Patrocinado por Patrocinadopor

O aceite galego estrea selo de garantía

Rubén Nóvoa Pérez
rubén nóvoa OURENSE / LA VOZ

AGRICULTURA

MIGUEL VILLAR

A asociación de produtores, que conta con nova sede na Arnoia, destaca a importancia da súa primeira certificación

19 novs 2019 . Actualizado ás 16:30 h.

Os produtores galegos de aceite e de oliva van dando pequenos pasos para facerse un oco nun mercado que ata hai pouco era exclusivo das explotacións do sur de España. Para lograr o seu obxectivo, na xornada do sábado presentaron nun acto na Arnoia un selo de garantía que acredita a produción autóctona de aceite e que supón unha lombeirada para o colectivo. Esta iniciativa, segundo destacan desde a asociación galega de produtores de aceite e oliva de Galicia, é froito de meses de traballo e permítelles contar coa súa primeira certificación de carácter oficial que poderán utilizar en exclusiva os produtores asociados. Segundo explica o seu presidente, o ourensán José García, este novo selo «marca un paso moi importante á hora de garantir que ou aceite galego está feito exclusivamente a partir de oliveiras plantadas na nosa comunidade».

O lugar escollido para a súa presentación non foi casual, xa que na Arnoia, no corazón da comarca do Ribeiro, cóntase con numerosas plantacións de oliveirais. Ademais, na mesma xornada e ante unha gran expectación aproveitouse para dar por inaugurada a nova sede da asociación, que se sitúa no antigo local da cooperativa da Arnoia, e que é froito da colaboración do colectivo co Concello.

Desde o colectivo destacan que a obtención deste selo de garantía supón un paso máis cara á consolidación do sector en Galicia. Os seguintes retos pasan por lograr un marco normativa que defenda, garanta e promocione a produción de aceites de oliva virxe extra procedentes dos montes galegos.

A Asociación de Produtores de Aceite e Oliva de Galicia naceu en decembro do ano 2014 co reto de agrupar nunha mesma entidade a todos os produtores do territorio galego e lograr un asesoramento sobre todo o relativo ao cultivo dos oliveirais e defender de forma conxunta ao sector. Así, desde a asociación que opera desde Ourense dan todo tipo de información aos membros para mellorar as súas plantacións con formacións, apoio e colaboracións en investigacións e publicacións. «Facemos unha aposta para que se regule ou sector a través dun novo marco normativo, que recoñeza e protexa a calidade do auténtico aceite que se produce en Galicia», aseguran.

Antigo local da cooperativa

A posta de longo do novo selo de garantía e da sede desenvolveuse coa presenza de numerosos asociados e autoridades, que quixeron arroupar a iniciativa. Entre os asistentes estivo o alcalde da Arnoia, Rodrigo Aparicio, o presidente da Axencia Galega de Calidade Alimentaria, José Manuel Rodríguez, ou o vicepresidente da Deputación de Ourense, Rosendo Fernández. Nas diferentes intervencións púxose de destacou o feito de que o antigo local da cooperativa teña agora un novo uso para relanzar o cultivo de oliveirais.