As primeiras árbores serán plantadas en Cataluña para comercializarse na Península nun prazo tope de tres anos
02 dic 2020 . Actualizado ás 05:00 h.Os primeiros manzanos adaptados ao cambio climático plantaranse en Cataluña o ano que vén e comercializaranse na Península nun prazo de tres anos todo o máis tardar. É o que anunciou onte o Instituto de Investigación e Tecnoloxía Agroalimentarias (IRTA) porque foi nos seus campos de experimentación de Lérida e de Mas Badía, en Xirona, onde foron avaliadas estas mazás que, ao parecer, son vermellas, zumentas, doces.... Por que? Porque aí as temperaturas poden chegar ata os 40 graos centígrados
A nova variedade de mazá, rexistrada coa denominación varietal HOT84A1, é, segundo o IRTA, «o primeiro resultado do programa internacional de mellora xenética de mazá e pera Hot Climate Programme, que quere dar resposta aos retos do cambio climático», como recolle Europa Press.
O obxectivo, como explicou a especialista do programa Fruticultura do IRTA, Joan Bonamy, pasaa porque «as novas variedades de mazá, creadas con métodos tradicionais teñen, como obxectivo, adaptarse a uns veráns cada vez máis calorosos».
Segundo o especialista, as novas variedades proporcionan novas oportunidades aos produtores «para cultivar mazás en rexións onde cada vez é máis difícil cultivalas, así como en zonas máis próximas ao consumidor».
FRUIT FUTUR
O Hot Climate Programme está formado polo IRTA, Fruit Futur _unha asociación formada polos principais produtores de froita de Catalunya: Actel, Fruits de Ponent, Nufri e Poma de Xirona;-- o centro de investigación neozelandés Plant & Food Research, e conta co apoio da Conselleria de Agricultura, Gandería, Pesca e Alimentación da Generalitat de Catalunya.
Segundo o IRTA, a empresa T & G Global foi seleccionada para desenvolver e comercializar estas variedades en todo o mundo; e a asociación de produtores cataláns Fruit Futur asinou recentemente a primeira licenza para comercializar a HOT84A1 na península ibérica.