Patrocinado por Patrocinadopor

Adegueiros de Viños dá Terra exploran novas variedades para incluír na indicación xeográfica

Ana Gerpe Varela
A. Gerpe RIBEIRA / LA VOZ

SOMOS AGRO

CARMELA QUEIJEIRO

Rosado, espumoso e ata unha elaboración con uva ratiño figuran entre as propostas para conseguir a protección

22 oct 2021 . Actualizado ás 05:00 h.

As súas colleitas son selectas e reducidas, pero as súas aspiracións son tan altas como as das grandes adegas. Tras gozar dun mercado consolidado, con partidas de viños que viaxan ata Xapón e que se moven no mercado online, os adegueiros de Viños dá Terra do Barbanza e Iria exploran novas variedades para incluír na indicación xeográfica protexida.

Desde fai un par de anos, a comarca ten a súa propio espumoso, elaborado nas instalacións de Entre vos Ríos. Aínda que de pequena produción, abriuse camiño entre prestixiosas catas e o da colleita do 2019 obtivo 91 puntos na última Guía Peñín. Outra innovación saída da adega da Pobra do Caramiñal rexentada por Francisco Crusat é o rosado, que logrou unha cualificación de 88. Afirma José Crusat, herdeiro da paixón do seu pai pola viticultura, que estas puntuacións poñen de manifesto que «poden facerse uns viños de calidade coas nosas uvas».

Incide que estas novas propostas «demostran que pode ampliarse a gama de viños amparados pola indicación xeográfica protexida Viños dá Terra do Barbanza e Iria».

Precisamente, leste é un dos empeños, a medio prazo, dos adegueiros que forman parte da denominación autóctona para os viños etiquetaxes na súa área de influencia.

José Crusat explica que a intención dos integrantes é modificar o prego de condicións da indicación para que tamén poidan ter cabida as elaboracións coas que levan tempo experimentando. Neste sentido, subliña que «podemos demostrar á Xunta que ten percorrido para incrementar a gama».

Cepas de 200 anos

Tamén probando está David Rial, que rexenta en Rianxo unha adega de Cazapitas. No seu caso faino coa variedade de uva ratiño. Como a comercialización deste viño está aínda en trámites de autorizarse, polo momento fano para autoconsumo.

Rial comenta que, posiblemente, sexa mesmo máis antiga que a variedade raposo, marca de identidade de Viños dá Terra: «Hai cepas de 200 anos». As características da ratiño son moi especiais, dado que se trata «dunha uva pequena que dá moi pouco rendemento». Entre as súas virtudes, David Rial subliña que «os aromas son diferentes».

O incremento dos dereitos de explotación para ampliar as vides é outra das preocupacións dos adegueiros. A firma Entre vos Ríos acaba de conseguir máis terreos e este tamén é o obxectivo de Cazapitas. Con todo, David Rial recalca que «a xente non quere vender nin alugar». Mesmo xestionou a utilización dun monte municipal que está sen aproveitar, pero por agora non recibiu resposta.

A produción aumenta pese ao mildiu e ás velutinas

Os adegueiros arousáns integrados en Viños dá Terra do Barbanza e Iria incrementarán este ano a súa produción, a pesar das choivas de xullo, que puxeron en perigo a colleita, ao mildiu e á acción devoradora das velutinas. De forma especial sufriron as arremetidas das avespas asiáticas en Cazapitas. David Rial sinala que os grans de raposo foron os principais afectados: «É a uva máis aromática e a que primeiro madura». As trampas forneceron efecto, pero a cantidade de litros obtida viuse reducida á mínima expresión.

En canto a Entre vos Ríos, Francisco Crusat sinala que a previsión é producir unhas 28.000 botellas: «Non é unha colleita excepcional, pero é mellor que a do pasado ano».

En canto ao boirense Antonio Saborido, tamén indica que a súa produción é maior que a do ano pasado e cifra nunhas catro mil botellas as que poderá obter. Todo iso sobrepóndose ás dificultades: «As tintas empezaron a perderse ao vir tantas xornadas de choiva. O caíño está un pouco máis frouxo». Con todo, Saborido móstrase satisfeito cos resultados, que lle permiten atender aos seus clientes.