Patrocinado por Patrocinadopor

Acaba a campaña da centola en A Coruña e Pontevedra, a mellor das últimas cinco

Somos Mar REDACCIÓN/ LA VOZ

PESCA E MARISQUEO

Centollas en la lonja de Burela, que capitaliza en A Mariña las subastas de ese marisco y de buey de mar (foto de archivo)
Centolas na lonxa de Burela, que capitaliza na Mariña as poxas dese marisco e de boi de mar (foto de arquivo) PEPA LOSADA

Comeza a veda nesas dúas provincias, pero na Mariña de Lugo aínda se capturará ata o 26

18 jun 2021 . Actualizado ás 20:31 h.

Conclúe nas provincias da Coruña e Pontevedra unha campaña da centola e da centola que, á espera dos datos definitivos, é a mellor das últimas cinco, por descargas e por ingresos, aínda que ao aumentar a oferta descendeu o prezo medio. A partir da medianoite deste venres, 18 de xuño, non se poderá capturar un marisco que para moitos é un cóctel de sabores do mar. O coruñés e o pontevedrés aínda será posible compralo fresco uns días máis, e ademais queda a opción de adquirir o da Mariña de Lugo, onde a veda empezará o día 26 porque se abriu máis tarde que nas costas coruñesas e pontevedresas.

Cifras provisionais das lonxas das provincias da Coruña e Pontevedra indican que entre novembro e esta semana comercializaron uns 602.000 quilos de centolas e centolas, polos que lles pagaron aos pescadores ao redor de 5,4 millóns de euros, a unha media de 9 euros o quilo. PescadeGalicia, a Plataforma Tecnolóxica dá Pesca que xestiona a Consellería do Mar e que se nutre da información do mercado remitida polos xestores das rulas, permite contextualizarlos. Na campaña do 2019/ 20 vendéronse case 371.000 quilos, que a unha media de 11 euros por quilo reportáronlle 4,1 millóns aos extractores; e na anterior, 473.000 quilos, 9 de media e 4,2 millóns. A do 2017/18 rematou nesas dúas provincias con 521.000 quilos, 8,6 euros de media e 4,4 millóns; e a que a precedeu, con 233.000 quilos, a 13,6 de media e 3,1 millóns de ingresos.

Desde a Consellería do Mar lembran que desde este sábado ao 6 de novembro, incluído, está prohibido capturar centolas e centolas no litoral galego comprendido entre A Guarda e Corrubedo, e de aí ata Estaca de Bares. Ninguén poderá extraer ese saboroso marisco e os profesionais deberán retirar as nasas do mar e trasladalas a porto. Ata a medianoite do próximo 26 aínda será posible pescalo de Estaca de Bares, incluída a ría do Barqueiro-O Vicedo, e a ría de Ribadeo. Ese día comezará nesa zona do oriente de Ortegal e na Mariña lucense unha veda que se prolongará ata o 27 de novembro, incluído.

Desde Mar explican que as vedas son «unha das medidas que contribúen a aumentar a biomasa e a regular a pesqueira da centola, co fin de axustar a xestión ao ciclo de vida desta especie e así protexer a súa reproducción e favorecerse unha explotación máis sustentable»

O boi de mar, ata finais de agosto

A falta de centolas e centolas galegas frescos, unha alternativa, aínda que notablemente diferente por sabor e por prezo, é o boi de mar. Poderá capturarse en toda a costa galega ata o 27 de agosto, explican desde a consellería. A partir do 28 dese mes vedarase, ata a primeira semana de novembro.