Patrocinado por Patrocinadopor

A pandemia déixase sentir nas vendas de pito

Maruxa Alfonso Laya
M. Alfonso REDACCIÓN / LA VOZ

SOMOS AGRO

MARCOS MÍGUEZ

UPA pide á distribución que rexeite as importacións de carne a baixo prezo

26 novs 2020 . Actualizado ás 09:30 h.

A pandemia está a ter serias repercusións en boa parte do sector primario español. O último en verse afectado está a ser o dos produtores de pito, que están a sufrir cuantiosas perdas polo descenso no consumo, aseguran desde a Unión de Pequenos Agricultores (UPA). A entidade reclama á distribución que aposte claramente polas producións españolas e rexeite a carne importada que chega a baixo prezo.

O sector avícola supón o 12,75 % da produción gandeira española, rozando os 2.500 millóns de euros en valor. Pero, nas últimas semanas, viuse arrastrado por «a riada de perdas» que a crise do coronavirus está a ocasionar nos principais sectores produtivos. Explican en UPA que varios son os motivos que xustifican a situación complicada que están a atravesar as máis de 7.000 explotacións que se dedican á cría de pito en España. Por unha banda, a caída de vendas pola ausencia de turismo e o bajón na hostalería, unha situación que non se ha compensando polo incremento do consumo nos fogares.

Pero é que, ademais, este menor consumo de pito está a levar aos gandeiros a espaciar máis as crianzas, criando así menos animais e infrautilizando a capacidade que teñen as súas granxas. Á súa vez, isto provoca que os gandeiros teñan que asumir unhas perdas equivalentes a dous meses de traballo. Porque, aínda que perciben menos ingresos, os custos fixos mantéñense e mesmo se incrementan, como no caso dos pensos. Explican en UPA que só o custo da soia xa creceu un 25 % entre agosto e novembro. «Un encarecemento froito da especulación dos fondos investidores, fundamentalmente», lamenta a formación agraria.

Pito español

Ante esta situación, a Unión de Pequenos Agricultores fai un chamamento á distribución para que adquira «un compromiso co pito español», rexeitando as importacións de pito conxelado a baixo prezo que países como Polonia, fundamentalmente, están a intentar coar en España. «Debemos protexer ao sector do pito nacional. Somos básicos e estratéxicos», reclama a formación. Fai tamén un chamamento ao Ministerio de Agricultura, para que sexa consciente do problema e actúe pondo en marcha unha serie de medidas de xestión do mercado que permitan dar saída ás preto de 30.000 toneladas de pito conxelado que están almacenadas actualmente. Reclama, ademais, que se poñan en marcha medidas de apoio aos produtores.

Non hai que esquecerse que España é o segundo produtor europeo de aves, só por detrás de Polonia, e que este sector ten unha especial incidencia en comunidades como Andalucía, Cataluña ou Galicia. Segundo os datos de UPA, os españois consumimos máis de doce quilos de carne de pito ao ano por persoa, sendo a carne con maior consumo per cápita do noso país, por diante do porco e o vacún.