Patrocinado por Patrocinadopor

Chega setembro, que podo plantar na miña horta?

Miriam García Roca / M.C REDACCIÓN / LA VOZ

AGRICULTURA

CARLOS RUEDA

A pesar de que a xeografía condiciona o momento de recolección, setembro é un bo mes para seméntaa dunha ampla gama de produtos verdes

01 sep 2021 . Actualizado ás 21:11 h.

As últimas rabexadas do verán están a chegar ao seu fin. Toca volver á rutina e pórse a preparar a terra para sementar novos cultivos que dean froito para poder degustar no outono. O ideal para esta época do ano é apostar polos cultivos de ciclo curto, como as leitugas; e por aqueles que precisan de menos horas de sol e que son moito máis resistentes ás baixas temperaturas como as acelgas, as espinacas, as coliflores e os nabos ou nabizas. 

Desde a Asociación Amigos dá Terra Galicia explican que é necesario ter en conta que nun territorio cunha meteoroloxía tan cambiante como Galicia, o período de colleita pode variar dunha comarca a outra. Polo que non será o mesmo cultivar guisantes en zonas de interior como Ourense e a montaña de Lugo, onde as temperaturas son máis elevadas, que noutras zonas de costa como A Coruña, A Mariña de Lugo ou Pontevedra. Por iso é polo que o tempo xusto de recolección nunha zona ou outra poida variar ata 15 días.

Desde Amigos dá Terra  elaboraron unha pequena lista de produtos moi sans, versátiles e deliciosos, que son ideais para plantar durante practicamente todo o ano, pero algúns deles soamente nos meses de frío.

Nabos ou nabizas

ALBERTO LÓPEZ

Un cultivo que resulta moi versátil e aproveitable, pois tanto a súa raíz (nabo) como a súa folla (nabiza) son comestibles. Ao que hai que estar atento é ao ataque dos carafio e as babosas. É frecuente, que moitos fogares con animais plántenas tamén para dar para comer ao gando. A pesar de que o consumo animal é tradicionalmente o uso máis popular en Galicia, tamén é beneficioso para consumo humano. A raíz pódese consumir rallada en ensaladas, coma se fosen rabanitos, ou cociñadas con arroz ou legumes. Engadidas na elaboración de caldos, achegan unha dose extra de minerais. En cambio, o consumo das nabizas é máis habitual. Estas pódense consumir crúas, en ensalada, ou cocidas xunto a patacas ou en tortilla. 

Coliflor

JOSE MANUEL CASAL

As coliflores son plantas de épocas frías, aínda así, o máis importante é que o momento de floración non coincida con meses moi calorosos ou con xeadas. Existen diferentes variedades deste tipo de planta de flor. A ideal para sementar no mes de setembro  é a que logo se colleitará entre os meses de inverno e primavera. Despois de xerminar as sementes nun sementeiro, débense trasplantar á terra cando cando teñan de tres a cinco follas e recoméndase facelo nun sitio aberto e asollado cunha terra que reteña ben a humidade. É conveniente prestar atención a posibles pragas como a hernia da col e ás moscas e bolboretas da col, que poden interferir no desenvolvemento do cogollo da planta.

Acelgas

As acelgas son un alimento moi rico en ferro e ideais para acompañar comidas lixeiras. Se se pensa en brindar a este cultivo dunha oportunidade, calquera época do ano é boa para sementar as súas sementes nos vosos hortos. Cando empezo a emerxer hai que ter un especial coidado ao ataque de carafio e babosas, pois ao ser unha hortaliza de folla corren o risco de ser devoradas por este tipo de depredadores bastante habituais nos lugares onde predominan climas húmidos.

Col ou repolo

JOSE MANUEL CASAL

Os que se boten agora poderán ser colleitados desde xaneiro a marzo, dependendo da zona xeográfica. Necesitan chans ben drenados e húmidos para o seu crecemento óptimo. Ademais, necesitan moito nitróxeno para o seu crecemento, así que se recomenda abonar con moito compost a terra na cal se van plantar e prestar atención a pragas como as orugas, chinches, mosca branca e carafio.

Espárragos

Pixabay

Ornamentais e saborosos. Esta planta herbácea perenne pode servir e outorgar unha boa produción durante aproximadamente uns 10 anos. Con todo, o espárrago resulta moi sensible aos cambios bruscos de temperatura e necesita recibir a maior cantidade de luz posible para un lustroso crecemento. Tras a súa plantación, córtanse os talos que teñan crecido entre uns 10 e 15 cm e nivélase o terreo para que a raíz prosiga o seu cultivo.