Patrocinado por Patrocinadopor

A vendima chega a todas as denominacións de orixe

Rubén Nóvoa Pérez
rubén nóvoa OURENSE / LA VOZ

AGRICULTURA

Santi M. Amil

Ribeiro, a última en incorporarse,  recolle uva de variedades concretas e agárdase un incremento de actividade a fin de semana

11 sep 2019 . Actualizado ás 13:17 h.

A 10 de setembro xa se pode asegurar con seguridade que se vendima nas catro denominacións de orixe galegas. A última en incorporarse foi a D. Ou. Ribeiro. As primeiras adegas da emblemática zona vitivinícola iniciaron esta semana a recollida de uva. Así o confirma o presidente do Consello Regulador, Juan Manuel Casares, que vaticina que ao longo da fin de semana aumentarase a actividade relacionada coa vendima no Ribeiro. E é que na denominación máis antiga de Galicia escápase de establecer unha data concreta para o inicio da recollida da uva e considérase que, desde o momento no que se celebra o pleno do Consello Regulador -a reunión deste ano tivo lugar o 22 de agosto- os viticultores xa teñen vía libre para levar o produto ás adegas. Iso si, teñen que comunicalo cunha antelación de 48 horas. «Están en marcha algunhas adegas con variedades concretas. Confiamos que ao longo da fin de semana a recollida sexa máis xeneralizada», explica.

O presidente do Consello Regulador da D. Ou. Ribeiro prefire escapar de vaticinios de cifras de recollida de uvas, aínda que si que anticipa que tras tocar o «só histórico» nos anos 2017 (9,6 millóns de quilos de uva) e 2018 (9 millóns) haberá unha cantidade «moi boa» de uva nos viñedos e tamén está convencido de que a calidade da uva sexa excelente. Desde a denominación ourensá estímase que o groso da vendima este ano prolongarase durante un período de tres semanas. «O verán tan atípico que vivimos provocou ese atraso na maduración», conclúe Casares. En todo caso, adegas como Campante xa se puxeron ao choio e nos próximos días sumaranse outras como Pazo do Mar, Viña Meín ou Ramón do Casar.

Máis avanzada está a recolección de uva nas outras tres denominacións que pisan chan ourensán. A máis madrugadora foi a da Ribeira Sacra, que na súa zona lucense anticipou a recollida a finais de agosto. Con todo, desde o Consello Regulador fixou como data recomendada para o inicio xeneralizado da vendima o 19 de setembro. S prolongará, segundo as súas previsións, ata mediados de outubro. Consideran que o tempo acompañou e que se recollerá unha colleita excelente e superior aos sete millóns de quilos de uva. Ata o momento e, segundo datos solicitados ata o pasado luns, xa están en adega case 85.000 quilos, maioritariamente das variedades godello (36.267 quilos) e mencía (29.784 quilos). De acordo con eses mesmos datos, das 99 adegas, 11 estaban en vendima, 6 téñena paralizada e unha xa concluíu.

En Monterrei, o pano da recollida de uva dos viñedos na comarca levantouse o pasado sábado. A recolección comezou cunha semana de antelación con respecto ao ano anterior e, do mesmo xeito que no resto de territorios ourensáns vinculados á viticultura, confíase en que a calidade da colleita sexa excelente. A primeira adega en iniciar os traballos en Monterrei foi a de Francisco Pérez Diéguez (Couto Mixto).

Valdeorras foi a máis madrugadora na provincia de Ourense -no caso da Ribeira Sacra os primeiros acios cortáronse en Amandi (Lugo)- e iniciou a vendima co calendario aínda no mes de agosto. As previsións que manexan desde o Consello Regulador pasan por chegar ata os seis millóns de quilos de uva, o que suporía un incremento considerable con respecto ao ano anterior, onde quedaron nos 4,7 millóns.

En Rías Baixas (Pontevedra) tamén se iniciou esta semana a vendima. As previsións desta denominación de orixe é chegar aos 36,6 millóns de quilos de uva recollida. As súas estimacións apuntan a que a calidade prevalecerá sobre a cantidade.