Patrocinado por Patrocinadopor

O espumoso que triunfa en terras do cava

AGRICULTURA

Martina Miser

O brut que elabora Terra de Asorei non só conquista a súa terra, onde logrou un Acio de Ouro na Cata dúas Viños de Galicia, tamén conseguiu o galardón á Identidade Vitivinícola que outorga a organización da Barcelona Wine Week

30 abr 2024 . Actualizado ás 21:24 h.

 Conta Xosé Ramón Durán, presidente de Terra de Asorei, que o seu espumoso de albariño triunfou mesmo antes de saír ao mercado. Foi no 2016 cando elaboraron as primeiras dous miles botellas deste viño 100 % albariños, co obxectivo de repartilo e dalo a probar aos socios desta adega, que naceu da unión de seis familias de viticultores. Cando unha delegación comercial de xaponeses visitou as instalacións e coñeceu o proxecto, levou toda esa primeira produción. Os nipóns seguen na lista dos mellores clientes deste espumoso, pero non son os únicos que souberon recoñecer a súa calidade. O viño logrou o Acio de Ouro na Cata dúas Viños de Galicia e triunfou mesmo en terras do cava, onde os organizadores da Barcelona Wine Week concedéronlle o premio á Identidade Vitivinícola.

«Eu creo que nos deron este premio porque entenderon que a nosa proposta se basea na autenticidade e na honestidade», engade Durán. O seu espumoso preséntase como un 100 % albariño elaborado co método champanoise, «non se presenta nin quere ser un champán ou un cava, simplemente unha elaboración especial do noso albariño», insiste. Unha proposta que se basea, por suposto, na calidade. Primeiro, da uva e, en segundo lugar, do veu base co que elaboran o espumoso. «Non utilizamos unha mestura de uvas, nin uvas de diferentes zonas. Só empregamos uvas albariñas 100 % e cultivadas na zona do Salnés e de aí sae un produto de calidade», insiste.

O resultado é un espumoso no que «atopas os viñedos de albariño e a paisaxe do Salnés» en cada copa, conta. E que logrou sorprender en terras do cava, onde hai familias que levan máis de tres xeracións elaborando este tipo de viños e onde hai adegas que contan con producións que roldan o medio millón de botellas. «Outra cousa que lles sorprendeu é que fixeramos un monovarietal dunha variedade de uva que pagamos a dous euros o quilo, cando a eles a uva lles costa 40 céntimos», engade Durán. Tamén, que teñan conseguido situar esta elaboración nos mercados con precios que roldan os 20 euros por botella. «A nosa non é unha aposta pola cantidade, é unha aposta por facer as cousas con paciencia e con sentido», asegura.

A súa proposta é a dunha empresa familiar que aposta pola sustentabilidade, «moi respectuosos coa tradición e, aínda que non somos ecolóxicos, somos respectuosos coa natureza, porque temos que coidar o viño adaptándonos ás características de terra e clima que temos nesta zona», argumenta. Durán recoñece que foi un acerto por parte do consello regulador de Rías Baixas amparar a elaboración de espumosos. Pero tamén considera que é necesario facer moita pedagoxía. «Temos que facer ben as cousas, honestamente, e transmitir que estas elaboracións non teñen nada que ver cos viños de celebración, cos viños doces», afirma. Na súa opinión, os espumosos de albariño, «son un viño para calquera momento, que se poden beber dende o principio ata o final da comida». E esa é unha característica que tamén lle recoñeceron en terras do cava.

TEMPOS DE CRIANZA

Terra de Asorei elabora tres espumosos diferentes, ademais dun brut nature que, aínda que aínda non saíu ao mercado, foi presentado na Wine Week con notable éxito. O Terra de Asorei 1953 ten unha crianza de 12 meses, mentres que o Nai chega ata os 18. Para rematar, o Terra pasa por 24 meses de crianza. «E son albariños que poden competir con viños que teñen entre 30 ou 42 meses de crianza», di Durán. Para gardar estas elaboracións especiais, a adega construíu un botellero de madeira, o que lle permite dispor dun espazo que, de forma natural, ten as condicións ideais para a crianza destes viños. Un edificio que tamén chamou a atención en Barcelona.