Primeiro día do certificado covid en Galicia: «Se llo pido a alguén o luns, non llo pido o martes»

La Voz REDACCIÓN / LA VOZ

SOCIEDADE

Petición de certificado covid en los restaurantes de Santiago
Petición de certificado covid nos restaurantes de Santiago Sandra Alonso

Hostaleiros e clientes valoran a medida que frea os contagios, pero algúns restaurantes sofren cancelacións

28 novs 2021 . Actualizado ás 16:44 h.

Desde onte todos os maiores de 12 anos que queiran gozar de mesa e mantel nun restaurante de Galicia deberán presentar o chamado pasaporte covid: é dicir, o certificado de vacinación, recuperación ou proba diagnóstica negativa. E nos bares tamén será necesario exhibir o documento a partir das nove da noite. Ademais, o número de comensais por mesa redúcese a oito en interiores e a quince en terrazas. En Galicia, a Xunta emitiu un total de 2.260.274 certificados covid, dos que 2.178.031 foron de vacinación, 51.843 de resultado de proba diagnóstica e outros 30.400 documentos acreditativos de ter superado a enfermidade.

Pidiendo certificado Covid en El Mesón O Lagar de Jose
Pedindo certificado Covid no Mesón O Lagar de Jose César Quian

En xeral, tantos clientes como hostaleiros se mostraron satisfeitos con esta medida, que permite un control dos contagios. Poucos son os que levan o documento en papel, e algún hostaleiro de Santiago comenta que, a pesar de que xa no verán foi necesario, segue habendo algunha xente —pouca— que di non telo, porque non sabe como conseguilo. Lois Lopes, portavoz do sector nesta cidade, indica que mesmo algúns clientes «non os atopan no móbil e tes que botarlles unha man».

En canto á limitación de comensais por mesa ata o 18 de decembro, os hostaleiros de Santiago están descontentos e considérano un ataque inxustificado contra o sector, xa que creen que non está xustificada a medida «porque non hai presión hospitalaria».

En Ourense , nos restaurantes onte respirábase tranquilidade e aparente normalidade. No caso dos comensais, a medida foi acatada sen maior problema. «Paréceme que se trata dunha solución apropiada porque é, polo menos en principio, un xeito de previr que a xente que estamos a comer no restaurante non esteamos contaxiados de antemán», dicía José Manuel Lucas. O problema que non supuxo o certificado para a maioría dos clientes, si que ten pensado entre os propietarios dos locais. «Por unha banda parécenos unha medida que pode axudar, pero por outro nos trae retardar o noso traballo e obríganos a estar pendentes de que a xente cumpra as normas», explica Daniel Martínez, dono do Abadía. O seu establecemento é un dos máis escollidos polos ourensáns para celebrar as ceas de Nadal e nisto tamén afectaron as restricións. «Estamos tendo moitas cancelacións, aínda que por sorte a maioría de reservas optan por dividir as mesas», afirma. 

César Quian

Xente que vén sempre

Algúns hostaleiros da Coruña confesan que co certificado é máis doado controlar aos clientes, posto que son «habituais». É o caso de Casa Cuba, onde Cristina Fernández non lle pon pegas. «Sabemos de antemán quen están vacinados e quen non, porque hai xente que vén sempre e coñecémolos». Para ela, solicitar o documento é máis áxil: «Se a un cliente que vén comer todos os días llo pido o luns, pois o martes xa non llo volvo a pedir porque se está vacinado un día estao ao outro. É algo lóxico».

«Se poñen o certificado obrigatorio para que a xente que non se vacinou fágao, non ten sentido. Nós non podemos comprobar se o certificado é real ou está falsificado, e quen non se vacinou pode falsificalo facilmente», advirte Jordi Casaró, do café Van Gogh, situado no centro de Vigo .

Dos chicas enseñan el certificado COVID para entrar a comer en el restaurante la Escama de Rosalía de Castro
Dúas mozas ensinan o certificado COVID para entrar a comer no restaurante a Escama de Rosalía de Castro M.Moralejo

Na rúa Pardo Baixo, unha das arterias ferrolás con máis bares e restaurantes, pódense atopar opinións para todos os gustos. Mentres un hostaleiro asegura que acatará a norma, aínda que non ve ben que os profesionais do sector teñan que facer de «porteiros», na beirarrúa de en fronte outro opina: «Que os negacionistas xúntense todos e non veñan ao bar, así estamos todos máis seguros». Xusto ao lado, tras a barra do Caserío Vasco, Nuria Calvo tamén se mostra partidaria. «Tal e como están subindo agora os casos, creo que esta medida é moi necesaria e ademais para a xente que traballamos nisto tampouco nos supón tanto traballo nin nos fai perder tanto tempo. Era moito peor cando había que levar o rexistro de clientes e coller todos os datos da xente», comenta. E Fran, que nese mesmo local saborea un viño na barra xunto a un amigo, tamén expresa o seu apoio á norma: «Se con esta medida se frean os contagios, benvida sexa».

Información elaborada por Marga Mosteiro, María Doallo, Caterina Devesa, Anxo Paniagua e Bea Antón.