Patrocinado por Patrocinadopor

¡Ollo con facer churrasco con esta madeira!

Miriam García Roca, M.C

AGRICULTURA

CRISTINA SANCHEZ

A profesora do departamento de Produción Vexetal da Escola Politécnica Superior de Enxeñería do Campus Terra, Rosa Romero , detalla os riscos que entraña o consumo directo, ou indirecto, dalgunhas das plantas que poboan o xardín

12 jul 2021 . Actualizado ás 12:59 h.

A todos nos gusta ter un xardín cheo de flores, árbores e plantas bonitas que combinen a maior cantidade de tamaños e cores posibles. Ás veces mesmo enchemos o interior das nosas casas con plantas decorativas que lle acheguen ese toque ornamental aos nosos salóns ou corredores. Hortensias, adelfas, tejos, hiedras, acivros, azaleas, calas... , queiramos ou non, se han ir abrindo un oco nas nosas vivendas e xardíns

Con todo, o que moitos descoñecen é que o consumo de moitas delas pode chegar a ser tóxicas. Aínda que polo xeral é moi raro que unha persoa adulta chegue a inxerilas, é importante prestar especial atención a péquelos da casa, sobre todo, se son menores de cinco anos e aos animais domésticos como os gatos e os cans. 

Os síntomas poden ser moi variados: Desde irritacións cutáneas, vómitos e dificultades respiratorias ou mesmo, no peor dos casos, poden provocar un estado de coma ou a morte.  Tamén é importante o grao de cantidade de inxesta. Destácao Rosa Romero , investigadora da Universidade de Santiago de Compostela e profesora no Departamento de Produción Vexetal da Escola Politécnica Superior de Enxeñería. Xunto a ela, elaboramos unha pequena guía de plantas con altos e baixos niveis de toxicidade presentes nos nosos xardíns, hortas e casas. 

Que plantas do meu xardín poden ser tóxicas?

Hortensia 

CRISITNA SANCHEZ

Posiblemente as raíñas de todo xardín. O seu aspecto físico e a súa ampla gama de cores convértenas nunha planta moi apetecible a nivel visual tanto plantada en terra como expostas nun floreiro en casa. 

Moitos descoñecen que as súas flores e talos conteñen sustancias cianogénicas que poden provocar síntomas similares aos ocasionados polo cianuro. Isto non significa que debamos eliminalas dos nosos xardíns, senón que debemos ter moito coidado cos seus brotes carnosos que poden ser inxeridos polos nosos animais de compaña e con que os nenos pequenos mentres xogan cómanse as súas flores.

Adelfa

pixabay

Son moi bonitas coas súas vivas cores, pero non podemos obviar que é unha das plantas máis venenosas do planeta. Ben sexa consumida en pequenas ou grandes doses. Mesmo é necesario ter moito coidado á hora de facer lume coa súa madeira para preparar churrasco ou calquera outro tipo de alimentos á grella e á brasa. Pois, a comida volveríase tóxica e desencadearía desde problemas dixestivos, ata problemas cardíacos e en casos extremos a morte.  Ademais, é moi perigosa para os animais domésticos, pero non vos preocupedes moito, a súa gran altura dificulta o consumo. 

Tezo

pixabay

É unha árbore bastante común nas leiras caracterizado polos seus froitos vermellos. E precisamente, o aro pequeno carnoso que recubre as súas sementes é a súa única parte comestible xa que, o resto da árbore no seu conxunto é venenoso para o ser humano.  Así que moito ollo con utilizar a súa madeira para cociñar e con aspirar o seu fume nunha fogueira. Este coñecemento remóntase séculos atrás, en concreto ao asedio romano a Numancia, cando os defensores numantinos viron que a cousa pintaba fatal fronte ao invasor e decidiron suicidarse colectivamente tomando unha infusión de tezo, evitando entregarse aos romanos. 

Hiedra

pixabay

Crecen polos nosos valos, muros e fachadas. A parte de atraer e acumular a unha gran cantidade de insectos, producen uns pequenos froitos  moi parecidos ás mouras e aos arándanos (dependendo da súa variedade) que a súa inxesta é altamente tóxica. O seu consumo impide que os glóbulos vermellos do sangue poidan realizar o seu oxigenación, chegando a provocar vómitos, diarreas, excitación, un coma e a morte mesma.  Ademais, nalgunhas persoas o tacto das súas follas pode chegar a xerar irritacións cutáneas.

Acibro

As súas ramas son moi decorativas durante as celebracións do Nadal. Do mesmo xeito que esteticamente as súas follas verdes con tons amarelos e froitos vermellos vólvena unha árbore  moi ansiada e querido nos nosos xardíns. Precisamente la inxesta destes froitos é venenosa en persoas humanas, ao contrario que en aves como o zorzal charlo e o urogallo que os inclúen nas súas dietas invernais. 

Floripondio ou Trompeta de Anxo

pixabay

Esta planta arrastra consigo unha enorme polémica sobre o seu uso por como foron utilizadas como alucinógenos desde tempos practicamente  inmemoriais. Ademais, contén alcaloides moi tóxicos cuxa sobredoses pode derivar en parálises, psicoses, alucinacións e tamén a morte. É importante ter en conta que todas as partes da planta son altamente tóxicas. 

Azalea ou redondera

YARA NARDI

Constitúen dúas plantas da mesma familia conformadas por sustancias tóxicas venenosas para o organismo do ser humano. Como a súa presenza é bastante común nos xardíns tanto particulares, como parques e xardíns botánicos, é importante que non se atopen situadas preto de colmeas porque existe a posibilidade de que o mel sexa contaminada por estas toxinas. 

Espatifilo ou Berce de Moisés

pixabay

É unha planta moi habitual no interior das casas, o seu aspecto é moi decorativo e existe un gran abano de cores para elixir. Nun principio para o ser humano non supón unha gran ameaza, a condición de que se preste especial atención aos nenos e mascotas xa que, o consumo do seu estambre é prexudicial. 

Cala

pixabay

Do mesmo xeito que o espatifilo é unha planta moi común nos interiores das casas e mesmo nos xardíns. Tampouco supón un risco para as persoas a non ser que a súa estambre sexa inxerido. Así que, unha vez máis é importante controlar as accións de péquelos e dos nosos animais.

Que podo facer en caso de intoxicación?

O máis importante é actuar de xeito rápido e acudir ante a aparición dos primeiros síntomas aos servizos de urxencias sanitarias. Tamén, para facilitar o traballo dos sanitarios deberiamos facilitarlles o mesmo elemento consumido ou un similar co fin de evitar calquera confusión e poder garantir unha rápida actuación. No caso dos animais, é necesario pórse en contacto cun veterinario o máis pronto posible.