Patrocinado por Patrocinadopor

A cooperativa Aira inspírase en Finlandia para reducir as súas emisións de carbono

Francisco Albo
Francisco Albo CHANTADA / LA VOZ

GANDERÍA

Una estación de servicio de biometano gestionada por la cooperativa finlandesa Valio en la localidad de Haapavesi
Unha estación de servizo de biometano xestionada pola cooperativa finlandesa Valio na localidade de Haapavesi CEDIDA

A entidade participa nun proxecto europeo que ten por fin promover as boas prácticas ambientais no sector agrogandeiro

04 oct 2022 . Actualizado ás 10:04 h.

A cooperativa agrogandeira Aira —con base no municipio de Taboada estuda a estratexia do sector lácteo de Finlandia para reducir as emisións de carbono e promover a economía circular mediante o uso do biometano. Un representante desta entidade visitou dúas granxas da cooperativa Valio —que recolle e transforma o 80% do leite producido no país nórdico— a fin de coñecer directamente as súas experiencias neste terreo.

Segundo explican os responsables de Aira, nas instalacións da cooperativa Valio xérase calor e electricidade utilizando biometano producido a partir de esterco de vaca, descartes de granxas e subprodutos dunha empresa de aperitivos, como aceite, maionesa e patacas fritas. O biometano tamén se purifica e comprímese para ser utilizado como combustible de vehículos. A granxa Vuorenmaa —situada na localidade de Haapavesi e asociada a Valio— conta cunha estación de servizo que abastece aos camións de cisterna de recollida de leite da cooperativa e tamén a coches particulares adaptados a esta tecnoloxía. 

Un proxecto europeo

Na visita ás instalacións da cooperativa finlandesa tamén participaron representantes de Central Leiteira Asturiana e da Cooperativa Gandeira do Val dos Pedroches, da provincia de Córdoba. Todas estas entidades participan nun proxecto de ámbito europeo denominado Coopid —é dicir, cooperación clústeres de bioeconomía para a transferencia de coñecemento de base biolóxica a través de técnicas innovadoras de difusión no sector de produción primaria—, liderado e coordinado pola organización Cooperativas Agroalimentarias de España. O obxectivo do proxecto, sinalan desde Aira, consiste en «a difusión de boas prácticas agroalimentarias para a redución da pegada de carbono desde o sector primario, de cara ao seu implementación e adaptación á realidade de cada rexión.

A cooperativa Aira, que agrupa a máis de 2.900 socios, está considerada como unha das máis importantes de Galicia. Ademais das instalacións centrais situadas en Taboada, conta con quince delegacións repartidas entre as provincias de Lugo, A Coruña e Pontevedra. A entidade pechou o seu exercicio do pasado ano cunha facturación  de 148,2 millóns de euros e un crecemento económico xeneral do 9% que comprendeu todas as súas áreas de negocio. Durante o 2021, a cooperativa comercializou 115 millóns de litros de leite e produciu 250.000 toneladas de penso.