Patrocinado por Patrocinadopor

Degustar o mellor chuletón sen saír da casa

Xoán Ramón Alvite Alvite
Xoán Ramón alvite REDACCIÓN / LA VOZ

SOMOS AGRO

Ante o peche da hostalería, Gutrei Galicia vende as súas carnes máis selectas a través de Internet

01 abr 2020 . Actualizado ás 18:15 h.

Tras dúas semanas de confinamento son moitos os que empezan a botar de menos praceres ata agora tan sinxelos como o de tomarse unha cervexa en calquera terraza ou un exquisito chuletón nunha parrillada. Para volver gozar do primeiro haberá que agardar, para o cárnico xa hai solución. Ou, polo menos, unha alternativa viable que conta co valor engadido de que o produto a degustar será o mellor do mundo.

Garánteo a almacenista cárnica Gutrei Galicia, con sede en Lugo, que esta semana puxo en marcha unha iniciativa de envío a domicilio de chuletones, solombos e diferentes cortes de gando maior selecto. A firma pode presumir de levar varios anos gañando recoñecementos a nivel internacional polo excelente nivel da súa materia prima. De feito, o ano pasado, os seus lombos e solombos lograron catro medallas, dúas de ouro e dous de prata, no World Steak Challenge, o mundial da carne de Dublín.

Un produto similar ao que poderá cociñar na súa casa calquera afeccionado que se pase pola súa tenda virtual, co aliciente engadido de que os gastos de envío son gratuítos. O produto chega envasado ao baleiro e pódese conservar na neveira durante 45 días, grazas a que a súa maduración se levou a cabo a través do sistema Dry Aged. «Trátase dun proceso de maduración en seco en ambientes de temperatura e humidade controladas durante un período mínimo de 18 a 24 días, nos cales mellora a carne de dous modos. Primeiro, pola evaporación da humidade do músculo que provoca unha alta concentración no sabor e o gusto da carne e segundo pola encimas endóxenas, presentes de forma natural na carne, que desintegran os tecidos conxuntivos do músculo e produce un abrandamento na carne que a volve máis tenra», explica José Gutiérrez, xerente da empresa, que sinala que nin sequera é necesario dispor en casa dunha grella para gozar deste produto delicatesen. «Cunha tixola e algo de cariño xa se pode cociñar. O único que non pode utilizarse é aceite. Resulta suficiente con untar a tixola cun pouco da graxa que rodea á peza para asegurar unha cocción perfecta e un sabor extraordinario».

 Dano ás carnes de calidade

Non esconde o dano que a actual situación está a provocar ao sector das carnes de calidade. «Evidentemente o prioritario é a saúde das persoas. Ben é certo que no económico moitas empresas están tocadas, entre elas as vinculadas á carne de vacún maior debido ao peche da hostalería», explica este profesional que recoñece que a venda en liña pode ser unha vía válida para dar saída ao gran volume de existencias que gardan moitas empresas.

Opinión que comparten desde outras empresas do gremio, que non descartan potenciar e promocionar as súas tendas virtuais toda vez pararon de comprar novos animais. «Que sentido ten seguir comprando animais cando sabes que non vas ter a quen vendelos. Porque, aínda que a situación mellore axiña, van pasar moitos meses para que o consumo volva aos niveis anteriores. De feito, vai haber empresas que non aguanten a situación e acaben pechando de forma definitiva», sinala o responsable dunha almacenista cárnica coruñesa que recoñece que as únicas canles de vaca que se están movendo actualmente son as que se dirixen a Francia .

Extremo que confirman varios tratantes de gando que, con todo, sí recoñecen seguir comprando aquelas vacas de menor calidade. «Resulta curioso pero, a día de hoxe, ten máis saída unha vaca de fábrica -la que se utiliza para embutidos e outros subprodutos- que unha vaca gorda, ben engraxada. De feito, moitos matadoiros xa nin matan ese tipo de animais porque non ten saída no mercado», explica un destes intermediarios que se move polas comarcas do Xallas e Barcala.

A situación, evidentemente, trasládase ás granxas que ven obrigadas a seguir engordando animais que, en condicións normais, xa terían mandado ao matadoiro. A este gasto, hai que engadir a circunstancia negativa que supón que a crise chega nos meses próximos ao verán, momento de maior consumo cárnico do ano, e xa que logo cando se rexistraban os mellores prezos en orixe.