Máis de 40 persoas apúntanse a recoller frambuesa no «monte vermello» a cambio dunha parte

María Jesús Fuente Decimavilla
maría j. fonte GONDOMAR / LA VOZ

GONDOMAR

cedida

A comunidade de Couso, en Gondomar, agarda solicitar 500 quilos

20 sep 2021 . Actualizado ás 21:58 h.

A xestión da comunidade de montes de Couso, en Gondomar , sempre foi modélica, o que lle valeu recoñecementos internacionais. Esta vez tivo que dar paso difícil co chamamento feito días atrás para que a xente que se preste a recoller a súa frambuesa leve en pagamento a metade do solicitado. A resposta foi inmediata e ata onte xa se apuntaron 43 persoas en dúas quendas, unha de trece e outra de 31. A procedencia da man de obra é en grao sumo variada. Desde o propio municipio ata xente de Vigo e Tui.

Os comuneiros tiveron que recorrer a este sistema para evitar gastos ao non poder pagar os salarios aos temporeros como noutras ocasións sen pandemia, a pesar de que a súa filosofía é crear postos de traballo. Onte retomouse a recolección, iniciada xa en xuño.

Ao longo do ano recolle 500 quilos deste froito vermello, pero non é o único que cultiva. Tamén ten grosella e arándanos. Hai quen denomina a esta zona de Gondomar o monte vermello pola variedade destes froitos. En total conta con 16.000 metros cadrados destinados aos tres produtos. Con eles elabora marmeladas que comercializa baixo a marca Acolá. Tamén recolle e comercializa cogomelos shiitake.

A comunidade de montes de Couso decidiu buscar alternativas ao tradicional uso forestal do monte para obter un valor engadido. «A madeira non xeraba suficientes ingresos e a frambuesa si», explica o presidente Xosé Antón Araúxo.

Non só foi pioneira nesta iniciativa, senón que tamén liderou un proxecto para eliminar especies invasoras como o eucalipto ou a acacia. Subscribiu convenios coa Universidade de Vigo e asociacións para a custodia do territorio dedicadas á recuperación de espazos degradados.

O seu bo facer chegou mesmo á ONU, que elixiu os seus montes como exemplo de xestión comunal a nivel mundial. Con tal motivo pasaron a formar parte do rexistro ICCA (Áreas Conservadas por Comunidades Locais). Nesta lista figuran tamén as comunidades galegas de Froxán, Covelo, Teis e Vilar de Triacastela.

O recoñecemento foi en concreto pola eliminación de especies invasoras e a implantación de novos proxectos como o cultivo de froitos vermellos e cogomelos.

A conservación da natureza e a xestión sostible foron consideradas como promotoras dun tipo de vida saudable.

A iniciativa dos froitos vermellos iniciouse no 2015 cun investimento de 80.000 euros. Naquel momento agardaban obter 6.000 euros de facturación coa venda de case media tonelada. A idea era, segundo un estudo económico, multiplicar por catro esa cifra para chegar aos 24.000 euros este ano.

Con todo, co que non contaban os comuneiros era con que no 2020 fixese a súa aparición unha pandemia que trastornaría a situación económica. O confinamento retrajo a actividade, non só da comunidade de montes de Couso, senón doutras moitas da área metropolitana de Vigo, que se viron obrigadas a suspender as asembleas e os traballos de rexeneración forestal. Esta nova situación obrigoulles a apertarse o cinto para seguir adiante, como fixeron os comuneiros de Couso. A pesar diso, non se renden e están dispostos a seguir adiante cos seus recoñecidos produtos.