Un queixo de Moaña con medalla mundial

Begoña Rodríguez Sotelino
begoña r. sotelino VIGO / LA VOZ

VIGO CIDADE

XOAN CARLOS GIL

A pequena explotación caprina da Meixoeira sitúase no mapa das mellores elaboracións artesás

11 abr 2019 . Actualizado ás 17:35 h.

Preto de 3.500 queixos de 41 países presentáronse na edición do ano pasado ao certame World Cheese Awards. Dez asinas galegas marcháronse de alí con 16 distincións. Entre elas, unha debutante: a cooperativa A Meixoeira, cunha medalla de prata polo seu queixo curado.

Carlos Malvido, un dos socios, lembra que a empresa naceu cunha rama agrícola que derivou co tempo nunha vocación gandeira con queixaría e explotación caprina. Desde hai un ano, na Meixoeira están centrados nos queixos e neste momento elaboran catro tipos diferentes, todos con leite cru de cabra: o queixo curado polo que foron premiados, un fresco, un tenro e un queixo semicurado de dous meses, o mesmo que o galardoado pero sometido a menos tempo de maduración. Tamén puxeron os seus iogures no mercado e proximamente engadirán algunha elaboración máis á lista que, por agora, prefiren non desvelar.

O que si teñen claro é que volverán por máis galardóns este ano. Na súa estrea soa presentaron un por unha mestura de precaución e descoñecemento. «Quedounos pena por non levar o resto», admite.

O volume de produción depende dos seus propios recursos. Nos terreos situados na Fraga (Moaña) teñen ao redor dun centenar de cabras, delas unhas 80 producen leite actualmente, uns 120 litros ao día con vistas a chegar a 180. «Transformamos o leite segundo a demanda, e unha gran parte da produción vendémola nós mesmos ao cliente final», indica.

Malvido ten como aliados nesta empresa á súa nai, Susa Rúa, experta vendedora que se ocupa dos labores comerciais, e ao seu amigo Sergio Sotelo, mariñeiro do Hío reconvertido en gandeiro, que leva a explotación. «Levaba 17 anos no mar, tivo unha mala experiencia nos atuneiros do Gran Sol e á volta propúxenllo. Así saltou do mar á montaña», explica.

Carlos, pola súa banda, é o responsable da xestión administrativa e da queixaría. Queda claro que non hai tradición familiar por medio nesta exitosa iniciativa. Malvido estudou Forestais e traballou en equipos de incendios en parques nacionais. Antes daquilo picoulle a espiral e asistiu a un curso de elaboración de queixos. Todo confluíu nun asunto agrícola no arranque da cooperativa: «Cedéronnos unha leira e un veciño regalounos unhas cabras para limpiar o terreo. Unha viña dando leite», explica. Así retomou a afección quesera, dando a probar as súas elaboracións aos veciños. Tras o aprobado con nota, seguiu a súa formación que agora perfecciona nunha das dúas naves que ocupan uns 4.000 metros cadrados na Fraga. Nunha delas está a queixaría e noutra, que era unha antiga coelleira, as cabras aliméntanse de alfalfa nunha explotación intensiva que, co tempo, queren facer semi extensiva.

Para atender ao público hanse feito cun almacén no centro de Moaña que serve tamén como lugar de entrega de pedidos que se poden xestionar por teléfono. Ademais teñen punto de venda fixo no mercado de Moaña, ao lado do quiosco, ao que acoden mércores e sábados. A Meixoeira fai reparticións por Vigo, Cangas, Bueu, Pontevedra e Ponte Caldelas e hai tendas en Vigo (Mercado de Teis e Quesum), O Hío, Marín e praza de abastos de Santiago, que teñen os seus produtos. «Tamén servimos a locais en Madrid e Alacante que nos contactaron a raíz do premio, e facemos envíos a onde nos pidan», informa. Do queixo curado polo que gañaron o premio é do que menos mercancía dispoñen. Segundo explica, depende da demanda que cheguen a madurar lotes que acaden ese punto durante máis de 60 días. «Moitos non chegan a curado, que sae a contagotas», advirte.

As responsables en primeira instancia son as súas cabras leiteiras murciano-granadinas que trouxeron dunha explotación de referencia, de alta calidade xenética de produción de leite en León: «É unha raza boa para a produción de queixo polo estrago queixeiro e a relación graxa-proteína».