A pesar de que a xeografía condiciona o momento de recolección, setembro é un bo mes para seméntaa dunha ampla gama de produtos verdes
01 sep 2021 . Actualizado ás 21:11 h.As últimas rabexadas do verán están a chegar ao seu fin. Toca volver á rutina e pórse a preparar a terra para sementar novos cultivos que dean froito para poder degustar no outono. O ideal para esta época do ano é apostar polos cultivos de ciclo curto, como as leitugas; e por aqueles que precisan de menos horas de sol e que son moito máis resistentes ás baixas temperaturas como as acelgas, as espinacas, as coliflores e os nabos ou nabizas.
Desde a Asociación Amigos dá Terra Galicia explican que é necesario ter en conta que nun territorio cunha meteoroloxía tan cambiante como Galicia, o período de colleita pode variar dunha comarca a outra. Polo que non será o mesmo cultivar guisantes en zonas de interior como Ourense e a montaña de Lugo, onde as temperaturas son máis elevadas, que noutras zonas de costa como A Coruña, A Mariña de Lugo ou Pontevedra. Por iso é polo que o tempo xusto de recolección nunha zona ou outra poida variar ata 15 días.
Desde Amigos dá Terra elaboraron unha pequena lista de produtos moi sans, versátiles e deliciosos, que son ideais para plantar durante practicamente todo o ano, pero algúns deles soamente nos meses de frío.
Nabos ou nabizas
Un cultivo que resulta moi versátil e aproveitable, pois tanto a súa raíz (nabo) como a súa folla (nabiza) son comestibles. Ao que hai que estar atento é ao ataque dos carafio e as babosas. É frecuente, que moitos fogares con animais plántenas tamén para dar para comer ao gando. A pesar de que o consumo animal é tradicionalmente o uso máis popular en Galicia, tamén é beneficioso para consumo humano. A raíz pódese consumir rallada en ensaladas, coma se fosen rabanitos, ou cociñadas con arroz ou legumes. Engadidas na elaboración de caldos, achegan unha dose extra de minerais. En cambio, o consumo das nabizas é máis habitual. Estas pódense consumir crúas, en ensalada, ou cocidas xunto a patacas ou en tortilla.
Coliflor
As coliflores son plantas de épocas frías, aínda así, o máis importante é que o momento de floración non coincida con meses moi calorosos ou con xeadas. Existen diferentes variedades deste tipo de planta de flor. A ideal para sementar no mes de setembro é a que logo se colleitará entre os meses de inverno e primavera. Despois de xerminar as sementes nun sementeiro, débense trasplantar á terra cando cando teñan de tres a cinco follas e recoméndase facelo nun sitio aberto e asollado cunha terra que reteña ben a humidade. É conveniente prestar atención a posibles pragas como a hernia da col e ás moscas e bolboretas da col, que poden interferir no desenvolvemento do cogollo da planta.
Acelgas
As acelgas son un alimento moi rico en ferro e ideais para acompañar comidas lixeiras. Se se pensa en brindar a este cultivo dunha oportunidade, calquera época do ano é boa para sementar as súas sementes nos vosos hortos. Cando empezo a emerxer hai que ter un especial coidado ao ataque de carafio e babosas, pois ao ser unha hortaliza de folla corren o risco de ser devoradas por este tipo de depredadores bastante habituais nos lugares onde predominan climas húmidos.
Col ou repolo
Os que se boten agora poderán ser colleitados desde xaneiro a marzo, dependendo da zona xeográfica. Necesitan chans ben drenados e húmidos para o seu crecemento óptimo. Ademais, necesitan moito nitróxeno para o seu crecemento, así que se recomenda abonar con moito compost a terra na cal se van plantar e prestar atención a pragas como as orugas, chinches, mosca branca e carafio.
Espárragos
Ornamentais e saborosos. Esta planta herbácea perenne pode servir e outorgar unha boa produción durante aproximadamente uns 10 anos. Con todo, o espárrago resulta moi sensible aos cambios bruscos de temperatura e necesita recibir a maior cantidade de luz posible para un lustroso crecemento. Tras a súa plantación, córtanse os talos que teñan crecido entre uns 10 e 15 cm e nivélase o terreo para que a raíz prosiga o seu cultivo.