Patrocinado por Patrocinadopor

A dificultade de conseguir cebada galega para facer cervexa artesá

Xosé María Palacios Muruais
xosé maría PALACIOS LUGO / LA VOZ

GANDERÍA

Álvaro Vaqueiro

O reducido tamaño das leiras e a falta de factorías de procesado frean o aumento de superficie

18 oct 2019 . Actualizado ás 10:56 h.

Cervexa de elaboración artesanal feita en Galicia con cebada que adoita chegar de fóra. Ese pode ser unha breve descrición dun sector que está en auxe nos últimos tempos pero que non dispón de materia prima próxima. Explotacións pequenas, coa súa consecuente dificultade de mecanización, e falta de plantas de malteado do cereal son razóns que parecen decisivas para explicar esa situación.

A cebada usada na elaboración de cervexa, distinta da que se cultiva para alimentar o gando, adoita comprarse en sacos de 25 quilos. O prezo oscila, pero pode fixarse como termo medio un de 20 euros por saco; necesítase un quilo de cereal para elaborar cinco litros de cervexa.

Eses datos foron achegados onte por Juan FerreirosPablo , que hai poucos anos puxo en marcha, en , A Fonsagradaunha iniciativa que inclúe a elaboración de cervexa artesanal na Fonsagrada e que asistiu en Lugo a unha xornada técnica sobre esta actividade. A cebada que consome vén de fóra de Galicia, explica Ferreiros, que agrega que se se cultivase en leiras galegas, non necesariamente sería de variedades autóctonas. Se entre unha cervexa de elaboración artesanal e unha de fabricación industrial hai algunha diferenza, está en que a primeira, dixo, busca a satisfacción do cliente antes que o rendemento económico.

Xabier Bruña -técnico da Oficina Agraria Comarcal de Lugo, organizadora da xornada de onte- explicou que nos últimos anos observábase unha maior presenza de cervexa artesá no mercado, aínda que sen lograrse un incremento de leiras con este cereal para a súa elaboración. Lograr un maior uso de cereal cultivado en Galicia axudaría, dixo Bruña, a pechar o ciclo e a crear máis valor engadido.

 Bruña admitiu que non todo o terreo de Galicia era idóneo para este cultivo e que a ausencia de grandes extensións supuña un impedimento; con todo, destacou que algunhas comarcas do sur de Lugo como Lemos ou Quiroga si resultarían indicadas polas horas de sol que reciben. Cada colleita pode supor uns 4.000 quilos por hectárea. A próxima aprobación definitiva do decreto de artesanía alimentaria da Xunta, que inclúe a cervexa entre os produtos que poden entrar nese apartado, supón, segundo Bruña, unha oportunidade para impulsar este modo de elaboración.

O aumento dos custos de produción, unha dificultade engadida

Hai varios anos que Carlos Brea iniciou en Lalín a elaboración artesá de cervexa artesá. Ten uns 3.000 metros cadrados dedicados a cebada, que completa con outra traída de fóra para a fabricación. Desde un punto de vista estritamente agrícola, o aumento da superficie destinada a este cereal non sería difícil; pero el enfrontaríase a un aumento dos custos de produción, xa que elabora a cervexa en método ecolóxico.

Alfredo Domeñe -andaluz afincado en Lugo, onde elabora cervexa- coincidiu en que a falta de cebada malteada supuña un problema, que se combate, dixo, traéndoa de fóra. Produtores como Marcos Martínez e Javier Fernández subliñaron o bo momento do mercado para este tipo de bebida.