Sanidade advirte a hostaleiros e clientes: «están poñendo en risco a todos»

LA VOZ REDACCIÓN

SOCIEDADE

Bares, restaurantes e cafeterías levan tres días abertos; a Xunta xa detectou incumprimentos e avisa de que «intensificará a vixilancia»

28 feb 2021 . Actualizado ás 16:28 h.

Os galegos levaban un mes -máis nalgúns concellos de Galicia- sen poder tomar algo nunha terraza ou comer nun restaurante, sen poder ver a ninguén máis aló do círculo de convivencia e sen saír do concello de residencia. Desde o venres, a desescalada relaxou esas medidas. O bo tempo, ademais, converteuse no aliado perfecto para gozar desa pequena liberdade. O problema chega da man dos que non cumpren as medidas e esquecen que aínda hai máis dun centenar de enfermos nas ucis.

Á vista das circunstancias, o conselleiro de Sanidade, Julio García Comesaña, mostrou onte, por segundo día consecutivo, a súa preocupación pola desescalada na hostalería, un sector no que «unha cantidade considerable» non están seguindo as normas «pactadas» e cuxo «comportamento irresponsable pon en risco a todos». Quen incumpran, sinalou, pódense enfrontar ao peche do seu local, pero tamén provocar o do resto, dado que en caso dun empeoramento da situación haberá que volver atrás e a reinstaurar as restricións.

Comesaña lembrou que a norma publicada no DOG, coñecida polos hostaleiros, establece que todas as mesas deberán estar montadas, tanto en terrazas como en interiores, de modo que se facilite de modo visual o control das medidas de capacidade. Isto é, en terrazas deberá haber unha mesa libre e inhabilitada por cada unha ocupada, o que axuda, ademais, a manter a distancia de seguridade. «Pedimos que cumpran o que está pactado e é norma», insistiu o conselleiro, que pediu ás forzas e corpos de seguridade que sexan «inflexibles» ante os incumprimentos, xa que hai moito en xogo, tanto desde o punto de vista sanitario como desde o económico. E lembrou a todos os cidadáns que é obrigatorio o uso de máscara e que non está permitido fumar.

Unha mensaxe que reforzou o vicepresidente primeiro da Xunta, Alfonso Rueda, que engadiu que se están detectando «incumprimentos», algúns deles «flagrantes», por parte dos clientes e os responsables dos negocios. Tras advertir que estas condutas «teñen que acabarse», confirmou que se intensificará a vixilancia». A Policía Autonómica tramitou desde o venres 50 actas de infracción dentro do plan Hostalería Segura. En Santiago, a Policía Local tramitou 12 sancións por exceso de capacidade.

En Pontevedra, a policía desaloxou a praza da Verdura pola gran aglomeración de clientes que se amontoaban na contorna e en Vigo multaron a decenas de clientes e donos de bares por exceder a capacidade ou non levar máscaras.

A Plataforma na Defensa dá Hostalería acusou a Xunta de someter ao sector a un «estado policial» e pediu diálogo para revisar as medias que entraron en vigor o venres, cunha mesa permanente para avaliar as novas decisións a adoptar. «Unha norma tan retorcida só pode ser froito da falta de diálogo cos interlocutores adecuados, do descoñecemento ou da intención de recuperar, pola vía das sancións, os escasos recursos achegados ao sector», denuncian.

Cales son as normas a cumprir?

Practicamente a hostalería de toda Galicia reabriu este venres, aínda que en distintos graos. Ademais dos dez concellos nos que estes locais deben seguir pechados, a comunidade divídese en dúas: nos municipios en nivel alto de restricións poden abrir só as terrazas ao 50 %, mentres que nos que se atopan en nivel medio, tamén está permitido o consumo no interior cunha capacidade do 30 % e, en ambos os casos, só ata as 18.00 horas. Segundo o novo Plan dá Hostalería Segura dá Comunidade Autónoma de Galicia publicado o pasado xoves no DOG, cada hostaleiro é responsable da capacidade que declare e do seu cálculo. Nesa norma establécese algo que non se está cumprindo en moitos dos establecementos: as mesas e cadeiras montadas deberán corresponderse coas que se utilizarían nunha situación normal e teñen que permanecer inutilizadas, cun precinto feito con bandas ou adhesivos, aquelas que non se poidan utilizar. Para que se fai isto? Para garantir que se cumpren as distancias mínimas de seguridade e tamén facilita o labor de inspección. 

Ademais, os hostaleiros son responsables do que fagan os seus clientes e de se estes se comportan debidamente para protexerse do covid-19. É dicir, se se mantén a distancia e úsase a máscara en todo momento, excepto no instante de consumir. Ademais, as mesas poden estar ocupadas por un máximo de catro persoas. 

En Defensa dá Hostalería acusa a Xunta de someter ao sector a un «estado policial»

A Plataforma na Defensa dá Hostalería acusou á Xunta de somoter ao sector a un «estado policial» e pediu diálogo para revisar as medias que entraron en vigor ovenres , cunha mesa permanente para avaliar as novas decisións a adoptar.

Así o reclama nun comunicado remitido aos medios, no que volve esixir un plan de rescate real, «acorde á gravísima situación» que atravesa o sector. «O sector non discute polas estratexias sanitarias para vencer á covid, pero esixe o cumprimento dun principio básico da economía de mercado: quen impide o exercicio dunha actividade legalmente establecida, paga», subliña na nota de prensa.

Nesta liña, a plataforma denuncia a «total falta de diálogo» co sector por parte da Administración autonómica nun contexto no que as normas fixeron «pechar» a un bo número de empresarios do sector.

Así mesmo, considera que a orde no Diario Oficial de Galicia (DOG) do día 25 de febreiro, que abriu a desescalada na hostalería, é un «documento confuso, alleo á realidade, falto de claridade, diferido e que somete ao sector a un estado policial».

«Contén apartados que baixo nosa opinión vulneran preceptos amparados por normas de rango superior e conculcan dereitos fundamentais», sinala a plataforma, que estuda recorrela ante os tribunais oportunos.

«Unha norma tan retorcida só pode ser froito da falta de diálogo cos interlocutores adecuados, do descoñecemento ou da intención de recuperar, pola vía das sancións, os escasos recursos achegados ao sector», denuncian.

E é que, para a plataforma, este texto «profunda na culpabilizaicón da hostalería» que, ao seu xuízo, realizan tanto o presidente da Xunta, Alberto Núñez Feijóo, como os titulares de Sanidade e Turismo, Julio García Comesaña e Alfonso Rueda, respectivamente.

Ademais, tras apuntar que Madrid tamén está «dobregando a curva» a pesar de ter a hostalería aberta, rexeitan a «intervención policial dos negocios» e o feito de que un axente se poida converter en «inspector, instrutor e sancionador no mesmo acto».

«As irresponsabilidades do Nadal, que tanto mencionan estes cargos políticos e que segundo eles nos trouxeron esta terceira onda de contagios, é posible que tivesen que ver máis coas acumulacións de xente noutros espazos pechados con poucas medidas hixiénicas e sen control algún sobre os seus movementos ou comportamentos», aseguran os hostaleiros, que se preguntan se só hai inspeccións e controis para o seu sector.