Queixas en Ponteareas e Mondariz polo exceso de verdura nos colexios

B. villaverde / m. j. fonte PONTEAREAS / LA VOZ

PONTEAREAS

M. MORALEJO

As familias denuncian que os menús están desequilibrados e carentes de proteínas para aforrar custos

14 abr 2019 . Actualizado ás 19:27 h.

Mentres que nuns centros educativos suspiran por ver unha cenoria no comedor, noutros o exceso de verdura levou aos pais a queixarse por considerar que o menú está desequilibrado e que non resulta atractivo para os escolares. O Ramiro Sabell de Ponteareas é un dos colexios que se atopa nesta situación, tal como denunciou Paula Blanco , unha das nais afectadas, no programa As Voces da túa cidade, de Radio Voz, conducido por Bibiana Villaverde. «Estamos a favor de que lles dean verduras, pero están a converterlles case en vexetarianos. Por exemplo, hai menús no que o primeiro prato é minestra de verduras e o segundo, canelones de atún con verduras, ou tamén, minestra como primeiro prato e carne estofada con verduras de segundo», explicaba.

Ao seu xuízo e o doutros pais, é un pouco excesivo porque inclúe pouca proteína. «Practicamente é todo verduras e ademais preséntanllas pouco atractivas, cousas como brócoli con aceite e ajada e non moi cocida. «¡Que lles dean verduras, pero non en exceso, que non lles convertan en vexetarianos! Creemos que llas dan porque son máis baratas que un filete!», insiste Paula Blanco .

Asegura que intentaron falar coa empresa de cátering que presta o servizo de comedor, Galega de Alimentación Saudable, co fin de que cambie algún dos pratos con menos aceptación, pero non o conseguiron. A firma tamén eludiu dar a súa opinión a este diario.

Os pais hanse dirixido aos responsables dos comedores escolares da Xunta con similar resultado.

O outro centro co mesmo problema é o colexio público de Mondariz, onde comen 248 alumnos. «Dan menús que non son propios para Galicia, como salmorejo e ensalada de garavanzos, dous pratos fríos que non son precisamente os máis adecuados e repítense dous ou tres veces ao mes. Tiran moito de ensaladas, verduras e froitas. Sospeito que é un problema económico, porque se a Xunta achega 2,50 euros non pode ser gran cousa», comenta Mamen Santiso, tesoureira da asociación de pais do colexio. O máis grave, ao seu xuízo, é que a comida non resulta apetecible. «A pesar dos esforzos das coidadoras, vai todo ao lixo, tiramos os cuartos, porque non se recicla. O ideal sería ter unha cociña no colexio. Hai bastantes casos de obesidade e moitos nenos chegan a casa e piden comida porque teñen fame, pero é máis pesado comer un filete pola noite que ao mediodía», apunta a nai do colexio de Mondariz. Lembra que as queixas xa se iniciaron a principios de curso e que mesmo o propio centro enviou un informe á empresa. Algúns pais optaron por sacar aos seus fillos do comedor, algo que a xuízo das Anpas de ambos os centros non pode suceder, xa que se trata dunha medida moi importante para conciliar a vida familiar e laboral.

«A clave está na variedade e en saber confeccionar o menú para lograr que guste»

Para o nutricionista experto en planificación de menús escolares Óscar Carballada, a alimentación debe ser equilibrada cunha parte de verdura e outra proteica con carne ou peixe. «Os nenos teñen un problema coa verdura, o preparado é moi importante. Se é cocida non lles gusta tanto coma se é un salteado ou con outra preparación; hai que introducila aos poucos porque teñen unha percepción distinta dos sabores e os cheiros, que como no caso da verdura son peculiares e resúltalles complicado comela», destaca o experto.

Recoñece que, aínda que el llo recomenda no verán para os adultos, no caso dos nenos darlles un gazpacho non é o máis aconsellable polos sabores e as texturas. Ademais, cre que hai menús adecuados para verán e inverno. Tamén está de acordo cos pais en que por dous euros e medio é complicado dar un menú que cubra as necesidades completas. «Canto maior sexa o valor nutricional do alimento máis cubertas terán as necesidades; pódese dar comida de cátering boa. Se cadra o tema é o prezo, como din as nais. Ao final unha alimentación que cubra as necesidades nutricionais é cara», explica.

Na súa opinión, a clave está en buscar a variedade e en saber confeccionar o menú para que guste. Cre que o almorzo é moi importante e que non se pode saldar cun vaso de leite e unhas galletas ou bollería, senón con algo mais contundente, como unhas boas torradas con tomate, aceite e xamón. Na comida convén incluír hidratos de carbono unha ou dúas veces á semana e promover o consumo de peixe. Non hai problema en cear un filete se os nenos teñen actividade, conclúe.

Outro centro atendido pola mesma empresa foi modificando os menús

Onde non hai problema é no outro colexio de Ponteareas que presta servizo a mesma empresa de cátering, segundo comenta a concelleira de Educación de Ponteareas, Cristina Fernández. «Ao principio os pais alertaron de deficiencias no menú, fixemos un seguimento case a diario, iamos probando e aos poucos foise modificando o menú a petición dos pais para que fose máis equilibrado. Contratamos a unha empresa externa para que controlase se era adecuado», indica. Neste caso, o colexio recibe tamén unha axuda do Concello, polo que os pais creen que tamén pode influír nas melloras. «As administracións somos responsables e temos que facer seguimentos. Estivemos con portas abertas de comedor varios días e viuse que funcionaba ben. Fixemos o seguimento e a empresa respondeu ben. Fomos valorando unha por unha as queixas e aceptou as melloras», apunta Cristina Fernández, quen engade que o servizo se está licitando outra vez.