Patrocinado por Patrocinadopor

A carne de cordeiro galego que se cría en extensivo é máis saudable

Maruxa Alfonso Laya
M. Alfonso REDACCIÓN / LA VOZ

GANDERÍA

MARTINA MISER

Un estudo di que ten menos graxas poliinsaturadas que a de intensivo

16 abr 2021 . Actualizado ás 09:25 h.

Inflúe a alimentación dos animais ou o sistema no que se crían na calidade da súa carne? Diversos estudos aseguran que así é pero na Asociación Galega de Cooperativas Alimentarias (Agaca) e a Asociación de Criadores de Ovino e Caprino de Galicia (Ovica) quixeron sacar adiante a súa propia investigación para determinar ata que punto existen diferenzas entre a carne dun cordeiro criado en extensivo e sen ter recibido ningún tipo de penso e un que viviu sempre estabulado e a súa alimentación foi suplementada con penso. Os resultados confirmaron que a carne daqueles animais que foron criados en extensivo e que non foron alimentados con penso é máis saudable.

Para realizar a investigación elixíronse tres tipoloxías de explotacións diferentes e formáronse lotes de dez cordeiros. O primeiro deles incluía animais criados totalmente en extensivo lactantes, é dicir, aleitados pola súa nai con leite materno e herba de pastoreo, sen penso comercial. No segundo, estes foran destetados, pero tampouco tiñan penso. No terceiro, os animais estaban criados en semiextensivo, con estabulación nocturna, e foron alimentados con leite de ovella materna e suplementados con penso. E no cuarto, eran animais estabulados, aleitados pola súa nai e suplementados con penso. De todos eles se tomou numerosa información, como o día de nacemento, o peso ao nacer, o peso durante o desenvolvemento, o vivo ao sacrificio e o da canle. Posteriormente, unha vez sacrificados, fíxose unha análise da composición físico-química da carne, do seu perfil de ácidos grasos e tamén levou a cabo unha análise sensorial da mesma.

As conclusións apunta a que a carne ovina galega a estudo presentou un menor engrasamiento intramuscular en comparación con outras producións nacionais e internacionais. De feito, os investigadores conclúen que este é un produto cuxo contido en graxa intramuscular está moi influenciado polo peso do animal ao sacrificio, «polo que podería considerarse un produto con baixo contido en graxa. Esta porcentaxe podería considerarse como de tipo baixo comparativamente con outros tipos de ovinos nacionais e europeos», reza a memoria do proxecto.

Outra das conclusións é que a graxa ovina, se se compara coa de porco ou a de vacún, ten unha relación de ácidos grasos poliinsaturados/ saturados intermedia. «Esta composición de acedos grasos está intimamente relacionada coa dieta, tendo os animais procedentes de sistemas extensivos carne con graxa máis saturada e máis rica en acedos grasos de sériea omega 3, ao contrario da carne dos sistemas intensivos e alimentación a base de gran, que resulta máis poliinsaturada e cunha maior porcentaxe de acedos grasos de sériea omega 6», explica o documento. É por iso que os investigadores conclúen que a carne do primeiro lote, o criado en extensivo con leite materno, «sitúase como a máis beneficiosa en comparación co resto de lotes», o que a converte nun alimento «recomendable para consumidores dun estado de saúde máis sensible», como nenos, anciáns ou mesmo pacientes cardiovasculares. Aínda así, o estudo conclúe que tanto a carne de cordeiro como a de cabrito pode recomendarse igualmente para o consumo. E elixe á do cuarto lote, a criada con penso, como a máis zumenta e, polo tanto, «a máis aceptable para o grupo de consumidores para o que as características organolépticas dos alimentos son máis importantes que as recomendacións sanitarias». Para gustos, cores.