Patrocinado por Patrocinadopor

Guía para as queimas agrícolas: limpar a maleza nunha contorna de cinco metros e non estar vixiando unha persoa soa

M.C. REDACCIÓN

FORESTAL

maria hermida

Estas prácticas quedan totalmente prohibidas os días de vento ou durante os meses de alto risco de incendio: xullo, agosto e setembro

27 may 2021 . Actualizado ás 14:02 h.

Queimar uns restrollos pode parecer unha tarefa doado, pero non o é. Sobre todo porque hai que estar á espreita para que esta práctica non acabe provocando unha catástrofe. Non é a primeira vez que a queima de restos agrícolas ou forestais acaba estando detrás dun gran incendio forestal. Por iso é polo que calquera queima que se realice en Galicia ha de acollerse ao que dita a normativa recollida no artigo 15 do real decreto 105/2006 polo que se regulan as medidas relacionadas coa prevención de incendios, a protección de poboacións no medio rural e a regulación de aproveitamentos ou plantacións forestais. Ademais, ha de realizarse unha comunicación, no caso de que os restos sexan agrícolas, ou pedir unha autorización, cando o que pretende eliminarse son restos forestais. Pero para que ninguén se descoido, aí vai unha guía práctica para estar o máis previdos que poidamos REVISAR: 

Cando podo facer unha queima?

Durante os meses de maior risco de incendios (xullo, agosto e setembro) queda totalmente prohibido realizar queimas, o mesmo que tampouco poden facerse comunicacións ou pedirse autorizacións. O resto do ano, as queimas tampouco poderán facerse antes do amencer. Ademais, o lume ha de quedar totalmente extinguido polo menos dúas horas antes de que se poña o sol. Non hai que esquecer que nos días de vento o risco aumenta notablemente. Por iso é polo que quede totalmente prohibido proceder a unha queima cando as condicións meteorolóxicas poidan entorpecer o seu control. No caso de que o día non presente riscos aparentes, pero unha vez prendido o lume, empezo a levantarse vento, deberán apagarse inmediatamente as chamas. Estas prácticas poden quedar suspendidas cando a autoridade forestal competente estímeo oportuno en vista das condicións meteorolóxicas. 

Como preparar o lugar no que se vai realizar a queima?

O aconsellable é realizar unha devasa por medio da eliminación manual ou mecánica de toda a maleza que poida exercer de combustible nunha franxa dun radio de polo menos cinco metros, rodeando ao lugar no vaise realizar a queima. 

Que facer mentres o lume está vivo?

Non deberá abandonarse a vixilancia en ningún momento ata que o lume estea extinguido nin durante as dúas horas posteriores a ter desaparecido as brasas. Ademais, como explican desde Medio Rural, en toda queima autorizada ha de contarse con persoal e material suficiente para o seu debido control. En ningún caso deberá facela unha persoa soa, mesmo naqueles casos nos que esta sexa de pequeno tamaño ou poidan entenderse que o risco é mínimo. Hai que levar o DNI, teléfono móbil e unha copia da autorización ou comunicación.  

Que pasa cando teño autorización, pero o lume se desboca?

Desde Medio Rural explican que o feito de ter realizado unha comunicación ou contar cunha autorización non exime da responsabilidade dos danos ou perdas que puidese causar o lume no caso de que este fóra producido por unha neglixencia ou realizar un acto non prudente. 

Con canta antelación teño que solicitar unha comunicación e unha autorización?

No caso da autorización para queima de residuos agrícolas amontoados, esta deberá de pedirse con polo menos dous días de antelación. No caso das autorizacións para destruír restos forestais, estas han de demandarse polo menos 7 días antes, pero ademais deben de contar cunha autorización expresa. 

Onde podo pedilas?

Comunicacións:   Nas oficinas dos servizos provinciais de prevención de incendios; as oficinas dos distintos distritos forestais, chamando ao teléfono 112 ou escribindo ao correo  https://queimasweb.xunta.gal

Autorizacións:  Nas oficinas dos servizos provinciais de prevención de incendios; as oficinas dos distintos distritos forestais, chamando ao teléfono 112