Patrocinado por Patrocinadopor

Froitas e hortalizas acumulan preto da metade das multas por vulnerar a Lei da Cadea Alimentaria

María Cedrón REDACCIÓN

GANDERÍA

La referencia. El escaparate de Fina. No lo hace solo en Navidad, durante todo el año esta tendera dispone frutas y productos cual bodegones, que casi nunca se repiten y que cuentan con muchos admiradores en el la calle Real.
A referencia. O escaparate de Fina. Non o fai só en Nadal, durante todo o ano esta tendera dispón froitas e produtos cal bodegóns, que case nunca se repiten e que contan con moitos admiradores no a rúa Real. ANGEL MANSO

Esta semana UPA presentou unha denuncia contra unha cadea de supermercados por «afundir o prezo do pito», outro dos sectores que, xunto ao viño e o leite, que adoitan estar no punto de mira

14 novs 2019 . Actualizado ás 11:02 h.

Esta semana UPA anunciou a presentación dunha denuncia ante a Axencia de Información e Control Alimentarios (AICA) contra a cadea de supermercados Dia por «afundir o prezo do pito». A organización agraria, que tamén puxo en alerta sobre o asunto ao Ministerio de Agricultura, alega que a multinacional «está baixando o prezo da carne de pito nos seus lineais, unha práctica que constriñe aos avicultores e desvaloriza este produto ante o consumidor». Pero esta é só una das alertas remitidas a AICA desde a súa creación no 2013. Porque a entidade foi creada para controlar o cumprimento da Lei 12/2013 de medidas para mellorar o funcionamento da cadea alimentaria. E non é a primeira vez que o custo do pito é obxecto de denuncia. A mesma UPA xa advertira no 2013 que varias cadeas de distribución estaban usando a carne desta ave como «produto reclamo». Tamén o último balance presentado por AICA o pasado 30 de xuño recolle o dato de que, desde a creación da axencia, levaron a cabo unha decena de inspeccións relacionadas co sector cárnico (a maior parte por problemas co pito) derivadas de denuncias por vulnerar a Lei da Cadea Alimentaria. Ademais, nese mesmo campo realizaron de oficio un total de 397 inspeccións. Tras ese labor acabou impondo cinco sanciones por infrinxir a lei. De todos os xeitos, como matiza a entidade no seu informe nos casos de «venda a perdas» son as comunidades as que teñen a competencia á hora de sancionar. Por iso é polo que das 268 denuncias recibidas en AICA desde a súa creación, 52 foron trasladadas ás distintas administracións autonómicas debido a que aludían a unha presunta comercialización con perdas, práctica que está prohibida na Lei do Comercio Minorista. 

Pero o sector do pito non concentra a maioría de irregularidades detectadas. De feito, polo menos no terreo competencia do AICA (control de que se cumpran os prazos de pagamento, contratos...) é o campo das froitas e hortalizas o que concentra a maior porcentaxe de sancións. De feito, acumula o 42,54% do total; o dobre do sector lácteo co 17,64 %, ou catro veces máis que o viño ou o aceite, co 11,87 e 11,18 %, respectivamente.