos itinerantes como Pulpeiros dá ría. Cóntanos que máis sitios engadirías á lista na sección de comentarios!