Informes técnicos e testemuñas aseguraron en un xuízo que no leite había bacterias e un alérgeno vetado nalgúns queixos de denominación de orixe pero habitual na industria quesera

Carlos Cortés
María Cedrón

Os problemas de sanidade alimentaria de Casa Macán, a empresa de Taboada cuxa actividade está paralizada de modo cautelar desde o luns pola Consellería de Sanidade, xa saíron á luz o pasado xaneiro. Deslizáronse nunha sentenza dun litixio que mantén a firma lucense cunha industria láctea. No seu texto alúdese a varias auditorías e á declaración de testemuñas que falan da existencia de irregularidades nos procesos de produción de Casa Macán. «Deficiencias na manipulación», «alérgenos», «problemas de contaminación e de seguridade alimentaria» son algunhas das incidencias ás que aluden.

O primeiro documento pericial neste sentido que cita a sentenza é unha auditoría de Bureau Veritas, que certifica que a empresa de Taboada non pasou o período de probas preceptivo para dar por consolidada a súa relación comercial coa industria láctea. Esta xustifica a ruptura do acordo marco baseándose nas declaracións efectuadas no xuízo por unha perito que no 2016 auditara a actividade de Casa Macán e que constatara irregularidades como que «non había validación da limpeza» e a existencia de «problemas de contaminación e de seguridade alimentaria» ou de «mangueiras de leite abertas no chan».

Na vista oral deste caso tamén prestaron declaración dous directivos da firma láctea e unha extrabajadora do departamento de calidade da queixaría lucense. Os dous primeiros aseguraron que nas análises efectuadas no leite coa que traballaba esta fábrica de queixos de Taboada apareceron bacterias e lisozima, unha encima que se emprega na industria alimentaria como aditivo para impedir infeccións e é de uso habitual na industria quesera.

O problema é que o seu emprego non se permite nos queixos dalgunhas denominacións de orixe como Arzúa-Ulloa ou Teto. Por precaución, as etiquetas adoitan informar da presenza desta encima porque pode provocar problemas de saúde nas persoas con alerxia ao ovo. Ademais, e segundo recolle literalmente a sentenza, a exempleada da queixaría confirmou que durante o tempo que ela traballou alí «houbo problemas de contaminación» e detectáronse bastantes incidencias».

Pendente de recurso

En calquera caso, a reclamación xudicial de danos e prexuízos de Casa Macán contra a empresa coa que subscribira un acordo marco non está xudicialmente morta. Contra a sentenza ditada o pasado 9 de xaneiro polo xulgado número dous de Lugo, onde se alude aos problemas de hixiene na queixaría, cabe recurso. De feito, fontes da empresa de Taboada aseguran que foi presentado fai uns días.

A día de hoxe, Sanidade mantén paralizada a actividade da queixaría, mentres a alerta vixente da Axencia Española de Seguridade Alimentaria e Nutrición recomenda non consumir os produtos retirados preventivamente.

O dono da empresa quere que os inspectores volvan canto antes para que lle deixen producir

Practicamente todo está parado en , O Seixoa aldea do municipio de Taboada na que están a granxa e a fábrica de Casa Macán. A planta non produce, pero o seu propietario segue no seu posto. Eladio Rigueira agarda que os inspectores da Consellería de Sanidade volvan canto antes e confía en que constaten que todo está xa en orde. Rigueira asegura estar convencido de que coas reparacións e axustes que levou a cabo nos últimos días non debería haber ningún problema para que a lle autorice a renovar a súa actividade.

Sanidade ten quince días para ratificar a suspensión de actividade A antiga granxa e a moderna fábrica, construída por fases a partir do 2003, son as únicas edificacións desta aldea da parroquia de Piñeira. Eladio Rigueira comproulla fai dezasete anos aos seus antigos propietarios e con esa base empezou a crecer. Os traballadores desta queixaría e os transportistas que sacan de alí a súa produción en dirección a supermercados de diferentes comunidades xeran unha trasfega diaria considerable en Ou O Seixo. o xeraban ata que o martes os inspectores de remataron Sanidade unha revisión que lles levou dous días de traballo, mandaron paralizar a produción e requisaron todo o queixo e a manteiga que estaba lista para comercializar.

A maior parte, en casa

O mércores e o xoves a maior parte do persoal quedou nas súas casas. Ademais do propietario, á fábrica non van estes días máis que dous ou tres persoas encargadas de tarefas de mantemento. Rigueira foi este xoves máis parco en palabras que a véspera. Está moi afectado pola transcendencia que tivo a alerta sanitaria lanzada pola Axencia Española de Seguridade Alimentaria e Nutrición (Aesan) e teme polo futuro da súa empresa, pero prefire gardar silencio. Só di confiar en que á Consellería de Sanidade lle abonde coas reformas realizadas estes días nas instalacións para que eles poidan volver traballar.

A suspensión de actividade ordenada pola Consellería de Sanidade o martes pola tarde é unha medida cautelar. Nun prazo que non pode superar os quince días, ten que ser ratificada pola xefatura territorial de Sanidade en Lugo.

Fontes da consellería aseguran que permanecerá vixente, como mínimo, ata que sexan emendados os incumprimentos da normativa de produción vixente neste tipo de instalacións e o establecemento estea en condicións de volver traballar tal como marcan esas normas. Se a empresa non soluciona as carencias que detectaron os inspectores, entón a paralización pode converterse en indefinida. 

Álvaro Ballesteros

Arzúa-Ulloa e Teto defenden os seus produtos e desmárcanse da queixaría suspendida

Lembran que a alerta «non afecta a ningunha outra marca inscrita nas denominacións»

Somos Agro

Os consellos reguladores das denominacións de orixe protexidas Arzúa-Ulloa e Teto desmarcáronse onte da queixaría lucense cuxos produtos foron retirados do mercado como medida cautelar. Entre eles tres hai queixos producidos por esa empresa e que estaban amparados por eses selos. O obxectivo dos consellos reguladores era aclarar a confusión xerada ao redor da alerta da Axencia Española de Seguridade Alimentaria e Alimentación (Aesan) que, como explicaron desde Arzúa-Ulloa nun chío, claramente aludía a unha medida cautelar que só incumbe a Lácteos Casa Macán e «non afecta a ningunha outra queixaría inscrita, nin a ningún outro queixo».

Nesa mesma liña foi a reacción dos seus homólogos de Queixo Teto, que defenderon a total garantía dos queixos do resto de marcas amparadas pola súa denominación. Ademais, explicaron que «esta alerta é unha garantía de que todos os controis de seguridade funcionan correctamente e de que, xa que logo, podemos seguir gozando con toda tranquilidade dun dos produtos estrela da gastronomía galega». 

ALBERTO LÓPEZ

Controis das DO

Máis aló dos controis sanitarios dos produtos agroalimentarios que realiza a Consellería de Sanidade, as denominacións de orixe encárganse de supervisar que as queixarías que amparadas no seu selo cumpran as distintas características que recollen os pregos de cada un destes organismos.

«Ou que comprobamos —din fontes dunha delas — é que se cumpran as directrices físicas, químicas ou organolépticas que indica a denominación».