O santuario galego dos cervexeiros

Alejandra Pascual Santiago
alejandra pascual VIGO / LA VOZ

VIGO CIDADE

XOAN CARLOS GIL

Craft Vigo dispón de máis de 300 variedades de todo o mundo e oito billas con sabores que van variando

17 ago 2020 . Actualizado ás 11:28 h.

Namorarse da cervexa é unha especie de rito de chegada á idade adulta. Nun país como este, os que aínda non sucumbiron ante os encantos do seu espumilla branca representan unha excepción estatística. «Ou talvez é que non probaron a apropiada», considera Zeus Álvarez, responsable da cervexería Craft Vigo. O mozo hostaleiro ten 300 motivos para soster o seu argumento. Basicamente son as 300 variedades de cervexa que ofrece no seu local da rúa Fisterra, número 3. Resulta difícil coincidir con alguén ao que non lle guste nin unha. O abano de sabores dos seus botellos van desde as cervexas con toques tropicais ou froitos secos ata os aromas de café ou cacao. «Ás veces non se creen que o que lles dou a probar sexa unha birra», di o xerente.

A cultura da cervexa forma parte do ADN dos españois. Pero aínda son poucos os locais especializados no mimo e o descubrimento da cervexa artesanal e non industrial. Álvarez é dono dun deles. «Somos un local 100 % independente nado fai seis anos», puntualiza.

As portas de cristal do local dan a benvida ao santuario das cervexas ao que peregrinan sibaritas de toda Galicia. Un enseguida vese seducido pola enorme cristaleira da dereita na que se pavonean todos os botellos e latas coas que traballa neste negocio cada tempada. En total, son máis de 300 variedades deste antiestrés natural. Cada unha delas está caracterizada por un detalle revelador que incumbe ao tacto ou o deseño da lata, o tamaño ou a forma do botello ou a tipografía do nome da marca.

Entre tanta pluralidade, custa decidirse por unha. As etiquetas revelan que as hai de Grecia, Rusia, Panamá, Estados Unidos, Alemaña… «De todo o mundo», resume o hostaleiro. «Cando o cliente entra pola porta, o primeiro que fago é facer de psicólogo. Trato de pescudar o seu coñecemento sobre cervexas e os seus gustos. É frecuente pedir recomendación, pero tamén teño a clientela que vén a tiro fixo», expón Álvarez.

XOAN CARLOS GIL

Ante esta variedade multicultural, xorden as diferenzas nos prezos. «O valor vai desde bebidas de dous euros ata algún exemplar de 300», conta ante o asombro que sabe que pode provocar. Esta xoia da coroa é unha cervexa dos Estados Unidos, de 27 graos. O seu nome é Utopias e véndena en exclusiva locais selectos do planeta cervexa. «Nos seis anos que estiven aquí só vendín tres».

A este respecto, Álvarez menciona que os seus clientes poden ser «tanto universitarios que veñen para probar algo novo como un matrimonio maior que vén por unha clásica».

Ademais da vitrina que dá cabida aos centos de exemplares e ás dúas neveiras nas que conserva variedades que mellor se beben en frío, Craft Vigo conta con oito billas de barrís de cervexa que varían cada vez que se rematan. «Isto permite manter o bo sabor do produto e a calidade», expón o mozo. «Agora mesmo, nos grifones reparto unha especialidade de peer checa doado de beber. Tamén dispoño dunha bitter clásica inglesa con maior volume de alcol. Servimos outra belga, máis ben dulzona. As Indian Pale Ale ocupan un par de billas. Hai unha que se chama Zume, o seu nome dio todo. A outra sabe máis a malta. Estas variedades son moi lupulizadas porque eran as que levaban os británicos ata a India e necesitaban que se conservasen. O último é un tipo de birra con sabor a café e toques de cacao. A oitava billa chegará no inverno e é de estilo británico», di.