Cheo en Baiona a pesar das restricións

Monica Torres
Mónica Torres BAIONA / LA VOZ

BAIONA

M.MORALEJO

A hostalería capea nas terrazas o primeiro día en nivel máximo

03 ago 2021 . Actualizado ás 00:23 h.

Baiona superou sen case cancelacións e cun cheo absoluto nas terrazas da vila o seu primeiro día de restricións máximas. Con todo, a hostalería fala dun «novo mazazo sen explicación», cuxo impacto é aínda maior sen que acabe de chegar o bo tempo. Ante a previsión de choivas e reducíndose a capacidade máxima permitida en interiores ao 30 %, os empresarios non ocultan a súa «indignación» e «preocupación» porque a escalada lles pilla en plena tempada alta.

«Non se entende que só se permita consumir en interiores a quen acheguen unha proba diagnóstica do coronavirus realizada nas últimas 72 horas, o certificado de vacinación completa ou ben o de ter superado a infección, e que coa mesma reduzan a capacidade», indica Mingos Durán, á fronte do bar Erizana. Gran parte dos empresarios da zona vella da vila, onde se concentra o groso da restauración local, comparten a súa reflexión, pero o malestar é tal que prefiren evitar falar do tema porque consideran que as súas reivindicacións caen en saco roto. «Contradinse esixindo certificados e reducindo capacidades á vez. Todo isto se podía ter evitado se cumprisen co compromiso que asumiron en decembro cando dixeron que iamos estar todos vacinados», insisten os afectados. Tampouco lles seduce a idea de ter que fiscalizar o acceso. «Estamos ao límite. Sabemos que é ilegal e inconstitucional non deixar entrar a alguén por non ter o pasaporte covid e tampouco é normal que teñamos que pedir nós os datos médicos, están fundindo a hostalería», consideran outros empresarios veteranos que prefiren manter o anonimato.

O nivel de ocupación que se rexistraba onte ao mediodía evidencia o tirón da vila, que encabeza a previsión de ocupación hostaleira para o mes de agosto prevista polo Observatorio do Turismo da Deputación de Pontevedra na provincia, cun 83 %. As anulacións pola esixencia do pasaporte non foron relevantes ata a data pero agora toca ver como evoluciona a situación, tanto meteorolóxica como sanitaria. Tampouco hai, de momento, cancelacións na hostalería. «Mantemos a mesma previsión de ocupación», confirma o dono do Mosquito, Rafa Pereira. En varios dos restaurantes da zona vella rexistráronse colas puntuais para poder comer en hora punta, aínda que as esperas non superaban os dez minutos de media.

A clientela mostrou de novo a súa confianza e apoio á restauración local. «Baiona non ten máis industria que o turismo e hai que apoiar ao empresariado. Noutras cidades como Ferrol se peonalizaron rúas para poder ampliar terrazas», defende Carlos Lenda. A distribución das mesas reflectía a nova normativa. Os salóns interiores estaban ocupados por maiores ou por familias con nenos de ata doce anos, que son os que están exentos de presentar certificados. «Aínda que os meus netos teñen 13 e 12 anos non nos afectou nada, porque trouxeron a PCR para voar desde Canarias e comemos fóra», indica José Álvarez.