Patrocinado por Patrocinadopor

Os mariscos sitúanse nas prazas da ría de Pontevedra para o seu esprint de Nadal

Marcos Gago Otero
marcos gago PONTEVEDRA / LA VOZ

CONSUMO MAR

Os usuarios compran centola e boi para conxelar e dispárase o valor do lagostino

28 novs 2021 . Actualizado ás 04:55 h.

Falta menos dun mes para Nadal e nas prazas de abastos da ría de Pontevedra o marisco é un produto que se vai situando para o seu esprint de prezos de decembro. Para evitar un gasto que podería ser excesivo, hai numerosos pontevedreses que ao longo deste mes xa ha ir facendo provisión dalgúns destes mariscos para conxelar, aproveitando que, con algunhas excepcións, o valor de moluscos e crustáceos aínda non é moi elevado. Os prezos tamén poden variar moito dun día para outro, ou dunha praza de abastos á seguinte, sobre todo en base á oferta, a demanda, a calidade e tamaño do produto, a especie escollida e a proximidade ás festas.

Nas prazas de Pontevedra , Bueu, Marín e Portonovo, o lagostino, que adoita estar en moitas mesas por Nadal e Fin de Ano, é un dos mariscos máis caros neste momento. Por exemplo, Inés, de Mariscos Emilio, na pontevedresa praza da rúa Sierra , explica que oscila entre os 46 e 50 euros o quilo segundo tamaño e procedencia e que neste posto só se serven por encargo. En Bueu, o lagostino véndese entre 35 e 48 euros, tamén segundo as súas dimensións e caladoiro, mentres que en Marín se ofreceu o venres a 33 euros.

O camarón é un valor seguro á alza en todos os mercados, aínda que aquí o tamaño o é todo. Puri Rosal, de Portonovo, explica que esta semana o camarón pequeno vendeuse a 30 euros, pero engade que o mediano e sobre todo o grande distáncianse moitísimo, chegando a moverse nunha pinza de entre 60 e 100 euros ou máis. É difícil que o camarón de maior tamaño e valor véndase nas prazas, porque adoita adquirirse para o seu consumo directamente en restaurante e hotel, en moitas ocasións máis aló da Canda e do Pardonelo. En Marín, en Mariscos e Peixes Begoña, o camarón de tamaño medio situouse esta semana nos 85 euros o quilo.

A centola hase consagrado un ano máis como o marisco máis reclamado polos clientes das prazas de abastos da comarca. Os vendedores sábeno e os postos dos mercados sobordan de centola fresca. En Pontevedra, as centolas de Mariscos Emilio, procedían da lonxa do Grove. Os machos vendéronse a 20 euros o quilo, e as femias a 25, o mesmo valor que se ofreceu en Mariscos e Peixes Rosana en Bueu. En Portonovo recibía idéntica cotización. En Marín, ía un pouco máis barata, entre 18 e 24 euros o quilo. Os vendedores coinciden en que a centola é o produto que máis reclaman os usuarios da praza para comprar, conxelar e pór na mesa polas festas do Nadal.

O boi sitúase como o segundo máis solicitado polos clientes dos mercados pontevedreses. Doado de conxelar e presente nunha alta proporción dos menús de Nadal e Fin de Ano, o boi, dependendo do tamaño, pódese obter nunha pinza de cotizacións que vai dos 12 euros de Marín aos 20 de Bueu.

Bivalvos

A vieira ofreceuse a 2,50 euros a unidade, con picos de ata tres, dependendo do posto e o mercado. O mexillón situouse entre os dous e os tres euros o quilo nas prazas da comarca.

O berberecho é un bivalvo que se gañou un posto en moitos menús ao longo dos últimos anos. En Pontevedra, o pequeno ofrecíase a nove euros o quilo e o gordo a trece. En Bueu, oscilaba entre os 12 e os 22, segundo tamaño; en Marín, estaba a dez; e en Portonovo podíase comprar de 8 a 18. A ameixa babosa varía entre 20 e 38 euros o quilo segundo tamaño.