A Xunta ten en marcha un plan para recuperar soutos tradicionais

MARIO BERAMENDI
Redactor

O medio rural galego perde ao ano unha cifra próxima aos cen millóns de euros por toda a castaña que cada outono queda sen recoller no campo; un froito que cae das árbores, e ou ben podrece ou serve de alimento aos xabarís. O rendemento medio anual por hectárea de castiñeiros está nos tres mil quilogramos. E no medio rural galego, sobre todo na montaña de Lugo e Ourense, hai unhas 30.000 hectáreas. Isto é, o potencial produtivo atópase nuns 90 millóns de quilogramos, segundo os datos que manexa a Administración galega. E cada ano, en cambio, recóllense uns 20. Quedan 70 millóns nas pavías, o que a un prezo de entre 1,3 e 1,5 euros, dá unha cifra que oscila entre os 91 e os 105 millóns de euros ao ano de rendas que se perden para os habitantes do medio rural.

«Estamos ante un problema que é moi difícil de avaliar, de cuantificar, sobre todo porque hai zonas de alta montaña, onde hai soutos de difícil acceso, pero é evidente que existe un enorme potencial produtivo infratulizado e moito traballo por facer», precisa Jesús Quintá, empresario e presidente da Indicación Xeografíca Protexida (IXP) Castaña de Galicia. É precisamente este feito o que levou a Medio Rural a colocar o sector da castaña nun lugar preferente entre as súas prioridades, como unha dos actividades chamadas a xerar rendas e fixar poboación no campo. O obxectivo é pór a producir as 30.000 hectáreas, das que 25.000 son de soutos tradicionais, e facelo en base ao plan xa en marcha en Folgoso do Courel, onde está o 10 % de toda a superficie de soutos de Galicia, e que se converteu no laboratorio de Galicia para ver como aproveitar mellor a superficie de castiñeiro abandonada.

As empresas poñen tamén o foco en novas plantacións Galicia xa ten en marcha a Mesa dá Castaña, un órgano que agrupa á Administración e aos operadores, que se constituíu o pasado mes de abril, e que busca acordar unha estratexia de posta en valor. As empresas do sector apoian a recuperación de soutos, pero consideran que o foco debe pórse tamén nas novas plantacións. «A min paréceme estupendo que desde un punto de vista medio ambiental, de recuperación do patrimonio, apóstese polos soutos, pero si o que estamos a analizar é a produción, o diñeiro público está mellor investido nas novas plantacións e conter a praga da avispilla», adivierte Miguel Areán, xerente de Castañas Naiciña, en Chantada (Lugo), unha das principais zonas produtoras, xunto ao Courel, Quiroga, a Ribeira Sacra ou Valdeorras.

En el Souto de Rozabales, en Ourense, está uno de los castaños más longevos del continente
No Souto de Rozabales, en Ourense, está un dos castiñeiros máis lonxevos do continente

¡Ollo co material xenético! 

Esta estratexia de novas producións tamén implica problemas. Basicamente, porque existe o risco de que se compre material xenético para plantar que non sexa o autóctono, como xa sucede coas oliveiras, onde se planta variedade arbequina, que non é galega. A idea é seguir o ronsel do que sucede xa no sector vitivínicola, no que hai moita maior seguridade de que o que se compra é unha variedade autóctona de uva.

En Galicia recollen castaña cada ano unhas 10.000 persoas A comunidade galega enfróntase agora ao desafío de avanzar na profesionalización dos cultivos. Nesta autonomía, aumentou o número de explotacións que traballan en orixe con criterios empresariais. Os cálculos do sector apuntan a que cada hectárea de produción de castaña, a bo rendemento, pode dar uns entre cinco mil e seis mil euros ao ano de beneficio. Iso si, a distancia entre as árbores ha de ser maior que se a explotación se destinase a producir madeira, e non se recomendan máis dun centenar de árbores por cada dez mil metros cadrados. En Galicia, cada outono, recollen castaña unhas dez mil persoas, a un prezo que oscila, dependendo da calidade, entre 1,3 e 2 euros. No conxunto da cadea de valor, ao elo de orixe, hai que sumar unhas 30 empresas comercializadoras e catro industrias.