Patrocinado por Patrocinadopor

O prezo da carne aguanta no súper, mentres os gandeiros perden diñeiro

X. M. Palacios / M. cedrón REDACCIÓN

GANDERÍA

ALBERTO LÓPEZ

O sector non logra repercutir o alza dos custos de produción

25 oct 2021 . Actualizado ás 18:03 h.

Os gandeiros están ao límite. A industria cárnica di que tamén. E a culpa é da subida de custos da enerxía e materias primas, factores que, tarde ou cedo, acabarán facendo estalar polo aire os prezos da cesta da compra. Porque os gandeiros dedicados á produción de carne en Galicia claman que non poden aguantar máis. Antes xa de que a pandemia encerrase á maior parte da poboación nas súas casas, o sector advertía dos baixos prezos que estaba a recibir polos seus produtos. Agora as súas economías están moito peor porque non son capaces de repercutir no prezo ao que comercializan os seus animais o brutal aumento de custos ao que se tiveron que enfrontar ao longo dos últimos meses. En Galicia, os custos de produción dun quilo de carne nestas explotacións hanse incrementado ao redor de 60 céntimos, mentres que os prezos non lograron recuperar a rebaixa do 20 % que experimentaron durante o confinamento.

Algúns gandeiros como Marcos Castro, cunha granxa de 80 cabezas da parroquia de Vilachá de Mera (Lugo), recoñece unha certa indefensión: «O intermediario é o que move todo, é o que corta o bacallau». Pero a industria cárnica asegura estar tamén ao límite. A Asociación Nacional de Industrias da Carne de España (Anice) emitiu onte un comunicado no que di que, no caso de que os prezos da luz continúen no mesmo nivel de escalada dos últimos meses «o sector cárnico podería entrar en números vermellos». De feito, calculan que poderían enfrontarse a perdas de máis de 500 millóns de euros.

A industria cárnica di estar ás portas de entrar en cifras negativas, pero hai tempo que moitas granxas galegas de carne traspasaron ese limiar. Por iso, os gandeiros de carne galegos manifestáronse onte en Lugo, convocados por Unións Agrarias. Porque a José Anxo Busto, propietario dunha pequena explotación de 35 cabezas de gando na parroquia lucense de Bacurín, o prezo do penso halle subido uns 80 euros por tonelada, un incremento que supón 300 euros máis de gasto mensual. E a Marcos Castro o bidón de aceite cústalle uns 545 euros, 200 máis que hai un ano. Calcula que a final de ano, só en combustible terá gastado un 50 % máis que no 2020.

Non son os únicos. A Salvador González, titular doutra explotación en Becerreá, a factura dos pensos compostos que usa para completar a alimentación do seu gando supúxolle o ano pasado 2.000 euros, este aínda non sabe canto gastará. Só di que «se miramos os custes, pechamos». Porque os prezos que reciben polo seu gando son practicamente os mesmos que hai 25 anos. Agora o quilo canle de tenreira, segundo contan, varía entre os 4,2 e os 4,8 euros. No último mercado gandeiro de Amio, o quilo canle dos animais de Tenreira Galega Suprema cotizouse entre os 5,15 euros de media para a mellor categoría e os 4,91 para a máis baixa. No caso da Tenreira Galega, a tarifa variou entre os 4,6 e os 4,37 euros.

E canto lle custa ao consumidor esa mesma carne? Depende do tipo de corte do que se fale. Pero un quilo de tenreira da IXP Tenreira Galega para asar estaba onte no supermercado a 7,99 euros; esa mesma cantidade de entrecot subía a 17,39 euros. Pero estes eran os prezos de onte. O tempo que poidan manterse estancados nesas cifras non se sabe. Polo menos, mentres continúen subindo os prezos da enerxía ou os cereais.

Subidas no supermercado

Desde UPA (Unión de Pequenos Agricultores e Gandeiros) Huelva advertiron onte que «as grandes empresas fabricantes de alimentación e a gran distribución xa están a pór en aviso aos consumidores para que vaian asumindo que van ter que soportar un aumento de prezos debido a unha subida de materias primas e do custo da enerxía».

Ao seu xuízo, tendo en conta que a principal materia prima para unha empresa alimentaria é o alimento e que os produtores que os achegan están sometidos a unha subida de custos, é lóxico entender que a subida de prezos que se argumenta por parte das grandes cadeas debe estar orientada, entre outras cousas, a «pagar un prezo adecuado aos que lles fornecen». Pero haberá que ver que ocorre no próximo capítulo desta longa historia.

A alza do custo dos alimentos empeza a xerar pánico ante unha onda de inflación

«Clientes que antes buscaban calidade e non preguntaban o prezo da froita, agora fano. Os consumidores están notando as subidas». O comentario, realizado fai uns días pola responsable dun pequeno ultramarinos da Coruña, é só unha pequena proba da onda de inflación que augura a subida dun 32 % experimentada polos prezos dos alimentos no último ano, segundo os datos que manexa o índice de prezos a FAO correspondente ao mes de setembro. E, paradoxalmente, aínda que os produtores de carne de vacún en Galicia non logran esa tan demandada subida de prezos, a cotización internacional desta materia prima non deixa de subir ao crecer un 26,3 % con respecto a hai un ano. A razón, segundo a FAO, é que «a escasa dispoñibilidade de gando para o sacrificio en Oceanía e Sudamérica pesa sobre a oferta mundial».

Pero o que realmente tirou do prezo dos alimentos é a cotización dos cereais. Porque, máis aló do incremento do trigo, que experimentou unha subida interanual do 41 %; tamén o fixeron os da cebada, un 2,6 % con respecto ao mes de agosto. Os prezos do millo, aínda que estiveron máis ou menos estables con respecto a agosto, están agora un 38 % por amais dos niveis do setembro do ano pasado.

Máis moderada foi a subida dos produtos lácteos. Segundo o índice de referencia da FAO, estes creceron un 15,2 % con respecto aos valores de hai un ano. De feito, en setembro aumentaron as cotizacións internacionais de produtos como o leite desnatada en po e da manteiga.