Reducir a pegada de carbono un 15 % en dez anos, un compromiso do sector vacún

Provacuno recorda as medidas postas en marcha para frear o cambio climático como o Life Beef Carbon, onde participan produtores de catro países europeos.


redacción

O sector do vacún busca lavar a imaxe que moitos consumidores teñen del despois de que hai uns meses a ONU recomendase rebaixar o consumo de carne para loitar contra o cambio climático. Agora, coincidindo co Cume do Clima que se celebra a partir da semana que vén en Madrid, Provacuno reitera o compromiso do sector coa mitigacion dese fenómeno. Non cabe dúbida de que unha boa proba diso son proxectos de investigación e innovación nos que están inmersos como o Life Beef Carbon, que ten por obxectivo reducir a pegada de carbono do vacún de carne un 15 % nos próximos 10 anos de forma colectiva e compartida en catro países europeos produtores de vacún de carne: España, Francia, Italia e Irlanda. Todo iso, como engaden fontes desa organización, no marco dunha estratexia máis ampla, orientada a reducir as nosas emisións.

Ademais, recordan que o sector gandeiro en España, segundo os datos que manexa o Ministerio de Transición Ecolóxica (MITECO) no seu avance do 2018, é o responsable do 8 %  do total dos gases de efecto invernadoiro emitidos, mentres que o sector vacún produtor de carne achega apenas o 3,5 % do total. A lista encabézaa o transporte, que produce o 27 % das emisións, seguido da xeración de enerxía eléctrica, cun 17 %; a industria, co 19 %; as residencias, comercios e institucións, co 9 %; a maquinaria, o 4%; os residuos, o 4,1%; e a combustión nas refinerías, o 3,5%. Xa que logo, os gases que emitimos no noso país están producidos principalmente por transporte, enerxía e industria.

Tamén fan referencia ao papel que xogan os pastos á hora de reter carbono. Explican que «as vacas abastecedoras, manexadas en réxime extensivo durante toda a súa vida, e os tenreiros, durante os seus primeiros meses, aliméntanse en base a pastos». Neste sentido, engaden que tanto a UE como a FAO ou boa parte dos organismos científicos están de acordo en que o uso racional dos pastos por parte do gando «provoca un secuestro do carbono no chan e cando os animais deixan de utilizar os pastos provócase o efecto contrario, a liberación do carbono acumulado». De feito, cada vez son máis as ganderías que non dubidan en pasar da produción intensiva á extensiva. «Non hai que ter medo ao cambio», dicía non fai moito un produtor galego que deu o salto. 

Ademais, desde Provacuno recordan como a gandería prevén a desertificación, mellora a calidade da auga, a biodiversidade e tamén a paisaxe. Por  non falar, din, do importante papel que xoga na prevención de incendios forestais. 

Proban en Ourense a gandería regenerativa para frear o cambio climático

maría cobas

Gandeiros da provincia cambian a forma de traballar para evitar liberar carbono

O cambio climático xa está aquí, e hai que reducir os gases do efecto invernadoiro. Son dúas realidades que xa case ninguén cuestiona e sobre as que toca traballar. Ás veces asóciase a industria como principal eixo contaminante, pero o último informe da ONU (publicado fai uns meses) sinala que ata o 37 % dos gases do efecto invernadoiro que se producen proceden da produción de alimentos, e a carne leva a metade desa cifra, sendo a tenreira o alimento que máis pegada de carbono xera. Entón, ¿hai que deixar para comer carne? Os gandeiros téñeno claro: non. O que hai que facer é producir dun xeito máis sostible, e iso é posible, segundo o biólogo Antonio Tucci —que traballa como asesor con varias granxas galegas que están facendo un cambio de sistema—, apostando por unha gandería regenerativa.

Seguir lendo

Newsletter Somosagro

Recibe todas as semanas a información máis relevante do sector primario

Votación
4 votos
Tags
Comentarios

Reducir a pegada de carbono un 15 % en dez anos, un compromiso do sector vacún