Patrocinado por Patrocinadopor

Os trece céntimos que salvarían ás granxas de pitos galegas

Maruxa Alfonso Laya
M. Alfonso REDACCIÓN / LA VOZ

GANDERÍA

Ramón Leiro

UU. AA. reparte en Pontevedra 2.000 quilos desta carne e esixe unha subida do seu prezo no supermercado para que as explotacións non perdan diñeiro

29 novs 2021 . Actualizado ás 13:54 h.

O prezo medio dun quilo de pito no supermercado rolda os 2,77 euros por quilo, aseguran os responsables de Unións Agrarias. Cantidade que é insuficiente para que as explotacións avícolas que hai na comunidade poidan facer fronte aos custos de produción, sobre todo, despois da subida que estes experimentaron nos últimos meses. A situación arranxaríase se o prezo medio deste produto roldase os 2,90 euros por quilo, é dicir, trece céntimos máis do que se paga actualmente. Esta foi unha das reivindicacións que UU.AA. expuxo na protesta convocada en Pontevedra para denunciar a situación que están atravesando estas explotacións, que apenas pode cubrir custos. A organización repartiu ao redor de dous miles pitos entre os que se achegaron, que formaron unha cola que atravesaba toda a praza da Herrería.

«Con este acto queremos demostrar que para os gandeiros é máis rendible regalar o polo que vendelo», asegurou Roberto García, secretario xeral da formación. Explicou que as explotacións galegas tiveron xa problemas durante a pandemia, cando o peche da hostalería afectoulles. Agora, é a subida dos custos de produción a que non deixa respirar ás explotacións. A enerxía, os pensos, o gasoil... todo subiu moitísimo sen que os produtores sexan capaces de repercutir eses incrementos no prezo que perciben polos seus animais.

Ramón Leiro

Para o sindicato, o principal problema está nos prezos que marca a distribución. «Está a utilizar o polo como produto reclamo», denunciou García. Iso provoca que o quilo deste tipo de carne sitúese, actualmente, no en torno dos 2,77 euros. «Non estamos falando dunha subida desmesurada. Creemos que pagar 2,90 euros por quilo é unha cantidade asumible que permitiría ás granxas cubrir os custes de produción», argumentou García.

Doutra banda, a formación esixiu ás administracións que interveñan. «Se está prohibido vender por debaixo dos custes de produción hoxe mesmo debería haber inspeccións nas cadeas de distribución», asegurou García. Pediu tamén a complicidade do consumidor, a quen lle lembrou que se as granxas galegas pechan, o pito entrará en España desde Brasil e outros países que non seguen os mesmos controis sanitarios e de benestar aos que son sometidas as explotacións españolas. Galicia, asegurou, conta nestes momentos con 600 granxas avícolas, das que 160 son de nova creación pola incorporación de mozas que abandonaron outros sectores, como o vacún de carne, para pasarse ao avícola. Pero nos últimos anos han pechado outras tantas explotacións, «e todos sabemos que cando unha explotación pecha non volve abrir», asegurou, á vez que lembrou que delas depende «a economía de moitas medianas e pequenas empresas do medio rural».

Segundo Unións Agrarias, na comunidade prodúcese o 12 % do total do pito de España, o que supón uns 90 millóns de animais ao ano. A repartición de pitos en Pontevedra foi só o primeiro dunha serie de actos de protesta que a organización porá en marcha se non se lle dá unha solución a estes produtores. «Este é o primeiro acto, pero non descartamos facer mobilizacións e protestas diante de determinadas institucións que marcan a dinámica das vendas neste sector», asegurou Javier López, presidente da asociación de criadores avícolas de Galicia.