Patrocinado porPatrocinado por

Galicia perde cincuenta granxas de coello en pouco máis dun ano

M. Cedrón REDACCIÓN /

GANDERÍA

ALBERTO LÓPEZ

Desde a Asociación de Produtores de Coellos de Galicia (Progacun) calculan que pór un quilo desta carne no mercado cústalles uns 2,70 euros, pero en lonxa está a pagarse a 2,20 euros

01 may 2024 . Actualizado á 09:49 h.

Hai uns días o Ministerio de Agricultura fixo públicos os datos da última Enquisa Nacional de Cunicultura, correspondentes ao 2022. Segundo o documento, en Galicia _a terceira comunidade con maior número de coellas nai de España por detras de Castela e León e Cataluña_ había entón 149 explotacións dedicadas á nena de coellos. Neste momento, como avanza a presidenta da Asociación de Produtores de Coellos de Galicia (Progacun), María Antonia Almansa, quedan 99 explotacións activas. O resto, como di, «foron pechando porque non hai substitución xeracional ao ser unha actividade que non resulta rendible». Porque aínda que a demanda de coello nos supermercados parece manterse estable nun contexto de descenso xeneralizado da demanda de carne e a pesar de que a produción foi en descenso, os prezos na lonxa non remontan. Ao contrario, como explica, baixaron nas últimas semanas ata situarse nos  2,20 euros o quilo. 

Con esas cotizacións os números non dan: «Depende do manexo que faga cada granxa, pero de media o custo de pór un quilo de coello no mercado está nestes momentos ao redor dos 2,70 euros», explica, á vez que indica que só os que teñen todo amortizado, non deben pagos de préstamos formalizados coas entidades bancarias ou non teñen persoal alleo á explotación van capeando o temporal.

A cuestión é que os custos de produción que empezaron a subir tras o estalido da guerra de Ucraína non logran descender ao mesmo ritmo co que subiron: «O penso é fundamental para a nena de coello e, aínda que comezou a baixar, non chegou os prezos que tiña antes da guerra». Ela non ten granxa, pero tena o seu fillo. Nunha explotación como a súa, o consumo de penso rolda unhas 430 toneladas ao ano. «En catro anos o prezo do penso subiu uns 81,40 euros a tonelada», di. Por iso é polo que unha explotación como esa teña que asumir agora, só en alimento, 35.000 euros máis de custos. O prezo do quilo de coello en lonxa tamén subiu, pero non tanto como para compensar a efervescencia na cotización dos alimentos. Duns 1,85 euros por quilo que se pagaban no 2020 pasaron aos 2,20 euros. Bata con botar contas. «Pero non só subiu o penso, tamén a inseminación, os soldos dos empregados, a luz....», explica. Ou as novas normativas.

Unha carne cun alto contido en B12

Galicia, ademais de ser a terceira comunidade que máis coello produce e a primeira en número de sacrificios (moitos animais nados en comunidades como Castela e León son traídos a matadoiros de Galicia), é unha das comunidades onde máis carne de coello cómese. De feito, o consumo medio por habitante e ano en España é duns 600 gramos, pero na comunidade sobe ata 900 gramos. De feito, o sector cunícola fixo distintas campañas de promoción para estimular o consumo de carne de coello. Nos lineais pode atoparse nos máis variados formatos: coxas de coello, medallones, costilletas.... todo para captar ao público máis mozo que busca comer san. Porque como explica a responsable deste colectivo «é moi rico en vitamina B12».