O tirón televisivo enche as aulas de estudantes de cociña e obriga a duplicar as quendas

María Jesús Fuente Decimavilla
maría jesús fonte VIGO / LA VOZ

VIGO CIDADE

M.MORALEJO

Centros como o Manuel Antonio teñen lista de espera para cursar os ciclos dedicados á gastronomía

07 oct 2018 . Actualizado ás 05:00 h.

Ninguén diría fai apenas unha década, cando os estudos de cociña eran cousa de catro, que chegarían a ter lista de espera. O tirón que exercen os programas televisivos en todo o relativo a restauración sin duda está detrás do crecente interese polos fogóns. Igual que nos concursos, a moda calou entre todas as idades, como demostra o éxito dos diferentes ciclos.

É o que sucede no centro integrado de formación profesional de Vigo Manuel Antonio. Só para o primeiro curso dos ciclos de cociña e restauración presentáronse 325 solicitudes, o que obrigou a deixar fóra a unhas duascentas persoas. Iso, a pesar de duplicar os estudos en quendas de mañá e tarde para poder cubrir minimamente a demanda. Un exemplo concreto é o ciclo medio de cociña e gastronomía. Ás 44 prazas ofertadas presentáronse 150 solicitudes. Tampouco o superior de dirección de cociña queda curto con 75 peticións para 22 prazas.

O centro do Meixoeiro vese obrigado a abrir un proceso de adxudicación continuada para que no caso de que por calquera circunstancia quede libre unha praza póidase recorrer á lista de espera para cubrila.

«Séguese notando o tirón da cociña, ten moita demanda e iso que, en xeral, baixa o alumnado dos ciclos de formación profesional, porque coa crise habíase disparado. Agora, ao haber unha situación económica favorable, matricúlanse noutras cousas. Aínda así, para as 1.600 prazas que en total ofertamos tivemos 3.500 solicitudes», indica o director do centro, Rubén Otero.

Claro que non son poucos os alumnos que ao iniciar os estudos levan un parchazo tras comprobar que non gardan parecido cos reality da televisión. En xeral, superan o curso máis do 70 %. Os docentes adoitan ver enseguida o que ten realmente interese por aprender ou o que, simplemente, matriculouse porque é o que leva neste momento e chega coa idea de que en catro días se fará famoso. Neste último caso, o primeiro contratempo aparece ao comprobar que non todo é a cociña moderna dos estrela Michelín e que detrás de cada prato hai un intenso traballo.

No centro Manuel Antonio faise de todo, cociña tradicional e molecular. Queren que os seus alumnos teñan os pés na terra. Desta forma non levarán sorpresas ao acceder ao mundo laboral. Na actualidade a demanda de profesionais é elevada, animada tamén polo auxe dos programas de televisión. Os estudantes entran en contacto coas empresas a través das prácticas ou nas demostracións que estas adoitan realizar no propio centro.

Os menús elaborados polos alumnos pódense degustar no comedor, sempre que se reserve con anterioridade. A carta nada ten que envexar á dalgúns restaurantes famosos. De feito, das aulas do Manuel Antonio saíron coñecidos cociñeiros como Roberto Rúa e Pablo Sobrino.

A outra especialidade máis demandada, xunto coa de cociña, é sanidade, na que tamén hai lista de espera, segundo destaca Rubén Otero. Boa mostra é que ás 22 prazas ofertadas para hixiene bucodental presentáronse 140 solicitudes. Non menos éxito espertan os módulos de laboratorio clínico e biomédico, anatomía patolóxica e citodiagnóstico. A saída profesional está detrás do éxito destas opcións, que nos últimos anos han tido un elevado grao de inserción laboral.