Cervexa artesá para axudar aos cans sen fogar dos Biosbardos

Begoña Rodríguez Sotelino
begoña r. sotelino VIGO / LA VOZ

VIGO CIDADE

XOAN CARLOS GIL

Roybeer lanza unha edición coas caras de canes en adopción da protectora con base en Ponteareas atendida por voluntarias que se ocupan de máis de 500 mascotas de Vigo e a súa área metropolitana

12 ene 2021 . Actualizado ás 00:02 h.

Consumir unha cervexa non adoita considerarse un acto solidario. Pero si no caso que se expón a continuación. A iniciativa que puxo en marcha Javier Acosta así o demostra, xa que o chef vigués acaba de pór en circulación unha edición especial da súa marca, Roybeer, dedicada aos perretes sen fogar que agardan unha oportunidade no refuxio Os Biosbardos.

Acosta empezou fai máis dun lustro a fabricar a súa propia marca aproveitando o pouco tempo libre que lle deixaba o seu traballo no restaurante Lisboa do hotel Zenit, algo que, segundo conta, agora e por desgraza, ampliouse moito xa que desde marzo do 2020 a pandemia halle deixado cunha man sobre outra en canto ao seu oficio como cociñeiro. «Antes era un hobby e agora estou centrado na cervexa. A idea de colaborar cos Biosbardos roldábame na cabeza desde xa facía tempo e ocorréulleme a edición desta serie dedicada a eles facendo unhas etiquetas personalizadas coa foto de cada cachorro que está en adopción», conta.

A súa devoción polos canes é algo que sempre ten presente tanto no persoal como na súa vida laboral, xa que o local de verán, o furancho urbano que abriu en Guixar é petfriendly e a marca que creou está dedicada ao seu propio can, Roy, que é adoptado. Agora, ademais, quixo empezar o ano cunha acción para axudar á protectora situada en Ponteareas, coa que colaboran preto de medio centenar de persoas repartíndose as moitas tarefas que hai que levar a cabo. Acosta recoñece que ten predilección pola forma «colaborativa e moi ben organizada de traballar» que teñen nesta protectora e conta que el mesmo tivo unha mascota en acollida: ««Manolito, un cruzamento entre setter e coker que abandonou un cazador. Conseguinlle casa na do meu veciño Nacho», lembra.

A proposta solidaria está a funcionar xa. O cento por cento dos beneficios que se consigan coa venda destas botellas irá integramente aos Biosbardos. A venda comezou fai tan só cinco días. As primeiras distribuíronse a través da tenda que a protectora abriu en Vigo (A Trastenda de Parche, na avenida Martínez Garrido, 6) e esgotáronse enseguida, pero non se despacharán alí, senón a través da tenda online na web de Roybeer e nalgúns establecementos de hostalería de Vigo e a súa área metropolitana que queiran participar.

Os 24 que levan máis tempo

A cervexa, tipo pilsen, foi bautizada como A Biosbarda, cervexa loira artesá solidaria. Véndese a 2 euros cada unidade e a primeira edición consta de 1.200 botellas. Nas etiquetas figura o nome e foto dos 24 canes que levan máis tempo no refuxio, e segundo vaian logrando acollida ou adopción, iranse intercambiando por outros que tamén buscan unha oportunidade de atopar un fogar. Yolanda Romaní, unha das voluntarias dos Biosbardos, engade que Bea, Neo e Blas son os que levan máis tempo alí.

Ela colabora desde fai máis de oito anos coa protectora e invita a sumarse a todas aquelas persoas que poidan facelo, «xa sexa dedicándolle unha hora ou un día á semana, sempre hai cousas que se poden facer», razoa lembrando que na tenda que abriron en Vigo, pódense levar doazóns. «O que serve para os nosos cans, usámolo e o que non, vendémolo e os beneficios son para os gastos que hai, que son moitos», explica.

O cociñeiro e cervexeiro vigués, que uno dos pioneiros locais na elaboración e comercialización desta bebida na súa versión artesanal, xa empezou a repartir pedidos en toda a comarca, desde Vigo a Salceda ou Ponteareas.

Case todo, cans

559 son os animais (tamén gatos) que Os Biosbardos teñen agora ao seu cargo aínda que non todos están fisicamente no refuxio. Boa parte deles están en acollida, á espera de adopción definitiva.