Patrocinado por Patrocinadopor

Que alimentos debo gardar na neveira e como debo colocalos?

Xosé María Palacios Muruais
xosé maría palacios LUGO / LA VOZ

SOMOS AGRO

Los alimentos deben estar correctamente separados en el frigorífico
Os alimentos deben estar correctamente separados no frigorífico CARLOS CASTRO

O correcto uso do frigorífico é de gran axuda para previr intoxicacións

19 oct 2021 . Actualizado ás 09:36 h.

Que alimentos débense gardar na neveira? Como deben repartirse no interior? Hai alternativas ao frigorífico? As preguntas teñen resposta con axuda de Azucena Mora , profesora do Departamento de de Microbioloxía e Parasitoloxía a Facultade de Veterinaria (USC) l de Lugo cidade. Esta docente do Campus Terra, investigadora principal dun proxecto nacional de seguridade alimentaria, admite que o consumidor, teoricamente, está ben informado, aínda que problemas como algunhas intoxicacións revelan que aínda hai descoñecemento.

Traslado a casa

Orde dentro das bolsas.

Azucena Mora afirma que convén repartir ben os alimentos dentro das bolsas que levan do supermercado ou da tenda a casa. Iogures, carnes e peixes deben ir separados da froita, di. Se se usa unha bolsa de cartón ou de papel, convén vixiar que a humidade que poden desprender carnes ou peixes non dane moito o envoltorio, pois podería afectar a outros produtos.

 Conservación

A carne e o peixe, en andeis inferiores.

Nos andeis máis baixos deben pórse carnes e peixes; nas altas, os alimentos que se compran envasados, os cociñados e os listos para consumir. As froitas e as verduras deben colocarse na caixa da parte inferior da neveira; os produtos lácteos e outros que levan algún conservante (a mostaza e a salsa de tomate, por exemplo) deben estar nos andeis próximos á porta.

 Esta profesora do Campus de Lugo lembra que a temperatura non é uniforme dentro do frigorífico e que nos andeis inferiores é máis baixa, xusto o que convén á carne e ao peixe. Ademais, agrega, convén ter presente a data de caducidade do produto e lembrar que aínda que a temperatura do frigorífico é baixa, os microorganismos poden seguir crecendo.

Longo prazo

Conxelar canto antes.

Se un alimento se vai a gardar no conxelador da neveira, debe facerse canto antes, xa que así se evita a deterioración e consérvanse mellor os sabores e a frescura. Conxelar non supón unha diminución das cualidades do produto, advirte Mora , que agrega que se se vai cociñar un alimento gardado no conxelador, o conveniente é sacalo e pólo unhas 24 horas antes nun andel da parte baixa.

Preparación

O peixe sácase e cocíñase, a carne debe agardar.

O peixe debe sacarse da neveira xusto antes de cociñarse, mentres que a carne debe pasar unhas dúas horas fose antes de ir á cociña. No entanto, explica Mora , convén lembrar que a carne picada ten máis risco microbiológico e é máis perecedoira, polo que debe sacarse xusto antes de cociñala. Coa casquería -fígados ou riles, por exemplo-, debe seguirse ese mesmo procedemento.

Suxestión

Os supermercados, orientación para a froita.

Mora explica que a forma na que se actúa nun supermercado coa froita e coa verdura pode orientar para gardala na neveira de casa ou non. Di que se neses negocios se mete en cámaras e logo sácase e ponse a temperatura ambiente, non moi alta pero tampouco de refrixeración, nas casas tampouco deben almacenarse eses produtos no frigorífico ou deixalos en cuartos caldeados.

Matiz

Os leites dependen do tratamento que se lles dea.

O leite fresco debe gardarse na neveira con rapidez. A que teña recibido un tratamento como a pasteurización pode deixarse nun cuarto algo fresca antes de ser consumida, aínda que debe ir ao frigorífico unha vez aberta, precisa Mora .

 Alternativas

Fresqueras e alacenas son opcións para conservar.

O que se facía hai décadas nas casas, gardando alimentos en fresqueras e en alacenas, non perdeu validez, detalla Mora .

«As mans teñen microorganismos, hai que lavalas»

O peixe, que adoita chegar a casa dentro dunha bolsa de plástico, debe pórse dentro da neveira nunha bandexa de cristal convenientemente pechada. A carne que veña nun envase pode gardarse así no frigorífico. Outro aspecto importante é a hixiene persoal ao cociñar ou manipular alimentos: «As mans teñen microorganismos, hai que lavalas», di Mora , que subliña que hai que eliminar tamén panos ou estropajos sucios.