Patrocinado por Patrocinadopor

Da viña ao oliveiral no val de Quiroga

Luis Díaz
luís díaz MONFORTE / LA VOZ

AGRICULTURA

Cedido

As cuadrillas de xornaleiros que vendimiaron este ano quedan tamén para o vareo da oliva

21 oct 2020 . Actualizado ás 10:09 h.

Cúmprense vinte días do peche oficial da vendima en Ribeira Sacra, e xa hai outra colleita que entra en varias adegas da denominación de orixe. Para as que tamén se animan a elaborar algo de aceite, a recolección da uva deixa paso ao vareo da oliva nos oliveirais repartidos maioritariamente por Quiroga e Ribas de Sil. Este ano, esa campaña arrinca cunha maior oferta de man de obra. Moitas cuadrillas de xornaleiros que participaron na última vendima quedaron na zona para traballar tamén na recollida das olivas.

Non foi doado atopar vendimiadores este ano. Moitos traballadores ocasionais botáronse atrás por culpa da pandemia. As adegas de certa dimensión, angustiadas ademais polos protocolos sanitarios, optaron por contratar a empresas foráneas a recollida da uva. Por vez primeira, xornaleiros doutras procedencias tiveron un papel destacado na recollida da uva nos viñedos de Ribeira Sacra. Moitos contan tamén con experiencia na recolección da oliva. As adegas con oliveirais agradecen a súa presenza.

A lado do viñedo

«En día e medio levan recolleitos máis de cincocentos quilos de olivas, nótase que están familiarizados con este tipo de traballo», di Fernando González, de Adega Algueira. A adega ten a súa sede en Doade, no municipio de Sober , pero dispón de viñedo noutros puntos da denominación de orixe. Fai catro anos alugou unha viña en Montefurado, parroquia vitícola de Quiroga, de cuxa propiedade forma parte tamén un oliveiral do que saca cada colleita da orde de 2.000 quilos de olivas. A leira chámase Agro dá Xorda e dá nome ao aceite artesanal que comercializa Algueira.

Son varias as adegas da denominación de orixe que elaboran o afamado e escaso aceite do val do Sil. Algunhas como Val de Quiroga, Lareira de Ricobao ou Mondelo incorporaron ás súas instalacións equipos destinados á transformación da oliva. Outros produtores, como é o caso de Algueira, acoden a unha cooperativa de Quiroga que elabora aceite a cambio de parte da colleita de oliva do pagamento dunha cantidade previamente estipulada.

A elaboración modernízase

Os modernos equipos de elaboración nada teñen que ver coas vellas almazaras que aínda abren en ocasións para que os visitantes poidan contemplar o sistema tradicional. As prensas de aceiro substituíron aos muíños que espremían as olivas accionados pola forza dunha cabalería. O vareo tampouco deixa de ser un eufemismo. Os traballadores que estes días inician a campaña nos oliveirais de Quiroga fan caer o froito sobre plásticos e redes estendidos no chan por medio duns modernos aspiradores. O máis habitual é que a recollida comece os primeiros días de novembro, pero Montefurado é sitio distinto para o viñedo e o oliveiral. Onde antes madura a uva, antes colléitanse as olivas.