Patrocinado por Patrocinadopor

Os gandeiros de carne perden 60 euros por becerro con respecto a 2019

Maruxa Alfonso Laya
M. Alfonso REDACCIÓN / LA VOZ

GANDERÍA

ALBERTO LÓPEZ

Unións Agrarias reclama axudas para un sector que considera estratéxico

17 abr 2021 . Actualizado ás 10:34 h.

Unións Agrarias puxo onte sobre a mesa a terrible situación que están atravesando as explotacións de vacún de carne galegas en base a vacas abastecedoras. É leste un sector estratéxico, asegurou a formación, que axuda a fixar poboación nalgunhas das zonas máis despoboadas de Galicia. Pero é tamén un dos que máis tempo leva soportando unha situación de crise, que se viu agravada polo coronavirus. A formación calcula que os prezos que perciben estes gandeiros caeron un 5 % con respecto ao 2019, é dicir, que cada gandeiro percibe 30 céntimos menos por quilo. Isto supón que estes profesionais están a perder sesenta euros por becerro. Por iso UU.AA. reclama á Xunta que tome medidas e convoque novas axudas directas para estas explotacións.

Galicia conta actualmente con 22.000 granxas de vacún de carne en base a vacas abastecedoras, das cales 10.500 son profesionais e máis de oito mil están adscritas á Indicación Xeográfica Tenreira Galega. «Producen de xeito tradicional e teñen moitas dificultades económicas. Xa antes do coronavirus a produción de carne en Galicia non era rendible», explicou José Ramón González, responsable de produción en extensivo de Unións Agrarias. A súa importancia vén dada porque crean 20.000 postos de traballo en zonas moi ameazadas polo despoboamento rural, como a montaña de Lugo e Ourense. «En concellos de menos de 1000 habitantes son imprescindibles a fundamentais», engadiu González.

Unións Agrarias calcula que, actualmente, producir un quilo de carne en Galicia custa 4,30 euros máis IVE, sen ter en conta a man de obra familiar e sen que a explotación teña cargos bancarios. É un cálculo realizado pola organización, extrapolando datos do ministerio, para unha explotación con 43 vacas, que xestiona 40 hectáreas de terreo, cun índice e reprodución do 65 %e un 10 % de recría. «Non temos datos fidedignos para falar de custes de produción, os que hai os elaboramos nós. Por iso consideramos imprescindible poñer en marcha un observatorio de prezos que nos permita calcular eses custes de produción», argumentou González.

O sector vén dunha situación mala, aseguran en Unións Agrarias, pero en febreiro do 2020, co inicio da crise do coronavirus, esta empeorou notablemente. «Sufriron unha caída de prezos do 5 %de media durante a época da pandemia», o que significa que están a ingresar 30 céntimos menos por quilo de canle ou, o que é o mesmo, 60 euros menos por becerro. Explica que a media de cotizacións nos meses de xaneiro a marzo é de 4,50 euros por quilo de canle, «iso quere dicir que as explotacións de carne están a traballar e só poden imputar 20 céntimos aos gastos da man de obra». Doutra banda, denuncia, os datos de Tenreira Galega indican que nos últimos anos certificouse un 3,3 % máis de produción. «Hai máis requerimento de carne de calidade, pero o prezo en orixe baixou», engadiu.

Ante estas situación, Unións Agrarias considera a Xunta debería tomar medidas e convocar, de novo, unha liña de axudas directas para estas explotacións. Explica a formación que estas granxas xa recibiron subvencións o pasado ano, que lles axudaron a superar a situación entón. Pero tamén considera que chegou o momento de volver reactivalas. «Temos que esixir medidas de salvamento para este sector que está a perder cartos con cada becerro que vende», engadiu González. Calcula que, só no último ano, os gandeiros de carne de vacún perderon en Galicia máis de 18 millóns de euros. É por iso que considera que «este sector precisa axudas directas porque é un sector estrutural que está afectado polo covid-19», asegurou González. Argumenta, ademais, que no vacún de carne está a incumprirse a lei da cadea, xa que os produtores ven obrigados a vender por baixo de custos de produción. «É un sector que leva en perdas toda a vida porque hai estudos que din que se incluímos a man de obra, os custes de produción están por riba dos seis euros. E se falamos de vertebración do territorio, este sector debería ter incentivos porque é imprescindible», concluíu González.