Rubia Galega contra «MasterChef»

Dolores Cela Castro
dores cela LUGO / LA VOZ

TELEVISIÓN

Las mucosas oscuras fueron el primer detalle que delató que Patricia no es una Rubia Gallega
As mucosas escuras foron o primeiro detalle que delatou que Patricia non é unha Rubia Galega

No programa promocionaron a carne desta raza pero coa presenza en estudio dunha vaca que tiña o fuciño escuro

17 may 2018 . Actualizado ás 11:56 h.

Entre os criadores de raza loura galega saltaron as alarmas cando no estudio do programa de MasterChef que se emitiu o pasado domingo viron como presentaban a unha vaca co fuciño negro, como representante da raza emblemática de Galicia. Os gandeiros pediron a Acruga, que se atopa en pleno proceso electoral, que esixisen á produtora do programa que ven tres millóns de espectadores, unha rectificación pública. Baséanse en que esta é unha das características que non están contempladas nos estándares da raza e que é un claro motivo de descualificación.

Patricia, o exemplar co que mostraron aos telespectadores do programa como se despieza unha res vacúa e para que se usa cada unha das partes na cociña, nada tiña que ver coas características da raza galega por excelencia. Diso non se deron conta os espectadores, que debateron nas redes sociais sobre a conveniencia de facilitar este tipo de información con presenza dun animal vivo no estudio, pero fixo saltar inmediatamente as alarmas de técnicos, veterinarios e produtores. O primeiro que delatou a Patricia e traizoou a quen lla presentaron á produtora do programa como un exemplar de raza loura galega foi o seu fuciño.

«Oféndenos moitísimo o que fixeron -comentou un produtor e socio de Acruga- porque pelexamos moito para que se recoñeza a nosa raza e viu toda España unha vaca que nada ten que ver coas nosas. Parecía unha cabritilla».

Os socios pediron unha rectificación á produtora dun programa que se gravou hai xa algún tempo, polo que substituír a Patricia por unha loura galega auténtica non era xa factible.

Malestar no sector

Ante as queixas dos gandeiros Acruga púxose en contacto coa produtora do programa para expresar o seu malestar polo ocorrido. Con todo, despois de valorar a repercusión cambiaron de idea. «Consideramos -sinalaron fontes da dirección- que a intención do programa era a de enxalzar as cualidades da carne de loura galega así como as súas diversas posibilidades culinarias». «Hai que ter en conta -engaden- que nun programa cunha audiencia de tres millóns de espectadores falouse da ‘carne de loura galega como unha carne tenra, zumenta e saborosa, que goza de recoñecido prestixio en todo o mundo». Os presentadores de MasterChef tamén destacaron os resultados de investigacións recentes que constatan que contén acedos grasos que protexen contra enfermidades cardiovasculares.

A dirección de Acruga entende que se puidesen molestar «algúns expertos na raza, como gandeiros e veterinarios pola elección do animal que desfilou polo estudio», pero cre tamén que «polo que respecta ao público en xeral, o beneficio para a raza foi moito maior que o lóxico desgusto que puido causar nalgúns criadores».

O problema xerado e ampliado nas redes sociais, resolveuse, segundo algunhas fontes, cun acordo entre as partes que permitirá a Acruga promocionar a raza loura galega na páxina oficial de MasterChef .